Komentara: 5
Pregleda: 5298

Besplatan gasni priključak za stambene zgrade u izgradnji

20.08.2019. u 14:30h
Izvor: Subotica.com
Za investitore koji planiraju da grade višespratnicu ili je njena gradnja u toku, JKP "Suboticagas" izmenilo je uslove za podnošenje zahteva za izgradnju dela besplatnih gasnih priključaka, od uličnog gasovoda do zgrade kolektivnog stanovanja. Rok za završetak zgrade je produžen do 2021. godine, a zainteresovani investitori prijavu mogu podneti do kraja ove godine, odnosno do popunjavanja predviđenog broja priključaka.
Besplatan gasni priključak za stambene zgrade u izgradnji

JKP "Suboticagas" raspisalo je u maju konkurs za buduće korisnike prirodnog gasa iz kategorije zgrada kolektivnog stanovanja za izgradnju dela besplatnih gasnih priključaka, a jedan od uslova je bio da se izgradnja višespratnice završi u 2019. godini. Međutim, kako se to pokazalo kao kratak period, preduzeće je produžilo rok, te se besplatni priključci za nove zgrade mogu dobiti pod uslovom da zgrada bude završena do 2021. godine.

- Za sada imamo dve prijave, a pošto smo predvideli ukupno pet besplatnih priključaka, ostalo je još mesta i zainteresovani investitori mogu podneti zahtev do kraja ove godine. Potrebno je da poseduju važeću građevinsku dozvolu, odnosno odobrenje za izgradnju objekta i da postoji izgrađen ulični gasovod. Prvi korak je da dođu kod nas na šalter i popune prijavu, a potom počinje procedura - kaže Marija Kern Šolja, izvršna direktorka JKP "Suboticagas".

Besplatan gasni priključak za stambene zgrade u izgradnji

NOVA STAVKA NA RAČUNIMA OD AVGUSTA - Sugrađanima koji koriste usluge JKP "Suboticagas", na računima od avgusta nalaziće se još jedna stavka koja se odnosi na obračun naknade za unapređenje energetske efikasnosti.
Na osnovu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, u julu ove godine donet je Pravilnik prema kojem će se od 1. avgusta obračunavati naknada za unapređenje energetske efikasnosti i to na osnovu isporučene količine prirodnog gasa krajnjem kupcu u obračunskom periodu, izražene u metrima kubnim u iznosu od 0,15 dinara, po posebnoj stopi PDV-a od 10 odsto za prirodni gas.
Iz preduzeća napominju da nije reč o povećanju cene grejanja, već da će prikupljena sredstva, koja će se slivati u budžet Republike Srbije, biti namenjena za poseban fond za povećanje energetske efikasnosti.

U okviru istog konkursa, preduzeće je ponudilo 10 besplatnih gasnih priključaka malim poslovnim potrošačima koji na godišnjem nivou potroše do 100.000 kubika gasa, poput frizerskih salona, pekara, auto-perionica, kao i 285 gasnih priključaka za građane u pola cene. Prema rečima naše sagovornice, svi gasni priključci su planuli za dva dana, a za sada je sigurno da će 70 korisnika već ove zime moći da se greje na gas.

- Oni koji su uspeli da dovrše dokumentaciju, da naprave projekat za unutrašnju instalaciju i pribave sve dozvole, na njihovim priključcima se već uveliko radi. Oko 30 korisnika je već u potpunosti priključeno, još 40 je montirano, treba samo da se uradi tehnički pregled i onda će biti aktivirani - objašnjava Kern Šolja, dodajući da se i na ostalim priključcima intenzivno radi. - Kopanje je problematično, jer zbog specifičnosti radova mora da se izvodi preko javne nabavke i tu može da dođe do zastoja, kao i kod izrade projekata za unutrašnju instalaciju. Ostalo je još malo vremena i intenzivno radimo na tome da što više korisnika priključimo do kraja godine i da se ove zime greju na gas.

Besplatan gasni priključak za stambene zgrade u izgradnji

JKP "Suboticagas" snabdeva više od 9.000 korisnika, a svake godine njihov broj se povećava, što kroz akcije besplatnih ili priključaka u pola cene, kao i kroz zahteve sugrađana koji plaćaju punu cenu priključka, što je, kako navode u preduzeću, dovoljan indikator o zainteresovanosti korisnika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5298
Povezane teme

suboticagas

grejanje na gas

marija kern šolja

priključenje na gasovodnu mrežu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.