• Pregleda: 3449

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je obeležen Dan Velike narodne skupštine, jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine.
Foto: Ilustracija (arhiva)
Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Za svoj praznik Bunjevci su izabrali 25. novembar, kada je pre 99 godina u Novom Sadu održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena a na kojoj je odlučeno da se ovi krajevi pripoje Kraljevini Srbiji.

Ističući značaj ovo velikog istorijskog događaja, Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, najavila je obeležavanje stogodišnjice održavanja Velike narodne skupštine, koja je već počela da se priprema.

- Bunjevci ovaj datum proslavljaju već 13 godina, kada je Nacionalni savet doneo odluku da on bude nacionalni praznik. Slavili smo ga kada smo bili sami, niko nije dolazio a sada ga proslavljamo u jednoj sasvim drugoj atmosferi – podsetila je Suzana Kujundžić Ostojić. - Pripremamo se za proslavu stogodišnjice i želimo da se ona obeleži još svečanije i lepše. Želimo i da vidimo kako smo se mi kao zajednica snašli u proteklom veku, kako dekret iz 1945. nije „skinut sa snage“, da se još uvek borimo za svoj jezik.Svima je jesano šta znači biti Bunjevac, ne samo u Subotici i okolnim selima, nego puno dalje i puno šire, jer smo mi istorijom junačkom, koju smo tri veka na ovim prostorima vodili i nosili zaslužili to kao narod da nas sasvim drugačije i više znaju.

Na svečanoj akademiji promovisan je i Zbornik radova nastalih na naučnom skupu Kultura i identitet Bunjevca, na kome je 38 autora govorilo je o bunjevačkom narodu. O njemu su govorili dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, i prof. dr Slobodan Orlović.

- U ovom Zborniku razmotren je istorijski tog života Bunjevaca, kulturološki aspekti njihove egzistencije. Posebna pažnja posvećena je dekretu iz 1945. godine kojim je bilo zabranjeno postojanje Bunjevaca, za koji smatramo da je protiv ustavan i da krši ljudska prava, te da Skupština AP Vojvodine treba da ga poništi. Bez obzira što više nije u funkciji, taj akt spada u pravno nasleđe – istakao je Njegovan. - Drago mi je da se Zbornik promoviše na Dan Velike narodne Skupštine, jer su Bunjevci  bili po brojnosti drugi, odmah posle Srba. Zatim su bili Slovaci, Rusini i ostali. Što govori, naravno, i o broju Bunjevaca tada jer je na hiljadu stanovnika biran jedan poslanik. Odnosno, na broj onih koji imaju preko dvadeset godina, i muškog i ženskog pola.

Obeležavanju ovog praznika prisustvovali su i Ivan Bošnjak iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Miloš Micić iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Dragi Vučković, načelnik SBO, Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada...

Izvor: Subotica.com

povezane teme

34
drug Bajić metač tavana z'Đurđina Odgovori
Kaćemo već poništit Titine dekrete kojima nas je on strpo u Hrvate?Auuu,nismo tribali ni mest tavane,a bome ni nosit mu štafetu na noge da smo imali više bunjevačke pameti.
kaja
Kompleksi su cudo. Bunjevci Srican vam praznik, a vi 'rvati sto ste u Narodnoj skupstini imali zdravo malu, citaj- nebitnu ulogu, smislite neki drugi praznik pa slavite i vi stogod.
panonski čamac Odgovori
Taman kad se izborite da budete veliki Bunjevci, svi ćete imati po Mađarski pasoš i raditi u Austriji. Salaši više ne postoje, sela se gase, ni poštu nemate po selima, ali zato ima da se radujete stogodišnjici vašega propadanja.
Cicvu Derpe
Bitno novaca da bude!
Realan Odgovori
Bunjevci odavno ne postoje, ima samo onih koji od te priče lagodno žive. Sarađivao sam sa njihovim institucijama, znam ih i znam šta rade.
Luka
Dan dolazi, za heroje i sirotinju.
ЈОВАН Odgovori
Буњевци су велики народ, државотворан, национално свестан, традицији привржен, толерантан и пожељан сусед у вишенационалној средини. СРЕЋАН ВАМ ПРАЗНИК!
saulic bojan
Amin uvik!svaka ti je ric na mistu!!!!moj bat brat razumis!!!!!;-)
Bex Odgovori
A da se okrinu budućnosti? Lipoj da lipča ne mož bit.
subg Odgovori
Pa vredelo bi razmisliti da li su naši pradedovi pogrešili, mada nam trenutno zdravo dobro iđe.
stipe Odgovori
Slavit dan kad su glavesine donele odluku da se prisajedine sa najgorom drzavom u regionu? To je dan za pola koplja a ne za slavlje. I ja sam bunjevac al me je stid takog praznika.
moš' mislit Odgovori
Intersantno,samo nedelju dana prije(18.11.) proslavili smo dan prisajedinjenja Vukovara Srbiji,a sad 25.11.prisajedinjenje Vojvodine.Sad još čekamo da se i Srebrenica prisajedini da možemo biti kompletni.
Bunjevac uvik Odgovori
Hvala brate Jovane na llipim ricima.Ne obaziremo se mi na ove ustaske komentare.Oni mrze Srbiju,Srbe i nas Bunjevce,a tako rado idu u crkvu kao veliki vernici.Mi sa Srbima braca uvek,uvik i zauvek!
Dmitar
Brate bunjevče, mudre su ti riječi, svaka ti je ka u Njegoša ! Živ bio junače !
Luka
Žalosna vam mati da vam "identitet" prave Njegovan i Orlović. Proguglajte malo o njima ko su i za šta se zalažu. Šta će svit reć? E moj narode...
Luka
Čvrsta ruka i poštenje
sveta voda i krštenje
budi čovik to je dika
budi roda svoga slika.

