Komentara: 0
Pregleda: 1818

Bonaca na jezeru

19.07.2010. u 01:06h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Bonaca na jezeru

Subotica je grad bez reke, a od pre neku godinu zbog zagađenosti vode i bez jezera. Kad pripeče zvezda u panonskoj ravnici, to može biti vrlo neugodno. Ovih vrelih julskih dana mnogima nije lako da izdrže tropske temperature koje su naglo zamenile one jesenje, te je ponekad potrebna i pomoć lekara.

Doktor Andrej Šimon iz subotičke hitne pomoći kaže da mnogi građani imaju i zdravstvenih problema zbog visokih temperatura. - Javljaju nam se ljudi, traže savet kako da izađu na kraj sa ovim vrućinama. Najteže je hroničnim bolesnicima, onima sa kardiovaskularnim, neurološkim i respiratornim problemima. Mogu reći da su i neke saobraćajne nesreće posledica visokih temperatura - kaže dr Šimon.

Gradska uprava je odlučila da se visokim temperaturama suprotstavi polivanjem ulica, pa radnici „Čistoće i zelenila" šest sati tokom dana vodom iz cisterni rashlađuju najvrelije ulice. Ljudi se rashlađuju pod tuševima, ili hladnim sokovima, poneko i pivom, što je povećalo prodaju ovih napitaka, ali mnogi ne odustaju od uobičajenog letnjeg uživanja - kupanja u bazenima, kada već nema reke, a više ni jezera. Kako je Palić u fazi sanacije, i nepreporučljiv za kupanje, gradski bazen je ovih danima pretrpan. Najuporniji ljubitelji Palića ni danas ga se ne odriču, mada je tamo rashlađivanje moguće samo pod tuševima, dok u jezerskoj vodi to čine samo najhrabriji. Jezero je trenutno idealno mesto za relaksaciju i šetnje pored obale, pa je logično da je u hotelima najviše penzionera.

Subotičani, međutim, imaju sreću da je kompletan centar grada zaštićen gustim drvoredima, što smanjuje temperaturu bar za nekoliko stepeni. Mnoge kuće, građene pre mnogo decenija, imaju debele zidove i bašte, pa se i bez klima uređaja mogu preživeti vrućine.

 

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1818
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.