Komentara: 9
Pregleda: 6768
Foto

Bezbednost dece je odgovornost svih nas!

15.09.2017. u 16:47h
Izvor: Subotica.com
Bezbednost dece je odgovornost svakog ministarstva, svake institucije i svakog pojedinca i svi oni zajedno moraju da rade da bi naši najmlađi odrastali sigurno i bezbrižno – poruka je druge po konferencije „Bezbednost i odgovornost 2017“ u organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“.
Bezbednost dece je odgovornost svih nas!

Konferencija je okupila veliki broj stručnih lica koja će tokom celog dana diskutovati na teme bezbednosti dece na internetu, potrazi za nestalom decom, pedofiliji, kazni doživotnog zatvora za počinioce teških krivičnih dela...

Konferenciju je otvorio Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, poručujući da policija ne treba da bude vaspitač, već štit od svih opasnosti, a da je preventivni rad okosnica u borbi protiv svih oblika nasilja.

- Naš glavni cilj je da svako dete bude bezbrižno na ulici, u školi i da roditelji ne strahuju za bezbednost svoje dece. Policija je u prethodnih sedam godina u akciji „Armagedon“, usmerenoj na otkrivanju krivičnih dela seksualne zloupotrebe maloletnih lica na internetu, uhapsila 155 osoba. Kada je reč o krivičnom delu obljuba nad detetom tokom ove godine podnete su krivične prijave protiv 24 lica, a kada je u pitanju trigovina ljudima u proteklih nekoliko meseci registrovane su tri maloletne osobe ženskog pola. U okviru vršnjačkog nasilja za osam meseci ove godine registrovano je 503 krivična dela, što je za deset odsto više nego za isti period prethodne godine – predočio je ministar Nebojša Stefanović, dodajući da je u školama registrovano 3.108 bezbednosnih događaja, od kojih su 753 krivična dela. - Imali smo 674 prijave nestanka maloletnih lica, od toga je 640 pronađeno a za 34 se još traga. Ovi podaci govore da opasnost postoji i da samo ozbiljan i posvećen rad može da dovede do toga da se ona smanji i da državni organi moraju da ulože ogromne napore u to.

Bezbednost dece je odgovornost svih nas!

Prema rečima Tatjane Matić, državne sekretarke Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, najbolju praksu u pitanju bezbednosti dece na internetu ima Velika Britanija i da Srbija sada treba da upodobi kako zakonodavstvo, tako i ostale instrumente delovanja.

- Ministarstvo sa organizacijom „Save the children“ izrađuje mapu puta, koja predstavlja analizu najboljih praksi u EU i svih praksi koje mi imamo u našoj zemlji. Naš nacionalni kontakt centar je jedan od modela te prakse, on je u funkciji od 27. februara ove godine i do sada smo imali više od 3.000 poziva a više od 600 predmeta je formirano – istakla je Tatjana Matić.

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, istakao je ohrabrujuća činjenica da je za konferenciju bilo veliko interesovanje, jer je to pokazatelj koliko je važna ova tema da naša deca žive bezbednije, srećnije i da imaju bezbrižnije detinjstvo.

Bezbednost dece je odgovornost svih nas!

- Govorićemo na temu brzog reagovanja pri nestanku dece, uspeli smo da iniciramo promenu zakona i „Tijanin zakon“ zaista funkcioniše, nije samo slovo na papiru. Policija reaguje čim dete nestane i to jeste Tijanina pobeda – naglasio je Igor Jurić. - Činjenica je da to možemo još da unapredimo. Veliki deo konferencije posvećen je bezbednosti dece na internetu, a uveren sam da zajednički rad ministarstva unutrašnjih poslova, ministarstva telekomunikacija i svih nas za godinu ili dve može dovesti do poboljšanja i da ta statistika bude bolja. Takođe, govorićemo o predlogu izmene krivičnog zakonika koji se odnosi na doživotnu kaznu zatvora, za koju, po nama, postoji dovoljno argumenata da se pooštri kaznena politika, da ljudi koji ubijaju našu decu ne budu više deo društva. To je jedan vid prevencije, ali videćemo sve argumente i za i protiv ove naše inicijative.

Jurić je dodao da prikupljanje peticije počinje 23. oktobra i da je plan da se 30 gradova sakupi oko 500 hiljada potpisa.

Izvor: Subotica.com
Konferencija o bezbednosti i prevenciji nasilja nad decom Konferencija o bezbednosti i prevenciji nasilja nad decom Konferencija o bezbednosti i prevenciji nasilja nad decom Konferencija o bezbednosti i prevenciji nasilja nad decom Konferencija o bezbednosti i prevenciji nasilja nad decom Konferencija o bezbednosti i prevenciji nasilja nad decom Konferencija o bezbednosti i prevenciji nasilja nad decom Konferencija o bezbednosti i prevenciji nasilja nad decom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6768
Povezane teme

bezbednost dece

tijana jurić

nebojša stefanović

igor jurić

fondacija tijana jurić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.