Komentara: 28
Pregleda: 4054

BNS: Odbranjen status bunjevačke nacionalne manjine u gradskoj Skupštini

21.06.2013. u 15:22h
Izvor: SuMedija
Na današnjoj konferenciji za novinare Bunjevačkog Nacionalnog saveta, rečeno je da je na jučerašnjoj sednici Skupštine Grada, zajedničkim snagama bunjevačkog korpusa u lokalnom parlamentu, odbranjen status bunjevačke nacionalne manjine. Ovo se odnosi na skidanje sa dnevnog reda Odluke o izboru za „Počasnog građanina Subotice”, koja je prema rečima članova ovog Saveta pokazala brojne nedostatke.
BNS: Odbranjen status bunjevačke nacionalne manjine u gradskoj Skupštini

Branko Pokornić, predsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, izjavio je da je jučerašnja sednica lokalnog parlamenta pokazala da je očigledno da Skupština grada nije formirala Savez za međunacionalne odnose, što je bilo vrlo važno s obzirom da se zadire u pitanje postojanja priznatih nacionalnih zajednica. Takođe je ukazao na „faličnost” u radu same Komisije za imenovanje ovog priznanja, koja je kako je naveo, pokazala da i ne zna koji su to kriterijumi za imenovanje za ovu nagradu.

U ovom Savetu smatraju i da je došao trenutak da Skupština hitno mora da preduzme odgovarajuće mere kako bi se promeno način dodeljivanja ovog zvanja.

- Naša intervencija bila je usmerena u pravcu da se glasa odvojeno i ne razumemo zašto Komisija za dodelu ovog priznanja insistitra na jedinstvenom glasanju koje je inače, svi znamo, pojedinačno priznanje. Ako je zvanje „ Počasni građanin” priznanje za životno delo pojedinca u doprinosu Gradu a jeste, pa kako da onda da glasamo „u paketu”? Drago nam je međutim, da je jučerašnja sednica pokazala i da Bunjevci u Skupštini funcionišu na dobar način bez obzira na sve priče o raskolu u bunjevačkoj zajednici. Dakle, svi politički predstavnici Bunjevaca jedinstveno nastupaju kada je reč o interesu bunjevačkog naroda što se juče i pokazalo. Želim da se zahvalim SNS-u na eksplicitnoj podršci koja je i bila podnosioc zahteva da se ova tačka razmotri i skine s dnevnog reda, kao i odbornicima SPS-a i DSS-a, koji su svojim izlascima i raspravom doprineli da se ova tačka skine s dnevnog reda.

BNS: Odbranjen status bunjevačke nacionalne manjine u gradskoj Skupštini

Uloga odbornika SVM-a koji su ostali neutralni u donošenju odluke takođe je bila važna, jer bi samo jedan glas SVM-a „ za”, uticao da se Odluka ipak donese - rekao je Mirko Bajić, predsednik Saveza Bačkih Bunjevaca i član Nacionalnog saveta Bunjevaca.

On je dodao i da je za ovaj Savet, apsolutno razočarenje stav LSV koji su bili decidni  da će podržati ovu Odluku, i  podsetio da LSV u Skupštini ne bi ni prošla cenzus da nije bilo glasova Bunjevaca na osnovu ranijeg dogovora.

Izlet za 255 mališana

U organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, u nedelju, 23. juna, 255 mališana koji u školama govore jezik sa elementima bunjevačke nacionalne kulture, boraviće besplatno na Đorđević salašu na Paliću. Sve troškove pokriće Savet, a predviđeno je da se deca druže kroz interaktivne i radionice zabavnog karaktera.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 28
Pregleda: 4054

Povezana vest

Povezane teme

mirko bajić

branko pokornić

bunjevački nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.