Komentara: 0
Pregleda: 1783

Bogat program obeležavanja Dana Balinta Vujkova

18.10.2017. u 18:47h > 19.10.2017. u 11:02h
Izvor: Subotica.com
Od sutra do subote biće održani šesnaesti po redu „Dani Balinta Vujkova“, dani hrvatske knjige i reči, u organizaciji Hrvatske čitaonice i Gradske biblioteke. Najveća književna manifestacija Hrvata u Vojvodini ove godine ponudiće bogat trodnevni program za sve generacije.
Bogat program obeležavanja Dana Balinta Vujkova

Manifestacija u znak sećanja na Balinta Vujkova počeće  sutra u 13 časova programom za decu pod nazivom „Narodna književnost u školi“ u HKC „Bunjevačko kolo“.

- Okupiće se oko 350 dece koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku ili slušaju predmet hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture, kao i mališani iz vrtića iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta, Đurđina Žednika, a po prvi put sa nama će biti i deca iz OŠ „22. oktobar“ iz Monoštora, prva generacija koja nastavu pohađa na hrvatskom jeziku a da je van Subotice i okoline. U programu učestvuju učenici Osnovne škole „Vladimir Nadzor“ iz Đurđina i deca vrtića „Marija Petković-Sunčica“ iz Subotice, koji će izvesti dve predstave po pripovetkama Balinta Vujkova, a nastupiće i Hrvatsko muzičko udruženje „Festival bunjevačkih pisama“ – kaže Bernardica Ivanković, predsednica Hrvatske čitaonice.

Nakon programa u HKC „Bunjevačko kolo“, od 18.45 časova u Gimnaziji „Svetozar Marković“, književnica iz Osijeka Jasna Horvat predstaviće svoj „Pametni roman“ u multimedijalnoj učionici. U petak će u čitaonici Gradske biblioteke od 10 časova biti održan Naučno-stručni skup posvećen jeziku, književnosti i istoriji, koji će okupiti 30 predavača iz Srbije, Mađarske i Hrvatske. Centralni deo programa planiran je za petak, kada će u Velikoj većnici Gradske kuće od 19 časova biti održano multimedijalno veče na kojem će biti dodeljene tri nagrade na području književnosti.

- Osim nagrade za životno delo na području književnosti koja će biti dodeljena književniku Lajči Perušiću, biće dodeljene i dve nagrade za najbolje knjige. Prvo, najbolja knjiga godine sa nagradom „Emerik Pavić“, a dodeljuje se i nagrada „Antun Gustav Matoš“ za najbolju knjigu poezije za razdoblje od 2014 do 2016. godine. Ove nagrade dodeljuje Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Iste večeri, predstavićemo književnu produkciju i prvu knjigu „Bajke I“ iz serije izabrana dela Balinta Vujkova. Za nas je knjiga Balinta Vujkova „Bajke I“, ekskluzivno izdanje koje će biti dugogodišnji projekat Hrvatske čitaonice i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji će štampati sva izabrana dela Balinta Vujkova, njih oko desetak. Nadamo se da ćemo uspeti ovaj projekat da nastavimo, jer važnijeg neće biti u narednim godinama. Takođe, štampali   smo i Zbornik “Dani Balinta Vujkova”, koji sadrži sve što se događalo u poslednje dve godine na naučnim skupovima i verujemo da će to biti od koristi mnogim stručnjacima i onima koji se bave nama kao manjinom - kaže predsednica Organizacionog odbora manifestacije „Dani Balinta Vujkova“, Katarina Čeliković.

Iste večeri, u Velikoj većnici nastupiće vokalni ansambl „Brevis“ iz Osijeka.

U okviru pratećeg programa, u petak  u 14 časova biće položeni venci na bistu Balinta Vujkova u parku iza Gradske kuće, dok će u Gradskoj biblioteci biti otvorena izložba književnog stvaralaštva hrvatske nacionalne manjine, koje je nastalo između dve manifestacije.

Uoči manifestacije, na sajtu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata biće postavljeno  desetak publikacija Balinta Vujkova, koje su objavljene pre njegove smrti .

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1783
Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatska nacionalna manjina

dani balinta vujkova

dani hrvatske knjige i reči

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.