• Pregleda: 3061

Bolja dijagnostika multipla skleroze preko IPA programa

Dijagnostikovanje i borba protiv multipla skleroze u Opštoj bolnici Subotica do kraja naredne godine biće podignuta na viši nivo, jedinstven u Vojvodini, a redak u Srbiji.
Bolja dijagnostika multipla skleroze preko IPA programa

Naime, Opšta bolnica Subotica i Univerzitetska klinika u Segedinu zajednički će realizovati prekogranični prokjekat kojim će u Subotici biti uspostavljena baza podataka i formirana “likvorska banka” uzoraka vezanih za ovu bolest, zatim nabavljena potrebna oprema, a lekari bolnice steći će mogućnost usavršavanja i razmene iskustava sa kolegama iz evropskih centara za borbu protiv bolesti od koje u Subotici boluje stotinak građana. Projekat sufinansira Evropska unija kroz ipa program prekogranične saradnje “Mađarska – Srbija”.

Prva baza podataka o multipla-slerozi i formiranje takozvane “likvorne banke” uzoraka biće rezultat još jednog prekograničnog projekta saradnje između Opšte bolnice u Subotici i Medicinskog fakulteta u Segedinu. Banka pomenutih uzoraka i baza podataka i njihovo umrežavanje sa evropskim centrima koja se bave istraživanje multipla skleroze u mnogome će poboljšati dijagnostikovanje i borbu protiv ove bolesti od koje je u Subotici obolelo stotinak građana. Osim toga, Opšta bolnica u Subotici biće jedina u Vojvodini koja će borbu protiv multipla skleroze podići na ovakav nivo, a njeni zaposleni steći mogućnost edukacije i usavršavanja, odnosno saradnje i razmene iskustava sa stručnjacima iz evropskih klinika. Sledi i raspisivanje tendera za nabavku potrebne opreme.

Prekogranični projekat “MultiSkler” zajednički će realizovati Odeljenje za neurologiju Opšte bolnice u Subotici i Klinika za neurologiju Univerziteta u Segedinu, a njegova vrednost je oko 350.000 evra.

Projekat traje do kraja 2013. godine, a u pitanju je drugi prekogranični projekat u okviru IPA prekograničnog programa “Mađarska – Srbija” Opšte bolnice. Prethodno je u maju prošle godine završila projekat “Džin-endo”, zajedno sa Ginekološkom klinikom Medicinskog fakulteta u Segedinu, koji je među 15 najbolje ocenjenih projekata prekogranične saradnje od strane Vladine kancelarije za evropske integracije.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.