Komentara: 9
Pregleda: 2822

Bolja situacija sa bunjevačkim udžbenicima

18.09.2017. u 17:59h
Izvor: RTV
Svi učenici koji su izabrali bunjevački govor kao izborni predmet, imaju svaki dostupan udžbenik. Za sada je odobreno njih šest, dva čekaju odobrenje, dok udžbenici za više razrede osnovnih škola tek treba da se izrade. Bunjevci ističu da ih, za razliku od prethodnog perioda, država sada prepoznaje i štampa udžbenike nakon njihovog odobravanja.
Bolja situacija sa bunjevačkim udžbenicima

Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture, izborni je predmet mališana, koji maternji jezik uče kroz četiri časa nedeljno, a ostalu nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Uče ga od prvog, po sve do osmog razreda, a broj zainteresovanih iz godine u godinu raste.

- Pričaju o tradiciji, pričaju govorom kojim govore u svojim kućama. Jednostavno da se zbližavaju i to se oseti. Radna klima je veoma povoljna, deca vole da dolaze na ove časove. Jednostavno, iz godine u godinu, sve više učenika se prijavljuje - rekao je predavač nastave na bunjevačkom govoru, Damir Išpanović.

Kao jedan od najmlađih manjinskih predmeta, za bunjevački govor još uvek nema dovoljno udžbenika. Iz štampe su do sada izašle čitanke za prvi i drugi razred, i gramatika od prvog do četvrtog razreda Na odobrenje čekaju čitanke za treći i četvrti razred, a udžbenici od petog do osmog razreda tek treba da budu izrađeni. Po oceni predsednice Nacionalnog saveta Bunjevaca, sada ima manje problema nego ranije, jer se došlo u situaciju da ih država prepoznaje i štampa udžbenike nakon njihovog odobravanja.

- Ono što je dostupno, deca mogu imati. Tako da u ovom trenutku mi jesmo zadovoljni, u smislu da ono što smo odradili da se nalazi kod učenika s jedne strane, a s druge da postoji dobra volja i tendencija da se tako dalje i nastavi. U tom slučaju mogu kazati da smo zadovoljni - istakla je predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, Suzana Kujundžić Ostojić.

Predškolskog obrazovanja na bunjevačkom nema, kao ni srednjoškolskog, dok kao izborni predmet postoji na Pedagoškom fakultetu u Somboru. Više udžbenika i učenika u Nacionalnom savetu očekuju sa standardizacijom samog jezika, a završetak tog procesa planiran je za kraj februara naredne godine.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 2822
Povezane teme

bunjevci subotica

bunjevci u subotici

bunjevački nacionalni savet

bunjevački govor

bunjevačka nacionalna manjina

bunjevački jezik

osnovno obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.