• Pregleda: 7415

Čekovi vredni 323 hiljade evra zaplenjeni na Horgošu

Na izlazu Graničnog prelaza "Horgoš" carinici su juče sprečili pokušaj krijumčarenja 60 čekova turskih banaka, čija je ukupna vrednost preko dva miliona turskih lira, što je kada se preračuna oko 38 miliona dinara, ili preko 323.000 evra.
Čekovi vredni 323 hiljade evra zaplenjeni na Horgošu

U saopštenju Uprave carina navodi se da su neprijavljena sredstva plaćanja pronađena kod 43-godišnjeg turskog državljanina, koji je sa još jednim sunarodnikom u putničkom vozilu, oko 19 časova časova stigao na izlaznu kontrolu na Horgošu.

Kako se dalje navodi, obojica putnika su prijavila samo lični prtljag, rekavši da pored toga imaju i po 1.000 evra kod sebe, što se ispostavilo kao tačno nakon što je izvršen detaljan pregled automobila, međutim ličnim pretresom su u džepovima pantalona koje je vozač imao na sebi, pronađena i 62 potpisana čeka, popunjena na različite novčane iznose.

Putnicima je vraćen dozvoljeni iznos novca od po 10.000 evra, jedan deo u gotovini, a drugi u čekovima, dok je 60 čekova, čija je ukupna vrednost 323.446 evra, zadržano do okončanja hitnog prekršajnog postupka. Iz Uprave carina ističu da kako se radi o velikoj vrednosti, ovaj slučaj će biti predmet međunarodne istrage.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

15
Sub Odgovori
Ako neko može da pojasni zašto im je vraćeno 10000 evra ako su prijavili samo 1000?
malter
zato sto toliko smes da preneses bez prijave tj. carine.
Mrz
Zato što je 10.000 dozvoljeno prenositi I nije potrebno posebno prijavljivati.
Davor
Do 10000 eura ne moras da prijavljujes uopste.
Profa
Objasnicu ti ja.Dozvoljeno je preneti 10000.eura po glavi.Tako da u to spadaju i cekovi kao platezno sredstvo.Vraceno im je 1000.eura +9000.eura u cekovima.Sve preko toga je nedozvoljeno.Svako dobro
Jovan Odgovori
...ooooj Turci.....
Sw Odgovori
Citaj tekst do kraja. Lepo pise.
MHZ Odgovori
Otkud znaju da su validni?
C
Haha, misliš da nisu probali da unovče?
Đoleza Odgovori
Izdavaoci čekova su banke u Turskoj i samo se u Turskoj mogu unovčiti, ako njihov zakon dozvoljava da ček glasi na ime fizičkog lica. Kako piše u tekstu "na izlazu" graničnog prelaza Horgoš su ih uhvatili, pa je najbitinije pitanje koja je svrha čekova koji se ne mogu unovčiti u inostranstvu??? Probajte da unovčite u inostranstvu čekove izdate od svih banaka koje posluju u Srbiji. Da li možete?????
Kupus salata
Da, mozes da ih unovcis ako su cekovi banke koja jizdala cekove u turskoj ista banka bilo gde u svetu. Npr halkbank !
Kupus salata Odgovori
@MHZ zamisli Uprava carina pripada ministarstvu finansija, pa im je bas celiki problem da to provere... bravo za to odeljenje
As Odgovori
U redu genijalci, shvatio je, nema potrebe da se pravite pametni više.
NIKI Odgovori
Sta je sa bankarskim karticama i one su novac, sličnog oblika kao ček,on se negde oficijelno mora realizovati i da postoji trag za to,bilo gde.Jedino sredstvo koje ima više neprimetnih funkcija je keš,gotov novac i zašto onda bilo šta drugo izjednačavati sa gotovinom!
balaban Odgovori
E koja glupost. Pa ljudi su bili samo na proputovanju i jos ako su cekovi turski sta to nas briga? Ali zakon je verovatno takav medjunarodni pa se to mora postivati. A verovatno je sve legalno jer ako su cekovi to je izdala banka i mora imati neko pokrice za to.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.