• Pregleda: 1863

Besplatno testiranje na hepatitis B i C

U okviru Evropske nedelje testiranja na hepatitise, Zavod za javno zdravlje Subotica organizuje sutra, 27. novembra, besplatno testiranje na viruse hepatitisa B i C u dva termina, od 9 do 14 časova i od 19 do 24 časa. Testiranje će se obavljati na prvom spratu ove zdravstvene ustanove, a zainteresovani sugrađani mogu da dođu bez uputa i zdravstvene knjižice.
Besplatno testiranje na hepatitis B i C

Evropska nedelja testiranja na hepatitise ove godine se obeležava od 23. do 30. novembra, a prema rečima dr Nebojše Bohuckog, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Subotica, cilj ove akcije je da sve zainteresovane osobe otkriju svoj status po pitanju hepatitisa B i C, koji ne daju nikakvu kliničku sliku.

- Problem je u tome što osoba može da živi godima, pa i decenijama sa hepatitisom B ili C, a da toga nije ni svesna. Čak i standardne biohemijske analize mogu da budu u redu, zbog čega nije dovoljno uraditi samo opštu krvnu sliku, već je potrebno ciljano uraditi testiranje na hepatitis B i C. Reč je o opasnoj bolesti koja nakon decenija može da dovede do ciroze jetre, a na posletku i do raka jetre. Ovi virusi su među prvima na svetu za koje je otkriveno da mogu da uzazovu rak, jer se do tada nije znalo da virusi uopšte mogu da izazovu rak - objašnjava dr Bohucki.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, u poslednjih nekoliko godina, broj obolelih od hepatitisa B i C je u opadanju, odnosno u proseku oko četiri osobe na 100.000 stanovnika u Vojvodini. Najznačajniji vid prenošenja ovih virusa je putem nezaštićenog seksualnog odnosa, kao i putem paramedicinskih intervencija kada se koristi pribor koji nije sterilan.

- Važno je naglasiti da je hepatitis B potpuno vakcinopreventabilna bolest, što znači da se sa tri doze vakcine može sprečiti. Međutim, ona je u kalendar imunizacije uvedena tek 2005. godine, te su novooboleli uglavnom među onima koju su rođeni pre tog perioda. Nažalost, za hepatitis B još uvek ne postoji adekvatna terapija koja bi dovela do izlečenja, dok, s druge strane, za hepatitis C ne postoji vakcina, ali postoji odlična terapija i u najvećem procentu, negde čak iznad 90 odsto, vodi do izlečenja. U prošlosti ovo nije bio slučaj, ali se poslednjih godina, uz savremenu terapiju koja je dostupna i u našem zdravstvenom sistemu, osoba se može uspešno izlečiti od hepatitisa C, a prvi korak je da osoba otkrije da li je nosilac virusa - poručio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
saša Odgovori
Doktore kažete da se ove bolesti prenose putem nezaštićenog seksualnog odnosa i paramedicinskim intervencijama. Šta kažete da li se one mogu "zaraditi" kod zubara putem nesterilisanih instrumenata ili putem transfuzije nekontrolisane, već zaražene krvi (recite nam od kad se krv dobrovoljni davalaca kontroliše na hepatitise), imamo i najnoviji slučaj na hemodijalizi u KC u Nišu i na kraju da li ovo mogu biti i autoimune bolesti(hepatitis C). Ah da postoji i alkoholni hepatitis C. Ne obmanjujte javnost i ne abolirajte krivicu zdravstvenih radnika. Da se razumemo uvek i na svakom mestu branim zdravstveno radnike jer sam na tom hlebu odhranjen i smatram da ih je VELIKA većina svesna i poštena ali nisu ni oni bezgrešni.
DR. GRUJIĆ
komentar na mestu, skroz! usput da dodam. izlečenje hepatitisa C nije 90%. zaraženih nema 4-5 na 100 000 stanovnika već sam bog zna koliko. dalje, srbija je ove godine dobila 60 vakcina interferona, ponavljam 60!!! a ja ako ne upadnem u listu da dobijem na teret države , mogu da ga kupim jel...nisam skoro proveravao ali znam da mu je cena pala...sada je tu negde oko 50 000EU. istina sa interferonom možda i jeste 90%, ali....jako mali broj zaraženih će imati tu sreću da ga dobiju. kako možete da objavite to da je hepatitis c u opadanju!? to su podaci iz vaše neke statistike jer ciljana grupa ne dolazi na preglede....idu logikom, bolje da ne znam da imam. da imate sliku sa terena, smem da se opkladim da je hepatitis c u porastu, ne u srbiji, nego svuda osim u finskoj i tim skadinavskim zemljama. dalje, svesni smo svi činjenice da već 10 i više godina ovim prostorima prolaze ljudi koji dolaze iz zemalja gde je genotip virusa agresivniji! nek vam je bog u pomoći!
saša
@Dr. Grujić
Sve je tačno. Poseban problem predstavlja Komisija za lekove koja odlučuje o tome ko će dobiti terapiju o trošku države a ko neće. Koji su kriterijumi je nepoznanica. Da se razumemo ništa ne govorim napamet. Meni je hepatitis C dijagnostifikovan 2006 i konstatovano da ga imam 15 g. Posle prve ture terapije (dvojne) koja inače traje 48 nedelja i koju prate izuzetno teške nus pojava smatran sam "izlečenim". Međutim, posle šest meseci je došlo do recidiva. Moj "slučaj" je ponovo poslat pred Komisiju za lekove međutim odgovor mi nikada nije stigao. Samo zahvaljujući izuzetnim doktorima dr. Arsić iz Subotice i doktorkama Bojović i naročito Nenezić-Đonin iz KCS ja sam "upao" u grupu na kojoj je vršeno ispitivanje nove trojne terapije, ponovo sam prošao kroz stravičnih 48 nedelja (izlečen). Međutim, i dan danas imam veliki problem jer smo diskriminisani npr. neće svaki stomatolog da nas leči. Mislim, da je potrebno više edukacije,a ne ovakvih polusaveta kakve daje ovaj lekar.
saša
@dr. Grujić
Izvinjavam se ali moram da dodam, procena je od pre par godina da u Srbiji ima oko 70.000 zaraženih hepatitisom C što je 1% populacije, malo li je.Kod mene je najveći problem bio u tome što nikada nije utvrđeno kako sam se zarazio jer nisam potpao ni pod jednu rizičnu grupu. Obzirom da je kod dijagnostikovanja, a na osnovu stanja moje jetre, utvrđeno da hepatitis C imam 15 godina jedino što mi je palo na pamet kao mogući uzrok infekcije je zubarska intervencija devedesetih godina posle koje sam dobio izuzetno visoku temperaturu koja me je držala nedelju dana što mi se nikada pre ni posle nije desilo. A da pitao bih doktora gde su u priči intravenski narkomani.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.