Komentara: 4
Pregleda: 2732

Besplatno testiranje na hepatitis B i C

26.11.2018. u 16:10h
Izvor: Subotica.com
U okviru Evropske nedelje testiranja na hepatitise, Zavod za javno zdravlje Subotica organizuje sutra, 27. novembra, besplatno testiranje na viruse hepatitisa B i C u dva termina, od 9 do 14 časova i od 19 do 24 časa. Testiranje će se obavljati na prvom spratu ove zdravstvene ustanove, a zainteresovani sugrađani mogu da dođu bez uputa i zdravstvene knjižice.
Besplatno testiranje na hepatitis B i C

Evropska nedelja testiranja na hepatitise ove godine se obeležava od 23. do 30. novembra, a prema rečima dr Nebojše Bohuckog, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Subotica, cilj ove akcije je da sve zainteresovane osobe otkriju svoj status po pitanju hepatitisa B i C, koji ne daju nikakvu kliničku sliku.

- Problem je u tome što osoba može da živi godima, pa i decenijama sa hepatitisom B ili C, a da toga nije ni svesna. Čak i standardne biohemijske analize mogu da budu u redu, zbog čega nije dovoljno uraditi samo opštu krvnu sliku, već je potrebno ciljano uraditi testiranje na hepatitis B i C. Reč je o opasnoj bolesti koja nakon decenija može da dovede do ciroze jetre, a na posletku i do raka jetre. Ovi virusi su među prvima na svetu za koje je otkriveno da mogu da uzazovu rak, jer se do tada nije znalo da virusi uopšte mogu da izazovu rak - objašnjava dr Bohucki.

Besplatno testiranje na hepatitis B i C

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, u poslednjih nekoliko godina, broj obolelih od hepatitisa B i C je u opadanju, odnosno u proseku oko četiri osobe na 100.000 stanovnika u Vojvodini. Najznačajniji vid prenošenja ovih virusa je putem nezaštićenog seksualnog odnosa, kao i putem paramedicinskih intervencija kada se koristi pribor koji nije sterilan.

- Važno je naglasiti da je hepatitis B potpuno vakcinopreventabilna bolest, što znači da se sa tri doze vakcine može sprečiti. Međutim, ona je u kalendar imunizacije uvedena tek 2005. godine, te su novooboleli uglavnom među onima koju su rođeni pre tog perioda. Nažalost, za hepatitis B još uvek ne postoji adekvatna terapija koja bi dovela do izlečenja, dok, s druge strane, za hepatitis C ne postoji vakcina, ali postoji odlična terapija i u najvećem procentu, negde čak iznad 90 odsto, vodi do izlečenja. U prošlosti ovo nije bio slučaj, ali se poslednjih godina, uz savremenu terapiju koja je dostupna i u našem zdravstvenom sistemu, osoba se može uspešno izlečiti od hepatitisa C, a prvi korak je da osoba otkrije da li je nosilac virusa - poručio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2732
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

hepatitis

dr nebojša bohucki

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.