Ne daj na se, ne daj svoje
nemoj tudje, prokleto je
jer ko život tako prodje
ponosan pred Boga dodje.

Di god da te život nosi
uvik moraš znati ko si, hej
Luka Odgovori
Memorandum SANU 2
Stomina Odgovori
Jel je bilo referenduma da narod odluči ?? Ili to skupština rešila aneksijom ...???
Bunjevac Odgovori
Dok je nama našeg prof. Bajića,biće i Bunjevaca u našoj zemlji Srbiji.Ove komentare od ljudi koji su se prodali,zaista ne treba ni uzimati za bilo šta,samo jadni kompleksaši!
A mi smo kao neki multi grad,čak su i Hrvati bolji od ovih prodanih Bunjevaca!
Realan
Najviše se prodao taj vaš "profesor", od komunističke u Titovo vreme do danas promenio je mnogo stranaka, govore da je najveći preletač. Čak je, posle anacionalne i ateističke KPJ bio i u "četničkom" SPO. Danas je "veliki" Bunjevac. A sutra? Amerikanac?
simica Odgovori
A gde vam je počasni gradjanin m.becković.???
Овца за шишање
"Треба бити будала па од будале очекивати ишта сем будалаштину!"
Pajo Odgovori
Oteto prokleto! Mislim na Kosovo!
Pajo Odgovori
Koliko Srba je bilo regrutovano u prvom svetskom ratu sa ovih teritorija na stranu AustrougARSKE?
Željko
Moj pradeda, pa se predao Rusima, i tamo upoznao moju prabaku. Sta je sve moralo da se dogodi da bih se rodio?
EU Odgovori
Dakle bunjevci odgovorni što smo danas deo Srbije, a ne neke EU države ili npr samostalne Vojvodine(koja bi već isto bila u EU).
Hvala vašim precima koji su se prodali kao i ovi današnji.
Vojvoda Odgovori
Sta je bunjevac? Ima svoju zemlju? Ne , znaci kao cigani tako da nevidim razlog busanja u grudi i slicno
Pravdak Odgovori
Bunjevcima je maticna zemlja Srbija,Vlasima,Gorancima...nemaju svi narodi msticnu drzavu po imenu,mi smo ponosni na nasu Srbiju,uvek cemo u srcu i dusi smatrati da smo konstitutivan narod u Srbiji!
bunjevac
Tačno je da Bunjevci isto kao i Goranci i Vlasi nemaju drugu državu osim Srbije, prema tome i Bunjevcima nije potrebno nikakvo Nacionalno veće (savet) kao što ga nemaju ni Goranci.
Šteta je bacati pare iz budžeta, od kojih koristi samo ima Mirko Bajić i njih 5-6 njegovih poltrona, a nikako Bunjevci.
Njemu te pare koriste da bi svađao Bunjevce, bunjevačke Hrvate.
moš' mislit Odgovori
Ako je istina ovo što kaže "pravdak" da Bunjevci nemaju matičnu državu i da im je zato matična država Srbija,postavlja se pitanje koja je onda matična država Bunjevcima koji su ostali u Mađarskoj?
Jako je plitka ta vaša priča.
Luka
A koja je matična zemlja Bunjevcima u Senju, Otočcu ili Novom Vinodolskom? Došli valjda iz Srbije matice u Senj? :)
David Odgovori
Cudno, ja mislio u Srbiji zive ljudi.
Milutin Odgovori
Prolaze dani i vesti postaju već bajate pa je sada došlo vreme kada bi mogli sumirati stanje stvari: dana 27.11.2017 u 9h i 15 minuta vest o isečenim stablima http://www.subotica.com/vesti/nelegalno-posecen-vetrozastitni-pojas-na-obilaznici-oko-palica-id30564.html ima do sada 9483 pregleda i 64 komentara a to govori da subotičani imaju visoku svest o značaju ekologije, zaštiti prirodnih dobara i da se brinu o drveću a vest o đubretu http://www.subotica.com/vesti/kante-na-radijalcu-uklonjene-jer-su-sugradjani-u-njih-bacali-kucni-otpad-id30547.html ima do sada 5058 pregleda i 39 komentara a ova vest o bunjevcima ima do sada 1976 pregleda i 30 komentara pa na osnovu ovih nepobitnih činjenica možemo doći do zaključka da građani više brinu o drveću i đubretu negoli o bunjevcima.
Toliko o tome koliki značaj imaju bunjevci u Subotici i u Srbiji i koliko je koga briga za njih.
robert Odgovori
Cestitam svojim komsijama I prijateljima bunjevcima praznik.izborite se za svoj jezik I ostala prava koja ste zasluzili I koja vam pripadaju.grozno je da vas trpaju u nekakve hrvate druge klase.svakom normalnom se povraca od izraza "buljevacki hrvati".Vasa je grana mala Ali fina.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.