• Pregleda: 5007

Bicikl kao prevozno sredstvo

Bicikl kao prevozno sredstvo

Dolaskom lepšeg vremena sve više Subotičana kao osnovno prevozno sredstvo koristi bicikl. Osim što je jeftinije od motornog vozila, zdravije je, kako za samog vozača, tako i za ostale, jer se na taj način ne zagađuje životna okolina. Zbog povećanog broja biciklista na putevima, policija je pojačala kontrolu, radi bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Korzo je deo grada gde se biciklisti i pešaci najčešće susreću. Iako je iz razloga bezbednosti na korzou zabranjeno voziti bicikl, većina pešaka sa kojima smo razgovarali kažu da im vožnja bicikla po korzou ne smeta.

U saobraćajnoj policiji kažu da je veoma bitno da svi vozači povećaju toleranciju i da više pažnje obraćaju jedni na druge. Ono što biciklisti najviše greše jeste vožnja po biciklističkoj stazi u suprotnom smeru.

Pripadnici saobraćajne policije u buduće će pooštriti kontolu saobraćaja, za razliku od prethodnih 7 dana kada su izricane samo opomene za dvotočkaše i poljoprivredne mašine.

 

 

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

7
Milan Odgovori
Vožnja bicikla po Korzou itekako smeta mnogim pešacima - pitajte one koji su imali neprijatna iskustva naletanja na njih od strane bahatih biciklista! Biciklisti najviše greše što voze po putu kada imaju u toj ulici stazu, zatim kada dozvoljavaju maloj deci da voze po putu, kada ne poštuju pešake koji zakorače na stazu (šta reći što u centru grada u Štrosmajerovoj pešaci moraju ići po stazi jer je trotoar uzak i ruiniran da bi izbegli rupe i barice)...
Boris Odgovori
"Ono što biciklisti najviše greše jeste vožnja po biciklističkoj stazi u suprotnom smeru." Sta? Ja ne znam za to da ima jednosmerna biciklisticka staza! Mozda sam ja neobavesten... Mozda ste hteli reci: voznja u jednosmernoj ulici u suprotnom smeru.
paja Odgovori
"Biciklista se mora kretati desnom biciklističkom trakom u odnosu na smer kretanja saobraćaja." Iz Zakona o .... Prema tome Boris, nisi u pravu.
zlocasta Odgovori
Већина бициклиста се понаша бахато . Кад сам возач морам пазити да којег бициклисту не поткачим,пошто се укључују са споредног пута на главни на пут без икаквог стајања,као мисле нисмо широки па можемо. На раскрсницама док чекам да се упали зелено свијетло они ме обиђу са лијеве стране и онда пређу на семафору са пјешацима,иако су они на бициклу. Час се понашају као редовни учесници у сабраћају(што и јесу) час нагазе са пјешацима,просто како им одговара. Највише ме нервира кад возе бицикл по путу,иако поред њега имају бициклистичку стазу,а још кад се двојица престижу,а поред њих бициклистичка стазе,е да сам мало јача мислим да бих им лупила шамарчине. Просто ме трауматизирају својим бахатим понашањем...кад нагло морам кочити због њих,кад им у ноћи приђем иза и тек на пар метара сконтам да имам бициклисту испред себе који је необиљежен...
Rokford Odgovori
Isti su i soferi kola i biciklisti da budemo iskreni. Biciklisti se vozaju nocu bez lampe, vozaju se po trotoaru itd. automobli ima kad se krecu 100kom na sat a ia kad ulete sa sporedne ulice narocito ako ide bicilista na glavnom putu da ni ne stane. Jasam nekoliko puta imao problema stim da me nije propustio auto pa smo se i sudarili. Jadnom je bio izgovor da on je isao kuci, bez zmigavca covek skrenio ulevo na ravnom putu, bez usporavanjapa malo mi udari bajk i vice sto nisam stao on tu stanuje trebao sm znati. Na oba dve srane ima bahatih a i dobrih. Jedino me nervirao kad je klinac sin lokalnog mafijasa sa svoji 14~15 godina se vozao po trotoaru ali i svude sa krosericom velikom i ispred policije a niko ga nije pitao nista.
nn Odgovori
smeta vam voznja bicikala po korzou a automobila i motocikala ne??? pa lepo.....
Dragan Odgovori
•biciklistička staza je izgrađena saobraćajna površina namijenjena za saobraćaj bicikala i bicikala sa motorom koja se proteže uzduž kolovoza i koja je od njega odvojena i obeležena propisanim saobraćajnim znakom
•biciklistička traka je deo kolovoza namijenjen za saobraćaj bicikala i bicikala sa motorom koja se proteže duž kolovoza i koja je obilježena uzdužnom linijom na kolovozu
- Ukoliko na putu postoji biciklistička traka, vozač bicikla, mopeda i lakog
tricikla mora da se kreće desnom biciklističkom trakom u odnosu na smer kretanja
saobraćaja.
-Na biciklističkim stazama za saobraćaj u oba smera vozila, vozač bicikla
mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila.
ZOBS. Izvinite na duzini komentara
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.