Komentara: 2
Pregleda: 3109
Foto

Bunjevački nacionalni savet obeležio „Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta“

15.03.2022. u 12:21h
Izvor: Subotica.com
Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine održao je 19. svečanu sednicu u čast „Dana osnivanja prvog Nacionalnog saveta“, jednog od četiri nacionalna praznika.
Bunjevački nacionalni savet obeležio „Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta“

Tim povodom posebno priznanje „Ivan Antunović“ za poseban doprinos na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca dodeljeno je gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću. Priznanje „Blaško Rajić“ za doprinos u razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca dobili su Nikola Babić, Veljko Vojnić i Mirko Bajić. „Mara Đorđević Malagurski“ za vrhunski doprinos u oblasti kulture Bunjevaca pripala je Mariji Bošnjak i Stipanu Budimčeviću, „Kalor Milodanović“ za vrhunski doprinos u oblasti informisanja na bunjevačkom jeziku Nikoli Stantiću, a „Mijo Mandić“ za vrhunski doprinos u oblasti obrazovanja Bunjevaca Draganu Kopunoviću.

Bunjevački nacionalni savet obeležio „Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta“

Priznanje „Ambrozije Šarčević“ za poseban doprinos u oblasti naučno- istraživačkog rada Bunjevaca dobio je Mijo Mandić a nagradu za deceniju kontinuiranog rada na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca dobili su KUD ,,Bunjevka’’, „Bunjevačka vila” iz Male Bosne i „Bunjevačko kolo” iz Sombora.

Uz podsećanje šta je sve urađeno u proteklih godinu dana, po rečima dr Suzane Kujundžić Ostojić, predsednice NSB, ovogodišnji „Dan osnivanja Nacionalnog saveta“ je izuzetan, jer ga bunjevačka nacionalna zajednica obeležava svojim maternjim jezikom, kao četvrtim službenim jezikom u Subotici.

Bunjevački nacionalni savet obeležio „Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta“

- Od prvog Statuta na bunjevačkom u 18. veku, pa preko društvene stigmatizacije govornika bunjevačkog jezika tokom druge polovine 20. veka prošlo je puno vremena, ali su Bunjevci postigli svoj cilj zahvaljujući gradonačelniku Stevanu Bakiću, na čiji predlog je bunjevački jezik uveden u službenu upotrebu u Subotici. Njemu ćemo se odužiti dodelom najvišeg priznanja koje imamo, „Ivan Antunović“, najsvetlijeg imena naše istorije i prvog budioca bunjevačke svesti. Ovo priznanje pripada i predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću i SNS-u, koji je proces uvođenja bunjevačkog jezika podržao, kao što ćemo i mi njih na predstojećim izborima – poručila je dr Suzana Kujundžić Ostojić. - Protekli period upotrebe bunjevačkog u javnoj sferi pokazao je da uvođenjom bunjevačkog jezika nikom nije ništa umanjeno ni ugroženo, kao što je bilo potencirano. Naprotiv, naš grad je dobio na bogatstvu multijezičnosti, po kojoj je poseban. Pred nama je još posla, a najznačajniji je možda popis stanovništva koji nas očekuje.

Zahvalivši se na priznanju „Ivan Antunović“, koje je dobio upravo na rođendan, gradonačelnik Stevan Bakić još jednom je istakao značaj bunjevačke nacionalne zajednice u našem gradu.

Bunjevački nacionalni savet obeležio „Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta“

- Posebno sam zahvalan na ovoj počasti koju delim sa takvim veličinama značajnim za Bunjevce kakve su Zvonko Bogdan i Nikola Babić. Ovo je jedno od najlepših priznanja koje sam do sada dobio i mnogo mi znači. Drago mi je što sam dao skroman doprinos za jednu istorijsku odluku ovog grada da konačno učinimo Bunjevce ravnopravnim u upotrebi svog jezika i pisma sa svim ostalim zajednicama u gradu - naglasio je gradonačelnik Bakić. – Bunjevci su autohtoni slovenski narod koji se na ovim prostorima nalazi od 17. veka i dali su ogroman doprinos razvoju ovog grada i veliki pečat subotičkoj kulturi. Bunjevci su narod koji je u svojoj istoriji preživeo mnoge golgote, nepravde raznih režima i dekrete koji su zadirali u njihov identitet, pa čak i grubi pokušaj asimilacije njihove zajednice. Sve su to stoički izdržali, radili na jačanju svoje zajednice i standardizaciji svog jezika i došli do istorijskog momenta kada je bunjevački jezik uveden kao službeni jezik na teritoriji grada Subotice. Posebno sam ponosan na postignuti stepen saglasnosti, kao i na pun demokratski kapacitet koji su Skupština grada i ovaj grad pokazali. Taj istorijski korak u razvoju multikulturalnosti našeg grada uradili smo zajednički, uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji vodi politiku mira i stabilnosti.

Ovogodišnji laureati zahvalili su se na dobijenim priznanjima, koja su potvrda dosadašnjeg rada.

Bunjevački nacionalni savet obeležio „Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta“

- Nagrada „Blaško Rajić“ je najveća koja se dodeljuje za očuvanje nacionalnog identiteta kada je reč o našoj zajednici. Počastvovan sam što sam dobio ovu nagradu, ali nju je u najvećoj meri zaslužio Nikola Babić, mi se ne možemo porediti sa onim koliko je on doprineo na institualizaciji i zaštiti nacionalnog identiteta Bunjevaca. Da on nije postavio temelje, svega ovoga ne bi bilo – smatra Mirko Bajić. – Ova nagrada predstavlja podstrek da se dalje radi i da se nacionalni identitet čuva i sačuva zauvek.

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom Dana osnivanja prvog Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečanost povodom Dana osnivanja prvog Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečanost povodom Dana osnivanja prvog Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečanost povodom Dana osnivanja prvog Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečanost povodom Dana osnivanja prvog Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečanost povodom Dana osnivanja prvog Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečanost povodom Dana osnivanja prvog Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečanost povodom Dana osnivanja prvog Bunjevačkog nacionalnog saveta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 3109
Povezane teme

bunjevci

bunjevački nacionalni savet

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.