Komentara: 11
Pregleda: 3384

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

24.12.2023. u 07:00h
Izvor: Subotica.com
Hrišćanske crkve i vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas obeležavaju Badnji dan, dok će sutra proslaviti Božić - praznik rođenja Isusa Hrista. Tim povodom usledile su čestitke gradskih i crkvenih predstavnika.
Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

Večeras, oko svečane trpeze, okupiće se svi članovi porodice. Služiće se posna jela, odnosno riba i pasulj. Svečano će biti i sutra, kada će svi vernici koji poštuju gregorijanski kalendar proslaviti rođenje Spasitelja uz molitvu, brojne običaje koji se vezuju za ovaj praznik, a za svečani ručak biće poslužena pečenica, kao i slasne đakonije.

Oni koji ne slave Božić u ponedeljak iskoristiće priliku da ovaj praznik čestitaju svojim prijateljima, komšijama, kolegama i poznanicima.

Svima koji obeležavaju ovaj veliki hrišćanski praznik po gregorijanskom kalendaru redakcija portala Subotica.com želi srećan Badnji dan, a zatim i srećan Božić, u nadi da će ga provesti u toplom domu, uz porodicu i najbliže, u duhu praznika rođenja Hristovog.

SREĆAN BADNJI DAN, SREĆAN BOŽIĆ!


* * * * * * * * * *

Božićna poruka Stevana Bakića, gradonačelnika Subotice

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaruU ime Grada Subotice i lično ime, svim sugrađanima koji Božić proslavljaju po gregorijanskom kalendaru upućujem srdačne čestitke. Želim vam da ovaj veliki hrišćanski praznik provedete sa svojim najmilijima, u dobrom zdravlju, miru i sreći, i da vaše domove ispuni ljubav, toplina i radost.

Neka nas predstojeći božićni i novogodišnji praznici podsete i na značaj uzajamnog poštovanja, tolerancije, solidarnosti, zajedništva i prihvatanja različitosti, kao temeljnih vrednosti našeg društva i države.

Srećan Božić! Srećna i uspešna nova 2024. godina! 


* * * * * * * * * *

Božićna čestitka dr Balinta Pastora, predsednika Skupštine Subotice

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaruU ime Skupštine grada Subotice, čestitam Božić svim sugrađanima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru.

Provedite ga u radosti i zadovoljstvu!

Neka vam donese nadu i mir u životu!

Srećan i blagoslovljen Božić!


* * * * * * * * * *

Božićna poruka mons. Ferenca Fazekaša, biskupa subotičkog

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru - Svedoci smo da živimo u teškim vremenima te nas često obuzima teskoba usled zbivanja koja nas okružuju: okrutna ratovanja, razaranja, nečovečnosti, iskorištavanja pa čak i izrabljivanja drugih. Zatečeni smo neretko i iznenadnim prirodnim katastrofama: potresima i epidemijama. Svesni svega toga, mnogi već iščekuju skorašnji konac ovoga sveta.

Međutim, kroz istoriju je uvijek bilo mučnih razdoblja poput ovih danas. A mi hrišćani pritom verujemo da ne možemo znati vreme kraja ovoga sveta, budući da ga dobri Bog određuje. Dok se taj kraj ne desi, živimo u nadi da je dobri Bog već došao među nas, On je uz nas, i danas hoda sa nama da bi nam bio utešni saputnik.

Sveti Irenej, lionski biskup i poznati crkveni učitelj iz drugoga veka, u jednom poglavlju svog glavnog dela „Protiv jeresi“ govori nam o značaju ovaploćenja  Božje Reči, Sina Božjega. Iz ove njegove rasprave želim s vama podeliti neke misli: „Proroci, koje je sama Reč Božja obdarila proročkim darom, nagoveštavali su Njegov telesni dolazak. U tom je dolasku po Očevoj volji ostvareno jedinstvo i zajedništvo između Boga i ljudi. A Božja je Reč od početka unapred najavljivala da će ljudi videti Boga i da će On živeti i saobraćati s njima na zemlji, da će biti uz svoj stvor… On će učiniti da Mu služimo u svetosti i pravednosti celi svoj život (usp. Lk 1,74 – 75), da bi čovek u jedinstvu s Božjim Duhom došao u Očevu slavu.“ (Božanski Časoslov, I. svezak, 195. strana).

Iz ovih reči Sv. Ireneja odjekuje radosna poruka Božića. Zato danas zahvaljujmo našem Nebeskom Ocu koji nas ljubi po svom ovaploćenom Sinu i našem Životvorcu, Duhu Svetom. Ukoliko naša zahvala bude iskrena i živa, onda ćemo u svakom čoveku gledati svoga brata i istinsku radost doneti ovome svetu. Tako ćemo ne samo poželeti srećan Božić jedni drugima, nego ćemo to i činiti. U tom nastojanju neka nam na pomoć bude naš Iskupitelj koji je rođenjem došao na svet.

Svima vama želim blagoslovljeni i čestit Božić i obilje Božje milosti u novoj godini!


* * * * * * * * * *

Božićna poruka protonamesnika Miloša Petrovića

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru - Poštovani hrišćani Grada Subotice, koji proslavljate veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Bogočoveka u telu, po gregorijanskom kalendaru, u ime sabraće Srpske pravoslavne crkvene opštine u Subotici i Svetovaznesenjskog hrama, želim prijatne i Bogom blagoslovene dane.

Kako nas i samo jevađelje uči, i ona himna koja nam govori, ona blagoslovena pesma koju su anđeli pevali prilikom rođenja Bogočoveka Spasitelja, Isusa Hrista, a koja glasi "Slava na visini Bogu i na Zemlji mir, među ljudima dobra volja", koja je nagovestila da je Bog postao telo, i da je zajednica Zemlje i Neba postaje rođenjem Bogočoveka, Hrista. Tako i mi treba da pogledamo gore na Nebu, kao što su i pastiti dobili tu lepu vest i da ostavimo ono što je pod nogama našim, pod Zemljom, da ne brinemo za tim, nego da brinemo za onim mudrostima koje nam Nebo daje. 

Neka je Bogom blagosloven praznik, rođenje Hristovo u telu. Srećan Božić, srećno novo leto koje nam dolazi, i srećni svi praznici koji su vezani za ovaj divan praznik, rođenje Hristovo u telu, Božić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 11
Pregleda: 3384
Povezane teme

katolički božić

božić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.