Komentara: 78
Pregleda: 8189
Video

Budžet za 2019. godinu skoro osam milijardi dinara

27.12.2018. u 09:55h
Izvor: Subotica.com
Tokom godine koja je pred nama, Grad Subotica raspolagaće budžetom od 7.9 milijardi dinara, što je do sada najveći iznos u gradsкoj kasi. Gotovo četvrtina budžetskog novca namenjena je investicijama, kako onim kapitalnim, tako i svim ostalim neophodnim za poboljšanje života građana.
Budžet za 2019. godinu skoro osam milijardi dinara

Po rečima gradonačelnika Bogdana Labana, najvažnija karakteristika budžeta za narednu godinu je njegova razvojna, investiciona komponenta.

- Procetualno 24-25 odsto biće izdvojeno za investicije, što ranije nije bio slučaj. Deceniju i po to je bilo 8-15 odsto, a prošle i pretprošle godine  uložili smo dodatne napore da dođemo do 20 odsto sredstava koja su namenjena investicijama. Godina pred nama je izuzetno investiciona, Palić će biti veliko gradilište, radiće se velnes centar, popločavanje Velikog parka, počinje realizacija projekta sa KfW bankom. Izgradnja pozorišta ide svojim tokom, odobrena su sredstva od 700 miliona dinara i za sledeću 8-2 fazu – ističe gradonačelnik Laban. - U budžet je ušlo i proširenje Bajskog groblja, koje će koštati 98 miliona dinara, tu je i rekonstrukcija Zelene fontane, zbog koje nas kritikuju, ali želeli smo da sredimo centar grada i da dobijemo jedan lep plato. Velika sredstva su planirana u obrazovne, predškolske ustanove, sportske objekte... Ostvarenje budžeta je bilo 90 odsto, a s obzirom da je to prethodnih godina bilo 77-85 odsto, možemo biti ponosni.

Budžet za 2019. godinu skoro osam milijardi dinara

Opozicija je tvrdila da su pojedine prihodovane stavke prenaduvane, ali i pohvalila veliki iznos sredstava koji će se sliti iz republičke i pokrajinske kase.

- Smatramo da je budžet nerealan, predizborni, da sadrži reviju želja koje se neće reallizovati. Ono što je pozitivno je je što 1.3 milijarde dolazi sa drugih nivoa vlasti, a da je 1.5 milijardi dinara prihodovane strane prenaduvano – smatra Jene Maglai, lider Pokreta za građansku Suboticu. - Budžet sadrži i neke stavke koje su po nama koruptivne. Nismo protiv podizanja kredita, ali mislim da je raspodela sredstava neekonomična.

Budžet za 2019. godinu skoro osam milijardi dinara

Kritike su stizale i na račun izgradnje Mađarskog kulturnog centra na Paliću, za koji je takođe namenjen novac u gradskom budžetu.

- Pogrešno se tumače prekogranični projekti „Opti bike“ i „Colorful corporation“, morali smo da rezervišemo sredstva od 190 miliona dinara, koja će nam biti vraćena jer to finansira EU, ali smo morali da uradimo predfinansiranje. Ne radi se o bacanju novca, ponosni smo što možemo da sa našim komšijama radimo projekte kako u Mađarskoj, tako u našoj zemlji – objasnio je graodnačelnik.

Izvor: Subotica.com
20. sednica Skupštine Subotice 20. sednica Skupštine Subotice 20. sednica Skupštine Subotice 20. sednica Skupštine Subotice 20. sednica Skupštine Subotice 20. sednica Skupštine Subotice 20. sednica Skupštine Subotice 20. sednica Skupštine Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 78
Pregleda: 8189
Povezane teme

Skupština grada Subotice

budžet

skupština subotice

sednica skupštine grada

gradska skupština

skupštinsko zasedanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.