• Pregleda: 13010

"Bivša i buduća banja Palić"

Povodom objavljivanja knjige „Banja Palić“ Dragutina Miljkovića, u kongresnoj sali Male Gostione održan je okrugli sto na temu „Bivša i buduća banja Palić“, koji je okupio desetak stručnjaka iz zemlje i inostranstva.
"Bivša i buduća banja Palić"

Prema rečima autora knjige, Dragutina Miljkovića, Palić je i danas, posle 150 godina od kada je  prepoznat njegov prirodno-kulturni kapacitet, veoma atraktivna destinacija, jer je do njega veoma lako doći,  odiše atmosferom mira i tišine, uz odličnu gastronomsku ponudu. Ipak, da bi u potpunosti bio iskorićen turistički kapacitet, nedostaju vanpansionski sadržaji.

- Projekt i ideje za tako nešto su formulisani, kao i planovi i programi, kompletna infrastruktura može vrlo brzo da bude gotova. Ono što je važno u odnosu na prošlu banju, koja se bazirala na lekovitosti vode jezera, ovog puta bi ta banja bila naslonjena na termalnomineralnu vodu koja se nalazi na oko 800 metara u utrobi zemlje. Bušotine postoje, kao i kapaciteti za još bušotina. Sve se svodi na inicijativu, slogu i pregalaštvo - kaže Dragutin Miljković, organizator okruglog stola.

Da je došlo vreme da se Palić vrati na evropsko tržište, potvrdio je i direktor preduzeća „Horvat konsalting“-a iz Zagreba, kojem je poverena izrada Master plana za razvoj Palića. Za povratak je neophodna nova koncepcija, koja podrazumeva spoj izvorne vizije banje i elemenata novih rekreativnih funkcija.

- Koncepcija podrazumeva i obnovu hotelske ponude, profilisanje sadražaja koji šire njegovu misiju banje na druge sadržaje boravka. Takav plan je vredan negde 50 do 100 milona evra, te mora izaći na najmanje, srednjeevropsko tržište investitora, ali otvoren je i za lokalno tržište investitora. Bitno bi bilo u narednoj fazi napraviti jednu konkurentsku i objektivnu proceduru pronalaska investitora, koji će na najbolji način odgovoriti postavljenim zahtevima. Ovde bi trebalo da su hoteli sa pet zvezdica, hoteli za zdravlje, welness hoteli, golf-kaže Miroslav Dragičević.

Učesnicima su predstavljeni i primeri dobre prakse u okruženju, pre svega susedne Mađarske koja ima razvijen banjski turizam.

- U svojoj karijeri obišao sam puno turističkih centara banjskog turizma po celoj Evropi i ta iskustva sam preneo na Mađarsku. Ovo je isto geografsko područje, pa su iste datosti za razvoj banjskog turizma. S druge strane, perspektiva je u Mađarskoj krenula kada smo postali član Evropske unije. Dosta sredstava se slilo, pa smo mogli da iskoristimo taj banjski potencijal - kaže dr Andor Albel, predsednik Termalnog klastera iz Mađarske.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
Mira Odgovori
E pa fotografu svaka cast! Ovo su fotografije za National geografic! Majstore, svaka cast! Ne pamtim da sam skoro videla ovoliko predivnih slika. Senke, sunce, zraci, suton, kolorit, ma boli glava. Turisticka org treba da ih koristi za promociju Palica. Posaljite ih NG, vrede!
Đorđe Odgovori
AAAAbrate ostavite se više tog golfa i hotela sa trista zvezdica. Nemamo mi ni afiniteta niti potrebe za golfom. Onih par što bi igrali nek sednu u ćošak i sačekaju da ih prođe.Matori fabrikanti ideja neka prodaju žirardo šešire zarad ubijanja nostalgije.
Proslost Odgovori
Miljkovic bio direktor Palica i bukvalno vladao 25 god i nije mu sramota da jos prica o banji. Skupio 20 tak penzionera i oni pricaju o Palicu ?
Mile Odgovori
Ja ne mogu da verujem da se Miljkovićev glas još čuje[*...*]
Nikola Odgovori
Treba organizovati okrugli sto o nesposobnosti rukovodstava kroz dugi niz godina kako grada tako i samog rukovodjenja i upravljanja kompleksom Palic ciji bi jedan od organizatora mogao biti Miljkovic,odnosno kako od jednog uspesnog tradicionalnog turistickog brenda moze napraviti veciti neostvareni potencijal.Mogli bi romani biti napisani o tome
Zlatko Odgovori
Palic moze za godinu dana da postane atraktivna turisticka destinacija , samo za to treba politicke volje.
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Samo za @MIRU...i ostale!
mareee Odgovori
Palic ne koce madjari nego nasi. Otvorite vi i teren za kriket i sve ono sto nas ne zanima, budale nesposobne. Imate dragulj, a od njega pravite govno. Pokrite prokleti bazen za pocetak da radi tokom cele godine, manite nas budalastina od 100 mililona evra.
Da covek ne poveruje
Relja Odgovori
" Ovde bi trebalo da su hoteli sa pet zvezdica, hoteli za zdravlje, welness hoteli, golf-kaže Miroslav Dragičević."

To je sve lepo, ali usput turisti koji se budu zatekli na Paliću moći će i da se uz šetnju obalom dive jezeru koja je septička jama, a na žalost izgleda ni u dogledno vreme ništa konkretno i efikasno neće i ne žele uraditi na sanaciji jezera. To je velika sramota i za lokalne i pokrajinske i republičke vlasti i odraz potpunog primitivizma , jer nepoštovanje jeddnog takvog (na žaslost sada samo potencijalnog) bisera kao što je samo jezero, to se rečima ne može izraziti.
N Odgovori
Bivsa banja je bila,nekad davno,sadasnja nepostoji,a buduce nece biti ,ako se ovako nastavi
Kudro Odgovori
,opet ista oprobana šema MASTER PLAN .A cena ,koliko kosta sama izrada tog po ko zna kojeg po redu plana
, ni reči.Sve dok grdjani direktnim glasanjem nebudu birali gradonačelnika i javna preduzeća nebudu privatizovana na pošten način nema nama nikakve banje na Paliću . Samo septička jama i ništa više.
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Navodno, u Srbiji postoje stotine i stotine izvorišta hladne i tople mineralne vode, kao i enormne količine mineralnog gasa i lekovitog blata. "Zahvaljujući" propalim privatizacijama. belosvetskim lopov...- pardon, tajkunima i javašluku, neke od domaćih banja ne samo da nisu mesta za odmor već ih svi zaobilaze k'o kiša oko Kragujevca.

Kada je, pak, reč o višegodišnjem žalosnom stanju Palića tzv. bisera Panona odavno zgaslog sjaja, pored omiljenog pravdanja "višom silom" šta god to značilo, odgovornost (ako ne i najveći deo) pre svega ide na račun ljudskog faktora u oličenju staratelja ove turističke uzdanice a potom i samouprave godinama slepe kod očiju.

Da li zbog kakvih samo njima znanih viših interesa a rađenih ispod ruke ili pomenutog javašluka svejedno, za osudu je svakako: moralnu i onu drugu ukoliko kad-tad ispliva da su u pitanju mutni poslovi kao i sama voda u jezeru, Do daljnjeg, zanat neka "peku" na dečijem bazenu sa toboganom, zapuštenoj i zapušenoj česmi kod broda...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.