Komentara: 37
Pregleda: 6150
Foto

Centralna proslava "Dana Dužijance" u ponedeljak (15. avgusta) na Trgu

08.08.2022. u 13:23h > 11.08.2022. u 10:53h
Izvor: Subotica.com
Centralna proslava nacionalnog praznika Bunjevaca - "Dana Dužijance" biće upriličena u ponedeljak, 15. avgusta, na Centralnom trgu. Kulturno - umetnički program, kom prethodi svečani defile učesnika, počinje od 20 časova. Iz Nacionalnog saveta Bunjevaca poručuju da je ovogodišnja manifestacija posvećena svim Subotičanima u znak zahvalnosti za podršku koja je pružena Bunjevcima prilikom uvođenja njihovog jezika u službenu upotrebu.
Centralna proslava "Dana Dužijance" u ponedeljak (15. avgusta) na Trgu

U okviru proslave "Dana Dužijance", dan pre centralne manifestacije, odnosno u nedelju, od 19h u Vestibilu Gradske kuće biće upriličena izložba pod nazivom "Od njive do kruva" u okviru koje će biti predstavljeni alati i staro oruđe.

- Toga dana na programu je i izbor najlepšeg hleba od novog žita. Biće oko dvadeset izagača. Takođe, u okviru ovog događaja biće predstavljeni bandaš i bandašica koji ove godine dolaze iz KUD "Železničar - Bratstvo" - najavljuje Antun Romić, potpredsednik Odbrora za kulturu u Bunjevačkom nacionalnom savetu.

Centralna proslava "Dana Dužijance" u ponedeljak (15. avgusta) na Trgu

Centralna proslava bunjevačkog nacionalnog praznika, tradicionalno će biti upriličena 15. avgusta na Veliku Gospojinu. 

- Program počinje od 19:30h, svečanim defileom učesnika, a povorka kreće od Bunjevačke matice. Početak kulturno-umetničkog i muzičkog programa zakazan je za 20h, a nakon toga sledi čuveno Bandašicino kolo. U ovogodišnjem programu učestvuju KUD "Železničar - Bratstvo", KUD "Mladost", KUD "Aleksandrovo, MKUD "Talentum". Takođe, nastupiće gajdaš iz Sivca, Maksim Modrinić, a posetioce će sa bine zabavljati članovi orkestra "Tajna" - kaže Romić.

U muzičkom delu programa nastupiće tekstopisac i vokalni izvođač, Milan Prunić Duma.

Centralna proslava "Dana Dužijance" u ponedeljak (15. avgusta) na Trgu

- Ovaj poznati interpretator narodne i tradicionalne vojvođanske muzike pevaće uz pratnju tamburaškog orkestra "Banatski štim". Proslavu "Dana Dužijance" uveličaće i članovi nemačkog udruženja "Maria Tereziopolis" koji će se predstaviti sa etno pesmama podunavskih Švaba - ističe Tamara Babić, član Odbora za kulturu u Bunjevačkom nacionalnom savetu.

Najveća manifestacija Bunjevaca ove godine posvećena je svim građanima Subotice u znak zahvalnosti za podršku koja je pružena pripadnicima bunjevačke nacionalne zajednice prilikom uvođenja njihovog jezika u službenu upotrebu na teritoriji našeg grada.

Centralna proslava "Dana Dužijance" u ponedeljak (15. avgusta) na Trgu

Ova dužijanca koncipirana je tako da bude poklon našoj Subotici i svim našim sugrađanima, što se vidi i po programu. Na ovaj način želeli smo da se odužimo za podršku koja nam je pružena prilikom uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu. Taj proces je bio iscrpljujuć i težak, ali vredelo je i evo ovom manifestacijom, najvećom koju imamo, mi se zahvaljujemo našim sugrađanima i sve ih pozivamo da nam se pridruže u ponedeljak na trgu, da zajedno proslavimo ovaj nacionalni praznik Bunjevaca - poručila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 6150
Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

suzana kujundžić ostojić

bandaš

bandašica

dan dužijance

bunjevački nacionalni savet

bunjevačka dužijanca

tamara babić

bandašicino kolo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.