• Pregleda: 2151

Biofest će biti održan 15. i 16.oktobra

Udruženje TERRA'S u saradnji sa Kolping društvom Srbije realizuje projekat: „Uspostavljanje prve kooperative organskih poljoprivrednih proizvođača“. U toku je anketiranje poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnjom o modelu načina udruživanja i do kraja godine na osnovu rezultata ankete bi se napravio i biznis plan sa najboljim modelom.
Biofest će biti održan 15. i 16.oktobra

Srbija nema Zakon o kooperativama, nego o zadrugarstvu i zbog toga treba da se napravi najbolji model udruživanja poljoprivrednika, a da je u skladu sa zakonom. Na 9-tom Biofest koji će se održati 15. i 16. oktobra na jednoj od panel diskusija govoriće se o uspostavljanju prve kooperative u Srbiji.

Stručni tim, zajedno sa organskim proizvođačima posetio je Berlin kako bi se upoznao sa radom kooperativa na terenu. Cilj je kreiranje biznis plana prve kooperative organskih poljoprivrednih proizvođača. Učesnici su posetili firmu „Bioland“ koja ima izuzetno razrađen logistički i organizacioni sistem rada te predstavlja osnovu buduće kooperative u Srbiji.

Fokus ovogodišnjeg susreta je na objedinjavanju poljoprivrednika, prerađivača i ostalih interesnih grupa, sa ciljem unapređenja ekonomske efikasnosti u proizvodnji. Cilj je promocija organske proizvodnje.

Deveti “ Biofest” svečano će biti otvoren 15.oktobra. Na “Biofestu” predstaviće se 15 izlagača sa svojim proizvodima. Ovogodišnju manifestaciju organizuje Udruženje TERRA’S i Otvoreni univerzitet Subotica uz pokroviteljstvo Grada Subotice, podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a podržavaju ga Kolping društvo Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

1
razvoj sela Odgovori
Dobro je da se profesionalci bave organizacijom poljoprivrednih proizvodjača.To je u cilju razvoja sela i poljoprivrede, zapošljavanja... Postoji li u Gradskoj skupštini komisija za razvoj sela koja sa pozicije vlasti pomaže i usmerava poljoprivrednike? Da postoji. Samo poljoprivrednici, ovi mali obični, ne znaju ko joj je predsednik, ni kad se sataje ni šta radi. Znate li da selo punu gradski bužet velikom stavkom od zakupa državne zemlje? Znate li koliko sela imaju od toga povratne koristi? Nisu njive oko gradske kuće, nego u atarima opustelih sela!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.