Komentara: 0
Pregleda: 2481

Cene nekretnina niže za četvrtinu

06.04.2010. u 20:20h
Izvor: RTV Yueco
Cene nekretnina niže za četvrtinu

Nakon uskršnjih praznika, ni kod trgovaca nekretninama ni kod kreditnih savetnika u banka ne vladaju gužve. Cene nekretnina u Subotici u odnosu na prošlogodišnje Uskrs, kada se tradicionalno beleži veća potražnja, opala je za četvrtinu. U proseku, u Subotici se najčešće traži dvosoban stan, u zgradi, za koji banke u proseku odobravaju 30.000 evra.

Vlasnik agencije za nekretnine Đuro Gavrić seća se dana kada su gastarbajteri u redovima stajali kod njega radi kupovine stanova u vreme uskršnjih praznika. Ovoga uskrsa nije tako, cene su u odnosu na prošli Uskrs pale za četvrtinu, tako da se sada dvosoban stan od 60 kvadrata na Prozivci u višespratnici može naći za 30.000 evra. Gavrić očekuje da će se sadašnji nivo cena zadržati sve dok ne dođe do porasta standarda.

Ni u bankama ne vladaju velike gužve za kupovinu stanova putem kredita. Gužva kod kreditnih savetnika vladala je u poslednja tri meseca prošle godine, kada je država počela da subvencioniše takve kredite, gde je učešće za kredit 5%, rok otplate 30 godina, a država plaća kamatu u prve tri godine. U ta tri meseca ko je hteo kupiti stan – podneo je zahtev, u proseku pozajmljivao je 30.000 evra, a trenutno banke obrađuju jedan kredit nedeljno.

Banke na dva kredita uz subvenciju države, kojim se može kupiti isključivo stan u novogradnji, odobravaju jedan kredit po tržišnim uslovima kojim se može kupiti i stan u staroj gradnji. Tržište nekretnina dodatno pogoršava i još manja potražnja za kućama. Tu je, u odnosu na početak godine, situacija još pogoršana, tako da sada na tri prodata stana dolazi jedna prodata kuća.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2481

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.