Komentara: 14
Pregleda: 2722

Branko Pokornić ostaje predsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta

11.03.2013. u 15:07h
Izvor: SuMedija
Branko Pokornić ostaće na čelu Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, nakon što je Ministarstvo pravde i državne uprave poslalo rešenje u kome stoji da odluke sa sednice ove institucije, održane petog januara, na kojoj je on smenjen i na njegovo mesto imenovana mr Suzana Kujundžić Ostojić, nemaju pravno dejstvo jer prilikom sazivanja nisu ispoštovani Statut i Poslovnik.
Branko Pokornić ostaje predsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta

Još 2010. godine, nakon formiranja novog rukovodstva Bunjevačkog nacionalnog saveta, dogovoren je princip rotacije po kome je predsednik prvih 12 meseci bio Blaško Gabrić, a potom da po 18 meseci na čelu Saveta budu Branko Pokornić i mr Suzana Kujundžić Ostojić. Međutim, Pokornić je odbio da preda dužnost, uz obrazloženje da je jedna odredba pomenutog dogovora prekršena već sredinom 2012. godine, te da on više nije na snazi.

- Odluke sa sporne sednice, koja je brzinu održana petog januara i bez adekvatnog dnevnog reda, kada je, pored mene, posmenjivano više članova različitih odbora, nemaju pravno dejstvo. Stigao je nedvosmislen odgovor nadležnog ministarstva da ona nije održana u skladu sa Statutom i Poslovnikom Saveta, te da su odluke ništavne – rekao je danas Branko Pokornić.

Branko Pokornić ostaje predsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta

On je naglasio da neće podneti ostavku na mesto predsednika, jer princip rotacije više ne smatra važećim i pozvao je sve članove Saveta koji su protiv njega „da preispitaju svoje stavove, donesu racionalnu odluku i ponovo učestvuju u radu ove institucije“.

- Nedolaskom na sednice, oni vrše opstrukciju rada Bunjevačkog nacionalnog saveta i ako nastave sa takvom praksom moraju na sebe da preuzmu odgovornost za nedonošenje odluka koje su važne za očuvanje bunjevačkog nacionalnog identiteta. U toku su konkursi na svim nivoima, za ustanove kulture, i postoji mogućnost da naše institucije ostanu bez planiranih sredstava, a u pitanje se dovodi i dalja standardizacija jezika, aktivnosti za osnivanje Zavoda za kulturu Bunjevaca u Vojvodini i štampanje udžbenika – ističe Pokornić.

Ukoliko u narednih šest meseci dve suprotstavljene frakcije ne nađu zajednički jezik i ne održi se sednica Bunjevačkog nacionalnog saveta na kojoj bi bilo reči o važnim pitanjima za funkcionisanje Saveta, Ministarstvo pravde i državne uprave uvešće prinudnu upravu, koja bi funkcionisala do nivih izbora.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 14
Pregleda: 2722
Povezane teme

bunjevački nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.