Komentara: 0
Pregleda: 3147
Foto

Bolji uslovi za korisnike "Kolevke"

29.05.2019. u 13:51h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u visini od 16,9 miliona dinara, u Domu za decu ometenu u razvoju "Kolevka" nadograđena su dva dnevna boravka i adaptirana dva postojeća, rekonstruisani su sanitarni čvorovi i uveden je jedinstveni informacioni sistem za umrežavanje ustanova socijalne zaštite.
Bolji uslovi za korisnike "Kolevke"

"Kolevka" trenutno zbrinjava 226 korisnika, od kojih je 162 smešteno u stacionarnom delu Doma, njih 25 u boravku za decu do 18 godina, dok je 39 korisnika smešteno u boravku za odrasla lica. Prema rečima direktora ustanove Nenada Kozomore, najveći problem je bio što se starosna granica korisnika pomerila, zbog čega je bilo nephodno da se nadograde dva nova dnevna boravka, kao i da se dva postojeća adaptiraju.

- Čak 35 nepokretne dece je ceo život provelo u potkrovlju, u dosta neuslovnim prostorijama i bez prirodne svetlosti, a dva nova boravka su nadograđena u prizemlju, tako da su sad nepokretna deca spuštena dole i pored lepših, boljih i uslovnijih prostorija sa prirodnom svetlošću, nalaze se i nadomak dvorišta, tako da naše osoblje ima mnogo više mogućnosti da ih izvede napolje na svež vazduh - kaže Kozomora, dodajući da je za ove potrebe utrošeno oko 10 miliona dinara.

Bolji uslovi za korisnike "Kolevke"

Nešto manji deo sredstava odvojen je za rekonstrukciju sanitarnih čvorova, koji su prilagođeni uzrastu, polu i zdravstvenom stanju korisnika, pri čemu se, kako je direktor objasnio, posebno vodilo računa o tome da li su korisnici pokretni ili nepokretni.

- Za pokretnu decu smo napravili sanitarne čvorove sa tuš kabinama, dok smo za nepokretnu decu napravili kade nešto većih dimenzija, s obzirom na to da je došlo do povećanja starosne strukture naših korisnika - objašnjava Kozomora. - Ovo je možda najvažniji i najprioritetniji poduhvat koji sam imao kao direktor, što smo ovoj deci obezbedili da se presele iz potkrovlja u prizemlje, da imaju dobre uslove za smeštaj i adekvatne sanitarne čvorove, a veliku zahvalnost dugujemo Pokrajinskom sekretarijatu, Gradu Subotici i gradonačelniku koji su omogućili da se to i sprovede u delo.

Bolji uslovi za korisnike "Kolevke"

U narednom periodu, "Kolevku" bi mogla da očekuje kompletna rekonstrukcija objekta, a shodno tome i proširenje usluga, od kojih Kozomora izdvaja palijativnu negu za decu. Kako je objasnio, projektno-tehnička dokumentacija je predata Kancelariji za javna ulaganja, te se očekuje da radovi započnu tokom ove godine.

Bolji uslovi za korisnike "Kolevke"

- Do 2011. godine, naša ustanova je imala obavezu da zbirnjava decu do 14 godina, a sada decu i mlade do 26 godina starosti. Za to nam je potreban multifunkcionalni objekat prilagođen uzrastu dece, koji bi omogućio i proširenje delatnosti iz oblasti socijalne zaštite, kako iz dela usluga koja se tiču lokalne zajednice, tako i za smeštaj dece sa smetnjama u razvoju. Očekujem i uključenje Ministarstva zdravlja u rad ustanove da bismo obezbedili smeštaj za palijativno zbrinjavanje dece, najpre kroz infrastrukturu, a kasnije i kroz kadrovske promene - zaključio je Kozomora.

Izvor: Subotica.com
Obilazak nadograđenih objekata Obilazak nadograđenih objekata Obilazak nadograđenih objekata Obilazak nadograđenih objekata Obilazak nadograđenih objekata Obilazak nadograđenih objekata Obilazak nadograđenih objekata Obilazak nadograđenih objekata
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3147
Povezane teme

kolevka

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

nenad kozomora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.