Komentara: 23
Pregleda: 8936
Foto

Centralna proslava "Dužijance 2019" u nedelju

05.08.2019. u 15:46h
Izvor: Subotica.com
Centralna proslava, 109. po redu, Dužijance u organizaciji istoimenog Udruženja bunjevačkih Hrvata, održaće se u nedelju, 11. avgusta, a njoj će, kao i svake godine, prethoditi bogat kulturno-umetnički program.
Centralna proslava "Dužijance 2019" u nedelju

Uvod u Centralnu proslavu započeće književnom večeri Katoličkog društva "Ivan Antunović" u četvrtak, 8. avgusta, u HKC "Bunjevačko kolo", koje će biti posvećeno obeležavanju 25. godišnjice Zbora "Collegium Musicum Catholicum", a ovom prilikom biće dodeljene i nagrade ovog Društva. Narednog dana, 9. avgusta, u Vestibilu Gradske kuće biće otvorena izložba radova od slame, nastalih na 34. Koloniji slamarki u Tavankutu, nakon čega će se na Gradskom trgu održati tradicionalno Tamburaško veče.

- Pored muziciranja, na Tamburaškoj večeri predstaviće se ovogodišnji bandaš i bandašica, Pavle Horvatski i Snežana Skenderović, kao i mali bandaš i bandašica, Matija Matković i Petra Ivković Ivandekić. Imaćemo i izbor za najlepše pratioce bandaša i bandašice koji će se u nedelju voziti karucama, a takođe ćemo dodeliti nagrade za najbolje aranžirane izloge - najavila je Ljiljana Dulić, zamenica predsednika Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca". - U subotu ćemo položiti vence od žita na spomenik Risaru i spomen-bistu Blašku Rajiću, nakon čega sledi Skupština risara i program na trgu, gde posetioce očekuje nastup brojnih kulturno-umetničkih društava iz Srbije, Mađarske i Hrvatske. U nedelju je Centralna proslava koja će započeti blagoslovom i ispraćajem bandaša i bandašice iz crkve sv. Roka, zatim sledi Svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Terezije Avilske, povorka kroz grad i predaja pogače gradonačelniku, dok će se uveče na Gradskom trgu zaigrati Bandašicino kolo.

Centralna proslava "Dužijance 2019" u nedelju

Dužijanca je nastala u srcu zemljoradnika pre nekoliko vekova, na porodičnim salašima bunjevačkih Hrvata, i kao takva se dugo slavila nakon risa, odnosno žetve kao zahvala Bogu i vrednim risarima i risarušama koji su uspešno završili taj naporan i jedan od najvažnijih poslova u toku godine. Zalaganjem Katoličkog devojačkog društva i monsinjora Blaška Rajića, 1911. godine Dužijanca je postala crkveno slavlje zahvale Bogu, ali se zadržala tradicija slavljenja na salašima. Godine 1968, proslava Dužijance izašla je na ulice našeg grada i tako postala turistička manifestacija, a prošle godine je proslavljeno četvrt veka od objedinjavanja gradske i crkvene Dužijance.

- Danas sa ponosom ističemo da je Dužijanca kulturno-turistička i duhovno-religiozna manifestacija. Dužijanca je zahvala Bogu za završetak žetve, a onda i za kruh svagdašnji. Dužijanca je i pohvala čoveku i njegovom radu, naročito onima koji su svojim radom osigurali kruh svagdašnji za mnoge. Dužijanca je i pohvala svima onima koji rade na kulturnom, prosvetnom i društvenom polju, te tako doprinose boljitku našega naroda i grada - poručio je Andrija Anišić, predsednik Udruženja.

Centralna proslava "Dužijance 2019" u nedelju

ZATVARANJE ULICA - Zbog održavanja Dužijance, u nedelju, 11. avgusta, ulice oko katedrale sv. Terezije Avilske, kao i oko centra grada biće zatvorene u periodu održavanja mise i povorke. Ulice oko katedrale biće zatvorene od 9:30 časova do kraja mise, dok će ulice oko centra grada biti zatvorene od 11:30 do 13:30 časova.

Ovogodišnja manifestacija, koju iz godine u godinu podržava veliki broj ustanova, udruženja i kompanija, imaće i podršku Tibora Navračića, evropskog komesara za kulturu, obrazovanje, sport i mlade, koji će prisustvovati Centralnoj proslavi Dužijance.

- Radujemo se što je naša Dužijanca ovim činom napravila još jedan značajan korak prema međunarodnim vodama, nakon što je u njih prošle godine uplovila primanjem prestižne međunarodne turističke nagrade "Zlatni interstas", te tako uvršćena u klub zaslužnih institucija za međunarodni turizam - istakao je Marinko Piuković, direktor Udruženja.

Program Centralne proslave "Dužijanca 2019"

Četvrtak, 8. avgust

  • 19:00h - Književno veče Katoličkog društva "Ivan Antunović" u HKC "Bunjevačko kolo".

Petak, 9. avgust

  • 19:00h - Izložba radova od slame u Vestibilu Gradske kuće;
  • 20:00h - Tamburaško veče na Gradskom trgu.

Subota, 10. avgust

  • 19:30h - Polaganje venaca od žita na spomenik Risaru i spomen-bistu Blašku Rajiću u parku ispred Gradske kuće;
  • 20:00h - Skupština risara na Gradskom trgu.

Nedelja, 11. avgust

  • 08:45h Blagoslov i ispraćaj bandaša i bandašice iz crkve sv. Roka;
  • 09:00h Povorka do katedrale sv. Terezije Avilske;
  • 10:00h Svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Terezije Avilske;
  • 12:00h Svečana povorka kroz grad, predaja pogače gradonačelniku na Gradskom trgu;
  • 19:00h Bandašicino kolo na Gradskom trgu.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 8936

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

program dužijance

udruženje bunjevačkih hrvata "dužijanca" subotica

andrija anišić

marinko piuković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.