Komentara: 16
Pregleda: 4900

Broj vakcinisanih raste, pritisak na kovid ambulantu opada

19.04.2021. u 14:27h
Izvor: Subotica.com
Broj vakcinisanih raste, pritisak na kovid ambulantu opada

U Domu zdravlja Subotica ove nedelje svi brojevi idu u dobrom pravcu. Tako kaže direktorka Ivanka Beoković, navodeći da broj vakcinisanih i revakcinisanih građana raste, dok broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulantu, kao i broj zaraženih opada, što ocenjuje kao dobar znak.

- Prošle nedelje smo imali oko 1.300 pacijenata koji su se javili u kovid ambulantu, što je za 170 pacijenata manje u odnosu na nedelju pre. I broj zaraženih opada, jer smo prošle nedelje u proseku imali oko 57 zaraženih dnevno, dok je pre dve nedelje dnevni prosek bio oko 63 zaraženih. To su bolji, ali još uvek visoki brojevi i dobro je da se bar spuštaju, jer je svaka nedelja za određen broj pacijenata manja i nadamo se da će se takav trend nastaviti - kaže Beoković, dodajući da je broj pacijenata koji se javljaju na prve preglede u kovid ambulantu još uvek veći u odnosu na kontrolne. - Manji je pritisak i na bolnicu, prosečno smo manje pacijenata upućivali u bolnicu, ali moram da kažem da je i kod ovakvo manjeg broja posećenosti kovid ambulante, još uvek veći broj prvih pregleda koji čine oko 56 odsto u odnosu na kontrolne preglede.

Kada je u pitanju imunizacija stanovništva protiv virusa kovid-19, prošle nedelje je podeljeno ukupno 3.300 doza, najviše "Sinofarm" i "Fajzer-Biontek" vakcina, navodi direktorka Doma zdravlja. Vakcinacija se, osim na punktovima, odvijala i na terenu, odnosno u radnim organizacijama i domovima nepokretnih građana, koje su mobilni timovi vakcinisali u kućnim uslovima.

- U toj akciji je prošle nedelje vakcinisano oko 120 naših nepokretnih građana i to je bila ovakva druga akcija, jer smo tokom prve na ovaj način vakcinisali i revakcinisali oko 200 nepokretnih građana - objašnjava Beoković. - Ove nedelje nam je u planu revakcinacija građana "Sinofarm" i "Fajzer-Biontek" vakcinama po pozivu od "eUprave", a očekujemo da nam stignu i prve doze "Sputnjik V" vakcine, kao i "Fajzer-Biontek" vakcine za prve doze.

Kako dodaje direktorka, Dom zdravlja trenutno ne raspolaže sa viškom vakcina koje bi se građanima mogle podeliti bez poziva, ali da će, kako budu pristizale nove doze, Subotičani ponovo moći da očekuju ovakve akcije.

- Prošle nedelje smo imali na raspolaganju oko 150 doza "Fajzer-Biontek" vakcine bez zakazivanja i podelili smo sve, a da smo imali još toliko, i to bismo podelili. Takav je utisak, da zaista Subotičani traže još doza - ističe Beoković, poručujući da je zadovoljna tokom i odzivom građana na vakcinaciju. - Brojevi idu u dobrom smeru. Kod vakcinacije rastu, a kod obolelih opadaju i to je dobar signal da tako treba da nastavimo, jer što pre se vakcinišemo, možemo doći do kolektivnog imuniteta i odgovora na ovaj virus.

Po podacima Doma zdravlja, u Subotici je do sada podeljeno ukupno 49.800 doza neke od četiri raspoložive vakcine, pri čemu je obe doze primilo 19.800 građana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 nedelje i 4 dana
Komentara: 16
Pregleda: 4900
Povezane teme
dom zdravlja subotica vakcinacija stanovništva subotica vakcinisanje vakcinacija imunizacija korona virus epidemija korona virusa kovid ambulanta korona ivanka beoković
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.