Komentara: 5
Pregleda: 3323
Foto

Centar za porodični smeštaj i usvojenje predstavio svoju delatnost

27.08.2021. u 15:53h
Izvor: Subotica.com
Odlukom Pokrajinske vlade, u Subotici je nedavno osnovan Centar za porodični smeštaj i usvojenje koji brine o deci i odraslima smeštenim u hraniteljskim porodicama.
Centar za porodični smeštaj i usvojenje predstavio svoju delatnost

O ovoj, veoma osetljivoj kategoriji, do sada je brinuo Centar za socijalni rad, a sada će se njima posvetiti nova institucija, koja će svojim radom obuhvatiti korisnike Severnobačkog, Zapadnobačkog i Severnobanatskog okruga.

- Značaj otvaranja Centra za porodični smeštaj i usvojenje je poboljšanje kvaliteta zaštite dece bez roditeljskog staranja i odraslih lica. Jedan od ciljeva ove ustanove je popularisanje hraniteljstva kroz razne aktivnosti - objasnila je Dragana Kilibarda, direktorka Centra, koji je u avgustu preuzeo deo nadležnosti Centra za socijalni rad. - Time smo preuzeli brigu o 112 hraniteljskih porodica u kojima se nalazi 220 dece. Naši stručni radnici će obići sve hraniteljske porodice, dati im stručnu podršku, kako njima, tako i deci koja su u hraniteljstvu. Deca koja su u hraniteljstvu su visokoistraumatizovana i treba im stručna podrška i ovaj Centar je posvećen njima i daćemo sve od sebe da pokažemo da je ovo najkvalitetniji vid brige.

Subotički Centar za porodični smeštaj i hraniteljstvo je jedan od tri koja su planirana u Vojvodini. Prvi među njima osnovan je u Novom Sadu, čiji stručnjaci pomažu kolegama. Tako je danas u Plavoj sali održano promovisanje usluge povremenog porodičnog smeštaja za decu i mlade.

- Između ostalog, radimo na jačanju kapaciteta hranitelja koji brinu o deci sa smetnjama u razvoju ili za preuzimanje uloge urgentnog hranitelja, u slučajevima kada dete mora da bude hitno zbrinuto. Danas realizujemo obuku o usluzi povremenog porodičnog smeštaja, koja je namenjena biološkim porodicama koje brinu o detetu sa smetnjama u razvoju, a čiji je cilj sprečavanje izmeštanja deteta iz biološke porodice. O detetu tako povremeno preuzima brigu privremeni hranitelj, koga preporučuju biološki roditelji - kazala je Jelica Marić iz Centra za hraniteljstvo i usvojenje Novi Sad.

Centar za porodični smeštaj i hraniteljstvo nalazi se na adresi Trg slobode 2, gde se nekada nalazila Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Subotica.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3323
Povezane teme

centar za porodični smeštaj i usvojenje

centar za porodični smeštaj i usvojenje subotica

dragana kilibarda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.