Komentara: 0
Pregleda: 1221

Bez posla ostalo 400 radnika

23.01.2009. u 14:11h
Bez posla ostalo 400 radnika

Tokom minulih 60 dana u najvećem gradu na severu Bačke 400 radnika u nekoliko firmi ostalo je bez posla i mogućnosti da obezbede svojim porodicama egzistenciju. Najsvežiji primer je fabrika obuće „Solid", u kojoj su 94 zaposlena proglašena tehnološkim viškom, a nedavno se, zbog stečaja, i poslednjih 196 radnika industrije mesa i mesnih prerađevina „29. novembar" našlo na ulici.

Krajem godine i menadžment palićkog „Hemosa", pogona koji se bavi preradom termoplastičnih materijala, doneo je odluku da 41 radnik napusti fabriku kao tehnološki višak i očekuje se da će im rešenja biti uručena ove sedmice. U ovom preduzeću ističu da razlog nije svetska ekonomska kriza, „već reorganizacija preduzeća". Slična situacija je i u ATB „Sever", koji se bavi proizvodnjom elektromotora, u kome je tokom prošle godine zbog smanjenja obima proizvodnje bez posla ostalo više stotina radnika, a poslednja grupa od 60 zaposlenih fabričku kapiju poslednji put je prešla poslednjih dana decembra.

- Kao razloge za otpuštanja radnika poslodavci uglavnom navode smanjenje obima proizvodnje ili reorganizaciju poslovanja, jer im zakon ne dozvoljava da raskid radnog odnosa pravdaju ekonomskom krizom. U svim navedenim slučajevima sindikat je stao u odbranu radnika i insistirali smo na tome da se poštuju zakonske odredbe propisane u ovakvim situacijama, kao i programi Vlade Srbije, što je bio slučaj u „29. novembru", kada su radnici mogli da izaberu jednu od četiri varijante socijalnog programa, isto kao u kragujevačkoj „Zastavi". Takođe, omogućeno nam je da dajemo mišljenje na socijalni program, pa je bilo i primera da su pojedini radnici ipak zadržali radno mesto iako je prvobitno trebalo da bude suprotno - kaže Ištvan Huđi, potpredsednik subotičkog veća Samostalnog sindikata.
On dodaje da ne može da garantuje da su poslodavci ispoštovali sve što je dogovoreno i potpisano, ali do sada u navedenim slučajevima nije bilo nikakvih primedaba radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom. Jedino je bilo, tvrdi Huđi, problema kada su sami radnici ranije potpisivali određene sporazume sa poslodavcima, nepovoljne po njih, pa u tim situacijama sindikat nije mogao ništa da uradi kako bi ih zaštitio.

- Trenutno najviše problema ima u „Solidu", gde poslodavac u određenim periodima nije uplaćivao doprinose za radnike, pa je nemoguće zaposlenima koji su ispunili uslove za povlačenje povezati radni staž i obezbediti penziju. Nažalost, to neće biti moguće ni uraditi dok se ne promeni Zakon o radu ili se fabrika ne privatizuje - zaključuje Huđi.

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1221
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.