• Pregleda: 3080

Besplatan gasni priključak za stambene zgrade u izgradnji

Za investitore koji planiraju da grade višespratnicu ili je njena gradnja u toku, JKP "Suboticagas" izmenilo je uslove za podnošenje zahteva za izgradnju dela besplatnih gasnih priključaka, od uličnog gasovoda do zgrade kolektivnog stanovanja. Rok za završetak zgrade je produžen do 2021. godine, a zainteresovani investitori prijavu mogu podneti do kraja ove godine, odnosno do popunjavanja predviđenog broja priključaka.
Besplatan gasni priključak za stambene zgrade u izgradnji

JKP "Suboticagas" raspisalo je u maju konkurs za buduće korisnike prirodnog gasa iz kategorije zgrada kolektivnog stanovanja za izgradnju dela besplatnih gasnih priključaka, a jedan od uslova je bio da se izgradnja višespratnice završi u 2019. godini. Međutim, kako se to pokazalo kao kratak period, preduzeće je produžilo rok, te se besplatni priključci za nove zgrade mogu dobiti pod uslovom da zgrada bude završena do 2021. godine.

- Za sada imamo dve prijave, a pošto smo predvideli ukupno pet besplatnih priključaka, ostalo je još mesta i zainteresovani investitori mogu podneti zahtev do kraja ove godine. Potrebno je da poseduju važeću građevinsku dozvolu, odnosno odobrenje za izgradnju objekta i da postoji izgrađen ulični gasovod. Prvi korak je da dođu kod nas na šalter i popune prijavu, a potom počinje procedura - kaže Marija Kern Šolja, izvršna direktorka JKP "Suboticagas".

NOVA STAVKA NA RAČUNIMA OD AVGUSTA - Sugrađanima koji koriste usluge JKP "Suboticagas", na računima od avgusta nalaziće se još jedna stavka koja se odnosi na obračun naknade za unapređenje energetske efikasnosti.
Na osnovu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, u julu ove godine donet je Pravilnik prema kojem će se od 1. avgusta obračunavati naknada za unapređenje energetske efikasnosti i to na osnovu isporučene količine prirodnog gasa krajnjem kupcu u obračunskom periodu, izražene u metrima kubnim u iznosu od 0,15 dinara, po posebnoj stopi PDV-a od 10 odsto za prirodni gas.
Iz preduzeća napominju da nije reč o povećanju cene grejanja, već da će prikupljena sredstva, koja će se slivati u budžet Republike Srbije, biti namenjena za poseban fond za povećanje energetske efikasnosti.

U okviru istog konkursa, preduzeće je ponudilo 10 besplatnih gasnih priključaka malim poslovnim potrošačima koji na godišnjem nivou potroše do 100.000 kubika gasa, poput frizerskih salona, pekara, auto-perionica, kao i 285 gasnih priključaka za građane u pola cene. Prema rečima naše sagovornice, svi gasni priključci su planuli za dva dana, a za sada je sigurno da će 70 korisnika već ove zime moći da se greje na gas.

- Oni koji su uspeli da dovrše dokumentaciju, da naprave projekat za unutrašnju instalaciju i pribave sve dozvole, na njihovim priključcima se već uveliko radi. Oko 30 korisnika je već u potpunosti priključeno, još 40 je montirano, treba samo da se uradi tehnički pregled i onda će biti aktivirani - objašnjava Kern Šolja, dodajući da se i na ostalim priključcima intenzivno radi. - Kopanje je problematično, jer zbog specifičnosti radova mora da se izvodi preko javne nabavke i tu može da dođe do zastoja, kao i kod izrade projekata za unutrašnju instalaciju. Ostalo je još malo vremena i intenzivno radimo na tome da što više korisnika priključimo do kraja godine i da se ove zime greju na gas.

JKP "Suboticagas" snabdeva više od 9.000 korisnika, a svake godine njihov broj se povećava, što kroz akcije besplatnih ili priključaka u pola cene, kao i kroz zahteve sugrađana koji plaćaju punu cenu priključka, što je, kako navode u preduzeću, dovoljan indikator o zainteresovanosti korisnika.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Simo Odgovori
Moze prikljucak preko racuna za 800e ili sacekaj konkurs za besplatan prikljucak i za 400e u dzep mozes da imas prikljucak. Neko placa i vise nego punu cenu da bi neko dobio "besplatno" tj, u pola cene. Do pre par godina stanovi i izgradnji su se prodavali za ispod 500e po m2, a sada cena ide i do 900-1000e po m2 i jos tim investitorima sto se bogate mi placamo prikljucak. Prikljucak nije besplatan, to neko drugi plati.
DUX Odgovori
Neko za punu cenu neko za upola cene neko besplatno koji su to fazoni? Gospodo ako želite da "gasifikujete" grad onda svima besplatan priključak uz neku obavezu korišćenja a ne ovako.
SImica
Fazoni su u partijskoj pripadnosti, jednom komšiji DŽABE,drugom u POLA CE NE a MENI PUNA CENA....!!! TO JE MOGUĆE SAMO U SUBOTICI,dalje ne bi komentirao.!!!
Mia Odgovori
,,Nije to za mene Pantiću,sve za preduzeće,,Dalje je svaki komentar suvišan!!!
jole Odgovori
ok,ali trazimo da budu uslovi jednaki u svim opstinama za izvodjace.u subotici je namesteno sve za jednu firmu koja je je bliska gospodji iz clanka.naravno da su priključci zato za dzabe
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.