• Pregleda: 1845

Brojne prednosti dojenja za novorođenče i majku

Uprkos međunarodnim preporukama, samo 40 odsto svih beba mlađih od šest meseci u svetu su isključivo dojene, a samo 45 odsto nastavlja dojenje do navršena 24 meseca, podaci su s kojima dočekujemo ovogodišnju Svetsku nedelju dojenja, koja se obeležava od 1. do 7. avgusta.
Brojne prednosti dojenja za novorođenče i majku

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom, a kako objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja, majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života.

- Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije - objašnjava dr Kosić Bibić, dodajući da dojenje ima brojne druge prednosti kako za novorođenče, tako i za majku. - Razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema, štiti od mnogih bolesti i infekcija, smanjuje rizik od gojaznosti, proliva, pojave alergija i sindroma iznenadne smrti odojčeta. Dojenje ima prednosti i za majku, kao što je normalizacija telesne mase, smanjuje se rizik od krvarenja posle porođaja, anemije, postporođajne depresije, osteoporoze, maligna oboljenja dojke i jajnika.

Ipak, dojenje nije isključiva odgovornost žena, već su zaštita, promocija i podrška dojenju kolektivna društvena odgovornost. Kako ističe načelnica Centra za promociju zdravlja, podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine.

- Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Kada očevi/partneri podrže dojenje i učvrste odnos sa svojom bebom, poboljšava se i praksa dojenja i roditeljskih odnosa. Potrebna je i podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje, i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini - naglašava dr Kosić Bibić, dodajući da istraživanja pokazuju da politika plaćenog porodiljskog odsustva pomaže u smanjenju smrtnosti kod odojčadi za 13 odsto, za svaki dodatni mesec porodiljskog odsustva. - Globalno gledajući, povratak majke na posao posle porođaja je jedan od vodećih razloga ranog prestanka dojenja i zamene majčinog mleka veštačkom formulom. Plaćeno odsustvo omogućava ženama da se ranije fizički oporave od porođaja i vrate na posao oporavljeni fizički, mentalno i emocionalno.

U našoj zemlji, Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 1. do 7. oktobra pod sloganom „Podrži dojenje – osnaži roditelje. Sada i ubuduće.”

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
kojot Odgovori
Nece ove mlade mame da doje. Pojedine se plase da ce im se vime opustiti i visiti. Ili ih je blam podojiti bebu na javnom mestu pred ljudima.
Buby
Vime!?Mi ovde o majkama i bebama a vi o kravama!? Bas je Vas lepo naucila Vasa majka da postujete zene.Svaka cast.
Realnost Odgovori
Dzaba sve kada novopecene majke radjaju decu za instagrame, i setnje po gradu. Retka je ta koja zeli da doji i da se trudi oko svog deteta. To je realna slika danasnjih roditelja. Briznih instagram majki.
dingospo
Zelja i trud ne garantuju da se mleko zadrzi ili da krene na vreme da beba pocne da sisa i da se odmah navikne na dojenje. Ne nabijajte zenama komplekse da ako ne mogu dojiti nisu ulozile potreban trud i volju. Oko mene od poznanika, drugara samo to slusam kako zena nema dovoljno mleka i svi je hrabre da doji jer je to najbolje i najlepse ikad a beba nece i nemoze se najesti kad nema dovoljno i zena place i pokusava i smatra sebe neuspesnom i losom mamom jer ne moze dati detetu sto svako oko nje tvrdi da je najbolje i najlepse i za nju i za bebu. Majka je majka i daje sve od sebe za svoje dete, ako ne to je njoj na cast ali moje postovanje svakoj koja ulozi trud pa makar i ne uspela!
Rambo
@DINGOSPO

Neka ta žena jede više mesa, mleka, jaja i ostale životinjske hrane bogate holesterolom, ima vremenom da potekne, provereno.
Malena Odgovori
Kojit- kako to ružno kažete vime. Kakve god da su te majke, one imaju grudi, i dosta njih doje.
Moja ćerka ima dvoje i oba deteta sisala skoro do dve godine.
dingospo Odgovori
Iskreno receno, mislim da sa ovakvim stvarima se zenama posle porodjaja nabija kompleks i depresija ako izgube mleko prerano uz najvece napore. Sta je sa zenama koje se porode carskim rezom (ne svojevoljno, vec intervencijom) i po tom ne krene odma mleko, jer organizam ne shvata da se porodjaj vec dogodio, a dok krene mleko beba tesko moze da se previkne pa prodje period i do 2-3 nedelje da beba ne zeli da sisa i posle se ne moze ni uz izmlazavanje zadrzati dovoljan kolicina mleka a beba ne potstice ako ne sisa. Zene iz tog razloga mogu ozbiljno da padnu u depresiju jer samo to cuju kako je lepo kako je dobro, kako je zdravo i kako je jedino sto bebi treba za razvoj, zdravlje i imunitet. Molim vas prekinite sa ovim stvarima ili barem iznesite i da je potpuno normalno da se dete ne moze dojiti. Koja moze, moze, a koja ne, ni to nije smak sveta za bebu, dokle god dobije svu ljubav i paznju mame i tate,
DRAPO Odgovori
Opet je dr.nada kosić bibić pronašla toplu vodu ...
Jeca Odgovori
Većina majki koje znam žele da doje, ali protekle decenije su gomilom dezinformacija uništile ovaj najprirodniji proces. Naše majke su krajem prošlog veka dojile u proseku jako kratko, 90 posto njih imalo je stravična iskustva sa dojenjem, a sve zbog neadekvatnog pristupa još u porodilistu gde su bebe odvajane od majki. Danas one prenose te iste dezinformacije svojim ćerkama, koje opet proživljavaju isti pakao. Svaki zdravstveni radnik i svaka babica priča neku svoju priču, uglavnom pogrešnu, a zbog svoje sujete teško će promeniti svoja pogrešna mišljenja. Zato postoje Savetnice za dojenje koje pričaju jednu priču, istu priču, širom sveta. I svaka buduća majka bi trebala od ovih kvalifikovanih osoba da se informiše o svemu. Ima dosta sajtova koji se time bave, daju besplatne savete, uživo konsultacije, video konsultacije. Npr. Sajt roditelj.dojenje.org
D Odgovori
Imala sam sreće da sam sa prvim detetom uspela da uspostavim dojenje, ali da vam pošteno priznam, nije bilo nimalo lako i znam zbog čega neke majke odustaju od toga. Imala sam indukovan porođaj i trebalo mi je dobrih pet dana stimulacije, plus patronažna pomoć, da se sve postavi na svoje mesto. Podrška jeste bitna ali ne treba ni siliti sebe, ako ćeš se zbog toga osećati loše ili, ne daj Bože, manje vrednom majkom. Niti je dete na dohrani manje voljeno niti će biti lošijeg zdravlja od deteta koje je isključivo dojeno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.