Komentara: 10
Pregleda: 3498

Brojne prednosti dojenja za novorođenče i majku

04.08.2019. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
Uprkos međunarodnim preporukama, samo 40 odsto svih beba mlađih od šest meseci u svetu su isključivo dojene, a samo 45 odsto nastavlja dojenje do navršena 24 meseca, podaci su s kojima dočekujemo ovogodišnju Svetsku nedelju dojenja, koja se obeležava od 1. do 7. avgusta.
Brojne prednosti dojenja za novorođenče i majku

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom, a kako objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja, majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života.

- Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije - objašnjava dr Kosić Bibić, dodajući da dojenje ima brojne druge prednosti kako za novorođenče, tako i za majku. - Razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema, štiti od mnogih bolesti i infekcija, smanjuje rizik od gojaznosti, proliva, pojave alergija i sindroma iznenadne smrti odojčeta. Dojenje ima prednosti i za majku, kao što je normalizacija telesne mase, smanjuje se rizik od krvarenja posle porođaja, anemije, postporođajne depresije, osteoporoze, maligna oboljenja dojke i jajnika.

Ipak, dojenje nije isključiva odgovornost žena, već su zaštita, promocija i podrška dojenju kolektivna društvena odgovornost. Kako ističe načelnica Centra za promociju zdravlja, podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine.

- Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Kada očevi/partneri podrže dojenje i učvrste odnos sa svojom bebom, poboljšava se i praksa dojenja i roditeljskih odnosa. Potrebna je i podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje, i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini - naglašava dr Kosić Bibić, dodajući da istraživanja pokazuju da politika plaćenog porodiljskog odsustva pomaže u smanjenju smrtnosti kod odojčadi za 13 odsto, za svaki dodatni mesec porodiljskog odsustva. - Globalno gledajući, povratak majke na posao posle porođaja je jedan od vodećih razloga ranog prestanka dojenja i zamene majčinog mleka veštačkom formulom. Plaćeno odsustvo omogućava ženama da se ranije fizički oporave od porođaja i vrate na posao oporavljeni fizički, mentalno i emocionalno.

U našoj zemlji, Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 1. do 7. oktobra pod sloganom „Podrži dojenje – osnaži roditelje. Sada i ubuduće.”

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 3498
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

dojenje

nedelja dojenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.