Komentara: 0
Pregleda: 2752

Biomanipulacija

26.03.2009. u 08:27h
Izvor: RTV Yueco
<p>U Subotici je održana tribina o modernim tehnikama restauracije opterećenih organskim i neorganskim solima jezera i akumulacije sa posebnim osvrtom na iskustva u njihovoj primeni u Srbiji.</p>
Biomanipulacija

Profesori sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja iz Beograda, javnosti su na Na tribini su javnosti na popularan način predstavljeni trenutni trendovi u svetu i kod nas na planu restauracije eutrofiziranih jezera, kao i načinu upravljanja sa njima. Izlagači su istakli biološke i ekološke mogućnosti sanacije Palićkog i Ludaškog jezera.

Ideja je da svi koji imaju interesa da koriste jezera Palić i Ludaš treba da usaglase svoje zahteve.Trenutno, plan turističkog razvoja Palića ne prati plan zaštite, tvrde u Udruženju “Protego”.Oni smatraju da kada se bude obavljala sanacija jezera, neohodno je da bude primenjena biološka metoda i da se tokom oporavka jezero može koristiti.

U Instituta za multidisciplinarna istraživanja iz Beograda kažu da korišćenje bioloških metoda i biomanipulacija su znatno jeftinije i ekonomski prihvatljivije od tehničkih metoda.Sanacija jezera poput one 1974.godine ne bi bila poželjna, kažu stručnjaci.

Jezera predstavljaju značajan prirodni resurs za razvoj regiona u čijoj blizini se nalaze. Usled nestručnog upravljanja resursom kao i velike količine otpadnih materija koje nedovoljno prečišćene dospevaju u prirodu, veliki broj jezera i akumulacija izgubio je svoja prirodna svojstva i razvojni potencijal.

Kako bi ovaj trend zaustavila, a zaštitu i upravljanje vodama unapredila, Evropska unija je 2000. godine donela Direktivu o vodama kojom je postavila dugoročne ciljeve i definisala fizičko-hemijske i biološke normative voda kojima svaka članica, kroz sistem mera i aktivnosti, treba da teži.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2752
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.