Komentara: 34
Pregleda: 5665

Broj preduzetnika prepolovljen za četiri godine

05.04.2013. u 11:56h
Izvor: RTV City
U Severnobačkom okrugu, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno je 18.200 lica bez posla, od kojih je 12.100 registrovano na teritoriji Subotice. Što se starosne strukture tiče, među njima je najviše mladih do 30 godina i onih koji su prešli pedesetu, po 27 odsto. Kada je u pitanju obrazovanje, najzastupljeniji su, sa 50 odsto, oni koji imaju treći ili četvrti stepen stručne spreme, dok je 39 odsto onih sa završenom osnovnom školom ili čak i bez nje.
Broj preduzetnika prepolovljen za četiri godine

Gostujući u emisiji U sred srede na City televiziji, direktor subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Zlatko Panić je istakao da broj zaposlenih kontinuirano opada.2009. godine, radilo je 46.000 naših sugrađana, dve godine kasnije taj broj je pao na 39.000, da bi kraj 2012. godine dočekali sa 37.000 Subotičana koji imaju posao.

Najveći pad broja zaposlenih zabeležen je kod preduzetnika i onih koji su radili kod njih. Pre četiri godine bilo ih je 11.371 a danas ih ima samo 5.930.

“Poslednjih godina pažnja je posvećivana isključivo gašenju velikih preduzeća, dok je ovaj, tako važan segment privrede bio potpuno zanemaren. Vreme je da se taj propust ispravi i da se da poseban podsticaj onima koji danas donose hrabru odluku da razvijaju sopstveni biznis“ - rekao je Panić.

Broj preduzetnika prepolovljen za četiri godine

Ono što, pored nepovoljne kvalifikacione i starosne strukture, visoke stope nezaposlenosti mladih i značajnog broja lica koja pripadaju teže zapošljivim kategorijama, karakteriše lokalno tržište rada, jeste i naglašena neusaglašenost ponude i tražnje, odnosno daleko manja ponuda poslova od tražnje. To podrazumeva da će poslodavci, posebno stranci koji investiraju u naš grad, izabrati i zaposliti najkvalitetnije ljude.

Biografija je vrlo bitna, a mnogo je onih koji je ne znaju napisati pravilno

Biografija je u velikom broju slučajeva prvi kontakt između onih koji traže posao i onih koji ga nude, a prema Panićevim rečima, mnogo je onih koji još uvek ne znaju da je napišu. Bitno je imati i posebna znanja i veštine, jer je to ono čemu poslodavci pridaju veliki značaj, a svest naših ljudi u tom pogledu još uvek nije dovoljno razvijena.Kao primer,

Panić je naveo nedavni konkurs za zapošljavanje 250 medicinskih radnika u Nemačkoj. Tek njih stotinjak će imati mogućnost da se na ovaj način zaposli, jer je za mnoge prepreka bilo nepoznavanje nemačkog jezika, što je bio jedan od osnovnih uslova, a prema Panićevim rečima, ovaj konkurs je bio najavljen blagovremeno i ostavio je dovoljno vremena da se savladaju osnove ovog jezika. Oni koji ne rade, nemaju ni mogućnosti za usavršavanje, jer ono iziskuje određena sredstva, ali uvek kada se ukaže prilika za sticanje nekih novih znanja ili veština, treba je iskoristiti, jer se nikada ne zna kada će zatrebati.

Aktivno traženje posla

Nacionalna služba za zapošljavanje je samo posrednik u zapošljavanju, istakao je Panić i dodao da je neophodno da se lica koja su bez posla sama aktiviraju na njegovom pronalaženju. Obuka za aktivno traženje posla u Nacionalnoj službi sprovodi se tokom cele godine, besplatna je i traje par sati. Neophodno je samo da se nezaposlena lica jave svom savetniku i izraze želju da prođu kroz obuku.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 5665

Povezana vest

Povezane teme

Zlatko Panić

Nacionalna služba za zapošljavanje

zapošljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.