Komentara: 8
Pregleda: 3375
Foto

Bunjevci prikazom i pesmama čuvaju običaje i tradiciju

01.02.2021. u 12:53h
Izvor: Subotica.com
U susret obeležavanju Velikog bunjevačkog prela, jednog od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, održan je scenski prikaz običaja kojima se ova tradicionalna manifestacija neguje i čuva od zaborava, a takođe je izabrana i nagrađena najlepša preljska pesma.
Bunjevci prikazom i pesmama čuvaju običaje i tradiciju

Dok se deca razdragano igraju kraj ognjišta, slažući "čutke" ili klipove od kukuruza, baćo i nana prebiru po uspomenama, sedeći za stolom i nestrpljivo iščekujući goste da im svakog časa pokucaju na vrata. A kada gosti konačno dođu, obavezna je zdravica, a potom i služenje sa bogate trpeze ispunjene bunjevačkim specijalitetima. Kako je poručila Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, iako će zbog aktuelne epidemiološke situacije uobičajena proslava Velikog prela izostati, to nije razlog da se prekine tradicija koju bunjevačka zajednica neguje vekovima.

- Nacionalni praznik obeležavamo s porukom da tradiciju ne prekidamo, već da praznik obeležavamo onako kako možemo i da se nadamo boljim danima kada će se prelo, kao i ceo život, vratiti u normalu - poručila je Kujundžić Ostojić, dodajući da ovo nije prvi put da se prelo obeležava na drugačiji način. - Svakako da je za vreme ratova bilo sasvim drugačije, za vreme Španske groznice, a evo to nas je dočekalo i u 21. veku, ali to ne znači da smo odustali od bilo čega što je za nas važno i od onoga što smo.

Bunjevci prikazom i pesmama čuvaju običaje i tradicijuTradicija je zadržana i u izboru najlepše preljske pesme, a nagradu je ove godine ponela pesma "Salaš na brigu" Alise Prćić. Kako je i sama kazala, salaš joj je oduvek bio izvor inspiracije, mesto na kojem je odrasla i provela srećno detinjstvo, a koje danas još jedino živi u njenim pesmama.

- Zbog toga i pišem, da ostavim svom sinu i drugoj deci, jer bih želela da ti običaji ostanu živi, pa makar i u pesmi - kazala je Prćić. - Inače dosta često obilazim salaše i danas skoro da ih nema. Gde su nekada bili salaši, ostale su samo po koje ruševine, đeram ne znam ni da li negde može da se nađe, tako da samo pisani trag može da ostavi neko sećanje, jer mislim da salaša više neće biti u skorije vreme.

Bunjevci prikazom i pesmama čuvaju običaje i tradicijuI naredni praznici obeležiće se skromno i u skladu s aktuelnom epidemiološkom situacijom, poručuju iz Nacionalnog saveta, dodajući da je u ovim teškim vremenima najvažnije da je porodica na okupu.

Izvor: Subotica.com
Veliko bunjevačko prelo Veliko bunjevačko prelo Veliko bunjevačko prelo Veliko bunjevačko prelo Veliko bunjevačko prelo Veliko bunjevačko prelo Veliko bunjevačko prelo Veliko bunjevačko prelo
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 3375
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

bunjevačko prelo

bunjevačka nacionalna manjina

bunjevačko veliko prelo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.