Komentara: 0
Pregleda: 1701

Besplatne predstave u nedelju u Dečjem pozorištu

15.12.2023. u 11:23h
Izvor: Subotica.com
Na sceni Dečjeg pozorišta u nedelju (17. decembra) će biti odigrane dve dečje predstave u izvođenju glumaca beogradskog teatra "Kinetrop", kao i predstava za odrasle "Arhangelov vojnik". Ulaz za sve tri predstave je besplatan, ali je potrebno rezervisati mesto pozivom na broj teleona 024/555-715, danas do 15h.
Besplatne predstave u nedelju u Dečjem pozorištu
Foto: Ilustracija, arhiva

U nedelju od 10h na repertoraru je predstava "Kućica brojeva", beogradskog teatra "Kinetrop". Ova edukativna predstava namenjena je deci od 2 do 7 godina.

Predstava “Kućica brojeva” omogućava jednostavno učenje brojeva prve desetice kroz igru i pesmu. Negujući eklektičan pristup pozorištu, ona kombinuje glumu, lutkarsko pozorište, animaciju objekata, žongliranje i pokret. Osnovna ideja “Kućice brojeva” je da posebno vodi računa o potrebama i senzibilitetu najmlađe publike koja pravi prve susrete sa pozorištem, i da sadržajem i formom ispuni očekivanja i zaokupi njihovu pažnju. Ova predstava nije zasnovana na narativu, već na učenju putem ritma. Ritam muzike, ritam pokreta, ritam žonglerskih obrazaca omogućava deci lakše i kreativno usvajanje prvih deset brojeva - stoji u opisu predstave.

Istog dana od 11:30h, glumci "Kinterop" teatra odigraće predstavu "Kabare kuršlus" koja je namenjena svim uzrastima i traje 45 minuta.

Žongliranje lopticama, čunjevima, mačevima, navikama, rečima, metaforama, vrednostima, vremenom i smislom. Abrakadabra! Kinetrop teatar će vam predstaviti jednu običnu cirkusku nedelju: semafor, rođendan, šoping mol, prometni trg, intervju za TV, i za sve to vreme: vežbanje, vežbanje, vežbanje, i smišljanje tačaka... žongleri i klovnovi razgovaraju o mestima koja su posetili, i koja će tek posetiti, nošeni vetrovima, dolaze, odlaze... - navode iz Dečjeg pozorišta.

Od 19:30h, na sceni Dečjeg pozorišta biće odigrana predstava "Arhangelov vojnik" koja je namenjena odraslima.

Pozorišna predstava “Arhangelov vojnik” bavi se najodlikovanijim, ali i najhrabrijim vojnikom Velikog rata. Komad se bavi životnom pričom (najmlađeg majora u istoriji ratovanja) Mihaila Madžarevića. Odlikovan sa tri Karađorđeve zvezde, srebrnom medaljom za hrabrost, zlatnom medaljom za hrabrost, ordenom Legije časti, britanskim ratnim krstom... Nepravedno je zaboravljen u srpskoj istoriji. Njegovi ratni podvizi, junaštvo i neustrašivost upamćeni su od strane njegovih nadređenih i njegovih saboraca, ali odluka o napuštanju Kraljeve vojske na koju je bio primoran štiteći čast srpskog oficira u novonastaloj državi, nakon završetka rata odredila je njegovo potonje životno stradalništvo. Madžarević je otišao prevremeno u penziju sa činom majora i neko vreme je radio u čukaričkoj šećerani, noseći džakove, ne bi li uspeo da prehrani svoju porodicu. Kada je 1941. godine odbio Nedićev predlog da postane komandir žandarmerije, poslat je u nemački koncentracioni logor, koji je nakon četiri godine preživeo. Shvativši da ne može da se vrati u Jugoslaviju pod novom vlašću, odlazi u Čikago i tamo umire 20. februara 1965. godine, nakon dvadeset i četiri godine izgnanstva i nemanja kontakta sa svojom porodicom. Sahranjen je u Libertivilu. Komad se bavi poslednjim minutom njegovog života i susretom sa sopstvenim alter egom, susretom sa svojom savešću koju podstiče sam Arhangel Mihailo, vođa telesnih i bestelesnih sila, Arhangel koji nevidljivo i bez najave dolazi po svog nebeskog vojnika - navedeno je u opisu predstave.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1701
Povezane teme

dečje pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.