Komentara: 1
Pregleda: 1990

Buka u modi

20.04.2010. u 18:22h
Izvor: RTV Yueco
<p>Međunarodni dan za&scaron;tite od buke u centru Subotice je u prepodnevnim satima pro&scaron;ao tradicionalno - bučno. Na osnovu analiza sa deset mernih mesta, Subotica ima povećan nivo buke, ali se ne razlikuje preterano od ostalih gradova sa 100.000 stanovnika u zemlji po ovom pitanju.</p>
Buka u modi

Za sada nije poznato koliki je tačan broj stanovnika koji je izložen buci, ali je poznato da su najugroženiji ono subotičani koji žive u uskim ulicama duž saobraćajnica gde su kuće u nizu.

Najveća buka u gradu vlada na putu Jovana Mikića. Dnevna buka ovde iznosi do 67 decibela, a u toku noći i do 60 decibela. Osim ove, buka je merena i na još devet lokaciju u gradu, a kao osnovni razlozi za visoke decibele prepoznati su položaj glavnih gradskih saobraćajnica, kao i frekvencija saobraćaja tokom celog dana.

U Odeljenju za merenje buke Zavoda za javno zdravlje raspolažu sa merenjima iz prošle godine koja pokazuju da je nivo buke u stambenim zonama tokom dana viši od 5 do 15 decibela, a noću i do 20 decibela. Izmerene vrednosti komunalne buke na svih deset mernih mesta u stambenoj zoni prelaze dozvoljeni nivo buke i ne odgovaraju standardu, kaže Zoltan Vidaković iz Odeljenja za zaštitu životne sredine ZZJZ.

Na mernim mestima gde su prekoračenja veća od 10 decibela stanje je nepovoljno jer je nivo buke toliko visok da onemogućava odmor ljudi, a naročito noću i u letnjim mesecima. U poslednje dve godine, nivo komunalne buke u gradu stagnira, ali je neophodno preduzeti određene koarke kako bi se sanirale posledice koje buka ostavlja na stanovništvo, kažu u Zavodu.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1990
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.