• Pregleda: 2226

Bolja situacija sa bunjevačkim udžbenicima

Svi učenici koji su izabrali bunjevački govor kao izborni predmet, imaju svaki dostupan udžbenik. Za sada je odobreno njih šest, dva čekaju odobrenje, dok udžbenici za više razrede osnovnih škola tek treba da se izrade. Bunjevci ističu da ih, za razliku od prethodnog perioda, država sada prepoznaje i štampa udžbenike nakon njihovog odobravanja.
Bolja situacija sa bunjevačkim udžbenicima

Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture, izborni je predmet mališana, koji maternji jezik uče kroz četiri časa nedeljno, a ostalu nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Uče ga od prvog, po sve do osmog razreda, a broj zainteresovanih iz godine u godinu raste.

- Pričaju o tradiciji, pričaju govorom kojim govore u svojim kućama. Jednostavno da se zbližavaju i to se oseti. Radna klima je veoma povoljna, deca vole da dolaze na ove časove. Jednostavno, iz godine u godinu, sve više učenika se prijavljuje - rekao je predavač nastave na bunjevačkom govoru, Damir Išpanović.

Kao jedan od najmlađih manjinskih predmeta, za bunjevački govor još uvek nema dovoljno udžbenika. Iz štampe su do sada izašle čitanke za prvi i drugi razred, i gramatika od prvog do četvrtog razreda Na odobrenje čekaju čitanke za treći i četvrti razred, a udžbenici od petog do osmog razreda tek treba da budu izrađeni. Po oceni predsednice Nacionalnog saveta Bunjevaca, sada ima manje problema nego ranije, jer se došlo u situaciju da ih država prepoznaje i štampa udžbenike nakon njihovog odobravanja.

- Ono što je dostupno, deca mogu imati. Tako da u ovom trenutku mi jesmo zadovoljni, u smislu da ono što smo odradili da se nalazi kod učenika s jedne strane, a s druge da postoji dobra volja i tendencija da se tako dalje i nastavi. U tom slučaju mogu kazati da smo zadovoljni - istakla je predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, Suzana Kujundžić Ostojić.

Predškolskog obrazovanja na bunjevačkom nema, kao ni srednjoškolskog, dok kao izborni predmet postoji na Pedagoškom fakultetu u Somboru. Više udžbenika i učenika u Nacionalnom savetu očekuju sa standardizacijom samog jezika, a završetak tog procesa planiran je za kraj februara naredne godine.

Izvor: RTV

povezane teme

9
pista Odgovori
Moja prva bunjevacka gramatika-pisana bunjevackim pismom. Bravo!
sev24
i to na bunjevackoj cirilici.
'''''''
БУЊЕВАЧКА ЧИТАНКА ДИЦО МОЈА
panonski čamac Odgovori
Na ćirilici, ahahaha! Apsurdistan!
ffilozoff Odgovori
Hehe,he Putinova ffilozoffija zivota je da mu disciplina,sport a narocito dzudo dizu energiju,Vucicova ffilozoffija je da radi,radi,radi,i nista ne uradi,...a BUNJEVCI nemaju nikakvu ffilozoffiju,njima nametnu bukvar na jednom od dva legitimna pisma,ciriliciu npr.a dide ne mogu razumit unuka,kad mu posalje razglednicu s mora...hehe,he...
Goran Odgovori
Normalno da je na ćirilici pošto svi prvaci prvo uče ćirilicu pa posle latinicu tako su i ovi udžbenici štampani ,za početak ćirilica dok ne počnu i latinicu onda je i udžbenik dalje na latinici zato prvo proverite prvo pa onda lupajte komentare
Brbljivi Gad
Baš i nije normalno. Kad mali Poljaci uče ruski jezik, ne počinju ga učiti iz udžbenika pisanim na latinici... Ovo je samo još jedna od glupih političkih igara koje truju Balkan već decenijama.
Martin
Naravno da nije normalo. I engleski se uči u prvom razredu, naravno da ne na ćirilici. Koji apsurd.
stormwatch Odgovori
Oprostite ako smetam, ali sta znaci "Klupče"? Ja takvu nakaradnu rec kod bunjevaca jos nijesam cuo. Sto bi rekli nasi stari - Smrdi ko vrag. Hvaljen Isus i svako dobro dico!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.