Komentara: 0
Pregleda: 2961

Bez dogovora oko nadoknade za štete nastale usled potrage za gasom i naftom

03.03.2014. u 12:16h
Izvor: Magyar Szó
Još uvek nije postignut dogovor o tome kako će NIS nadoknaditi štetu poljoprivrednicima iz Stare Kanjiže koju je prouzrokovao na njivama tražeći izvorišta zemnog gasa i nafte.
Bez dogovora oko nadoknade za štete nastale usled potrage za gasom i naftom

Na teritoriji Stare Kanjiže geofizička istraživanja obavlja ruska firma Kaliningrad. Mašine sa kojima se vrše istraživanja su u vlažnom zemljištu ostavili toliko duboke tragove da je to izazvalo negodovanje poljoprivrednika. NIS je voljan platiti štetu – ali ne po ceni kakvu gazde traže.

U sredu su teren posetili izvođači radova, predstavnici NIS-a, opštine, odnosno poljoprivrednika. Gorica Mandić iz NIS-a je više puta naglasila: opština Stara Kanjiža, naročito naselje Velebit je najbogatije nalazište nafte u Srbiji. Samouprava dobija 3 procenta vrednosti od izvučene količine sirove nafte, a merenja će se završiti verovatno tokom leta.

Mandić je istakla: nadoknada štete će se plaćati na osnovu trzišne vrednosti a na zemljištima gde je šteta veća, vršiće se rekultivacija. „Do sada ni u jednoj vojvođanskoj opštini nisu poljoprivrednici ostali nezadovoljni” - izjavila je Mandić, dodajući: od sada je zabranjeno mašinama gaziti po vlažnoj zemlji tako da se nove štete neće nanositi.

Eržebet Bata, predstavnica poljoprivrednika je rekla: krajnje je vreme da izvođači radova priznaju kolike su u stvari zaista štete prouzrokovali. „Nismo mi protiv istraživanja, ali hoćemo da se visina štete procenjuje na pravi nacin. Zemljište se može rekultivisati, ali ta će zemlja tek za nekoliko godina postati opet rodna” - izjavila je Eržebet Bata.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2961

Povezana vest

Povezane teme

nis naftagas

eksploatacija gasa i nafte

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.