Komentara: 0
Pregleda: 7105

Božić po gregorijanskom kalendaru

25.12.2008. u 15:06h
<p>Vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, jedan od najvećih hri&scaron;ćanskih praznika. Božić po julijanskom kalendaru 13 dana kasnije slave pripadnici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijar&scaron;ija i Sveta gora.</p>
Božić po gregorijanskom kalendaru

Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služi svetu misu koja se zove Ponoćka. To je služba koju upražnjava samo Rimokatolička crkva, jer se smatra da baš tada dolazi iz mraka Božje svetlo. Prema predanju Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlajemskoj pećini pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlajemu koji je promenio istoriju čovečanstva. Na Badnje veče i Božić katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja. Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana pa toliko traje i božićni hrišćanski post koji se završava sa početkom praznovanja Božića. Danas Božić slave i mnogi nehrišćani kao tradicioni porodični praznik kada se daju i primaju prigodni pokloni.

Pogledajte fotografije
Katedrala Sv. Terezije - Biskupska Sveta Misa na Božić
http://www.subotica.com/photo/album/39178/1/566872

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 7105
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.