• Pregleda: 5859

Bezbednost dece je odgovornost svih nas!

Bezbednost dece je odgovornost svakog ministarstva, svake institucije i svakog pojedinca i svi oni zajedno moraju da rade da bi naši najmlađi odrastali sigurno i bezbrižno – poruka je druge po konferencije „Bezbednost i odgovornost 2017“ u organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“.
Bezbednost dece je odgovornost svih nas!

Konferencija je okupila veliki broj stručnih lica koja će tokom celog dana diskutovati na teme bezbednosti dece na internetu, potrazi za nestalom decom, pedofiliji, kazni doživotnog zatvora za počinioce teških krivičnih dela...

Konferenciju je otvorio Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, poručujući da policija ne treba da bude vaspitač, već štit od svih opasnosti, a da je preventivni rad okosnica u borbi protiv svih oblika nasilja.

- Naš glavni cilj je da svako dete bude bezbrižno na ulici, u školi i da roditelji ne strahuju za bezbednost svoje dece. Policija je u prethodnih sedam godina u akciji „Armagedon“, usmerenoj na otkrivanju krivičnih dela seksualne zloupotrebe maloletnih lica na internetu, uhapsila 155 osoba. Kada je reč o krivičnom delu obljuba nad detetom tokom ove godine podnete su krivične prijave protiv 24 lica, a kada je u pitanju trigovina ljudima u proteklih nekoliko meseci registrovane su tri maloletne osobe ženskog pola. U okviru vršnjačkog nasilja za osam meseci ove godine registrovano je 503 krivična dela, što je za deset odsto više nego za isti period prethodne godine – predočio je ministar Nebojša Stefanović, dodajući da je u školama registrovano 3.108 bezbednosnih događaja, od kojih su 753 krivična dela. - Imali smo 674 prijave nestanka maloletnih lica, od toga je 640 pronađeno a za 34 se još traga. Ovi podaci govore da opasnost postoji i da samo ozbiljan i posvećen rad može da dovede do toga da se ona smanji i da državni organi moraju da ulože ogromne napore u to.

Prema rečima Tatjane Matić, državne sekretarke Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, najbolju praksu u pitanju bezbednosti dece na internetu ima Velika Britanija i da Srbija sada treba da upodobi kako zakonodavstvo, tako i ostale instrumente delovanja.

- Ministarstvo sa organizacijom „Save the children“ izrađuje mapu puta, koja predstavlja analizu najboljih praksi u EU i svih praksi koje mi imamo u našoj zemlji. Naš nacionalni kontakt centar je jedan od modela te prakse, on je u funkciji od 27. februara ove godine i do sada smo imali više od 3.000 poziva a više od 600 predmeta je formirano – istakla je Tatjana Matić.

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, istakao je ohrabrujuća činjenica da je za konferenciju bilo veliko interesovanje, jer je to pokazatelj koliko je važna ova tema da naša deca žive bezbednije, srećnije i da imaju bezbrižnije detinjstvo.

- Govorićemo na temu brzog reagovanja pri nestanku dece, uspeli smo da iniciramo promenu zakona i „Tijanin zakon“ zaista funkcioniše, nije samo slovo na papiru. Policija reaguje čim dete nestane i to jeste Tijanina pobeda – naglasio je Igor Jurić. - Činjenica je da to možemo još da unapredimo. Veliki deo konferencije posvećen je bezbednosti dece na internetu, a uveren sam da zajednički rad ministarstva unutrašnjih poslova, ministarstva telekomunikacija i svih nas za godinu ili dve može dovesti do poboljšanja i da ta statistika bude bolja. Takođe, govorićemo o predlogu izmene krivičnog zakonika koji se odnosi na doživotnu kaznu zatvora, za koju, po nama, postoji dovoljno argumenata da se pooštri kaznena politika, da ljudi koji ubijaju našu decu ne budu više deo društva. To je jedan vid prevencije, ali videćemo sve argumente i za i protiv ove naše inicijative.

Jurić je dodao da prikupljanje peticije počinje 23. oktobra i da je plan da se 30 gradova sakupi oko 500 hiljada potpisa.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
aleksandar Odgovori
daj jos migranata u skole!
opalac
Zar stvarno nemate pametniji komentar na ovakvu vest? ZA-NE-PO-VE-RO-VA-TI!!
kec
@ OPALAC . Evo jednog komentata verujem ( po Vama ) , izrazito glupog . Minus - bez citanja teksta !!!
ALISA U ZEMLJI ČUDA Odgovori
Bla-bla i truć-truć retorika, sve dok prvo roditelji, često i sami loš primer, pored ostalog ne edukuju svoju čeljad koliko je, recimo, pogibeljno parlati, kuckati SMS poruke, igrati video igrice...na mobilnoj skalameriji prilikom prelaska pešačkog-ih prelaza. Što je, kao nerazumna radnja, sve učestalija pojava na gradskim ulicama, pa čak i kada je crveno svetlo na semaforu?!

Zato, pre nego što se dogodi tragedija (puj-puj, da ne čuje zlo koje ne spava), i umesto kakve slične konferencije bude upriličen komemorativni skup, svako ministarstvo, institucija i pojedinci, da daju sve od sebe, pa i više, da svi zajedno ne svedočimo potonjem neželjenom ishodu.

A, koliko nam je stalo uopšte do problematike pod zajedničkim nazivom "bezbednost dece", a time do najmilijih, očigledno je i po SAMO(?) par komentara. Prosto rečeno, zab*le nas!
U DILEMI
Na uveličanom snimku poruka na dečjoj majici glasi: "Hero of the day." E, sad, da li heroj ili junak dana dete, koje zaustavljenom vozilu pokazuje tri prsta, ili navodno brižni otac koji razgovara mobilnim ne hajeći na dešavanje u neposrednoj blizini? Pešački prelaz je mesto za prelazak saobraćajnice, ali ne i garancija bilo čije bezbednosti. O toj činjenici mnogi ne vodie računa. A morali bi
As Odgovori
Шта ће Џеј овде??? Зоркин секретар везе нема са овом тематиком... А блондара из првог реда заинтересовано чепрка по смартфону... Ц ц ц...
kec
Bravo AS . Kad vidim neke likove na fotografijama , minus bez citanja . Ali i za stranku ! Demagogija . Sta je sa devojcicom - pored pruge ? Bese zaklana . I ?? Ministri i njihove muve !? Obecanja ! Pre deceniju , tadasnji ministar zdravlja pred nama osmoricom ( nicim izazvan ) rece . Klima uredjaja od sledece godine u Srbiji - biti NECE ! Stetne su za zdravlje . Tako je govorio ON , a svoju operaciju je uradio u inostranstvu . SVI , SVI - jedno govore a drugo rade ! Boli ih uvo za Srbiju . Dalje od svoje zadnjice ne misle . MINUS .
Sone Odgovori
Ne postoji zastita dece na ulici.Mog sina prosle god.(3 razred osnovne) Vracao se iz skole.I iz cista mira ga je dete romske populacije pokusalo ubosti bricom.(pod izgovorom da ga drugar nagovorio) sin je uspeo blokirati ubod jer je 3 god.isao na karate. Dosla policija nasli bricu u dzepu!Isli kod inspektorke i pojeo vuk magarca!Rekla nam je da ce nam javiti ali takodje je rekla da drzava stiti rome i ne veruje da ce biti nesto! Jos uvek cekam proslo je samo godinu dana......
Ona Odgovori
Uvete vi ponovo zabrane izlazka dece posle 22h i nocne provode ispod 18 godina,a i legitimisanje od strane policije!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.