• Pregleda: 3780

Bedalov: Privatizacija radija ugrožava pravo manjina

Privatizacijom Radio Subotice bilo bi ugroženo pravo nacionalnih manjina na informisanje, kao i ta medijska kuća, jer dosadašnji model privatizacije nije doneo ništa dobro, niti je to standard u Evropskoj uniji, kao što se želi predstaviti, izjavio je direktor ovog radija Toni Bedalov.
Bedalov: Privatizacija radija ugrožava pravo manjina

On je u emisiji subotičke Ju Eko televizije izneo da je dosadašnja privatizacija medija u Vojvodini, koja je prekinuta 2007. godine, dovela do "urušavanja ili potpunog gašenja 80 odsto privatizovanih medija".

"Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih lokalni mediji ne treba da se privatizuju po dosadašnjem modelu", rekao je Bedalov, dodavši da su dosadašnje javne rasprave o setu medijskih zakona pokazale da postoji mnogo primedbi na predložene nacrte zakona o javnom informisanju, elektronskim medijima i javnim servisima.

On je naglasio da postoje i u zemljama Evrope unije mediji čiji su osnivači, kao i u slučaju Radio Subotice, lokalne samouprave.

Ipak, u slučaju da privatizacija javnih medijskih preduzeća bude obavezna, Bedalov smatra da se mora pronaći adekvatno rešenje za “višejezične medije”, kao što su javno-privatno partnerstvo ili podela akcija zaposlenima.

Na pitanje da li će privatizacijom biti ugroženo informisanje nacionalnih manjina, Bedalov je odgovorio da će za privatizaciju Radio Subotice verovatno biti zainteresovan neko ko ima komercijalni interes, a ne neko ko želi da informiše javnost na srpskom, hrvatskom, mađarskom, bunjevačkom i nemačkom jeziku, gde nema komercijalnog interesa.

Pastor protivnik privatizacije lokalnih medija

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor protivi se najavljenoj obaveznoj privatizaciji lokalnih medija u Srbiji.

On smatra da postoji kolizija unutar određenih zakona, jer, zakon o lokalnim samoupravama predviđa mogućnost da lokalna samouprava može da osnuje elektronski servis, a ako može da osnuje, zašto ne može da održi ono što ima – pita Pastor.

On smatra da je neistina da je privatizacija lokalnih medija praksa Evropske unije, navodeći primer Mađarske, gde su po njegovim rečima lokalne samouprave osnivači više od 300 lokalnih medija.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

9
mile Odgovori
Toni Bedalov axaxaxaxaxa Prestrasno ko sve ovde je direktor!!!
JANOS Odgovori
hvala bedalovu za brigu o manjinama,ali nam ne treba.potpuno sam zadovoljan sa pannon rtv-om.on nece privatizaciju jer se plasi za svoje mesto.sve privatizovati i javna preduzeca i novine i televizije u privatne ruke,pa ko je sposoban opstace.
albatros Odgovori
Pa ljudi moji,šta će ovo biti-privatizacije po ličnim afinitetima pojedinaca?Malo-malo te ovo je ovako te ono je onako u Mađarskoj!Svaka država donosi svoje zakone kako njoj odgovara,tj.zakoni po volji domicilnog stanovništva a ne manjiskih zajednica!Privatizacija se mora sprovesti,a zainteresovana gospoda neka nađu sredstva pa neka kupe predmet privatizacije (radio-stanicu) jer smo svi na tržištu ravnopravni!
Klempur Odgovori
Gluposti...
Javni servis RTS retko ko plaća, a šta će biti sa njim - ko to zna. Za sada plaćanje nije obavezno. Po kojoj je logici onda obavezno da svi Subotičani moraju da plaćaju za platu Toniju Bedalovu? Dosta mi je laži o zajedničkom životu i ugroženosti nacionalnih manjina. Iza takvih priča do sada se uvek krila neka svinjarija da se pokupe tuđi novci. Ako Mađari, Hrvati, Nemci i štatijaznam ko, zaista žele informativni program na svom jeziku, neka se malo potrude. Mogli bi gosn Pastor i Bedalov besplatno da slušaju i gledaju Peštu ili Zagreb, a ne da zavlače ruku u moj džep. Još bolje neka Bedalov i Pastor nađu volentere pa neka prave program na kakvom god hoće jeziku. Za troškove emisione tehnike (Crveno selo) neka im dotiraju matične države (Mađarska, Hrvatska, Nemačka....) ako im je zaista stalo do svojih sunarodnika. Ionako su bogatije od Srbije.
Lepo su to smislili. Svaka vaška 'oće obaška... ali na naš zajednički trošak.
klemen Odgovori
A privatizacija i unistavanje subotickih novina nije ugrozila "nacionalne manjine".
Koliko se secam gospodin Pastor je "rasprodaju" subotickih novina mirno posmatrao...sve ovo je rezultiralo da je veliko pitanje da li ce novine izaci na jubilej 120 godina od osnivanja....a Toni bi da cuva svoje radno mestu na "eminentnoj" radio stanici.
Vesko Odgovori
Mogao se Pastor malo pobrinuti i za Suboticke novine,koji je jedan od najstarija listova infor-
misanja na ovim prostorika,a ne prepustiti tako cuvenu informativnu koucu koje kakvim ma-
mipulantima,da ne upotrebim grublju rec,prethodnima i sada sto su vlasnici,kao i njihovi direktori, pogotovo sadasnji[*...*]
tibi Odgovori
Svima se slazem, treba ukinuti sve tv,radio stanice na manjinskim jezicima koji se finansiraju iz budzeta,zasto bi oni imali nesto sto vecina ima?ovo je za klempura i klemena koji su ista osoba zar ne?naravno privatizovati i RTS jer ja necu da placam program na srpskom,ovako ste zamislili?
Privatizacija Odgovori
Treba da se privatizuje pa neka se bore za opstanak.
Radio Subotica je bure bez dna koja se finasira parama poreskih obveznika, Bedalov neka malo zasuče rukave dosta je živeo na grbači građana.
Đinđi Rinđi Odgovori
Prodati ,prodati nego šta.
Gde ste bili vi novinari dok su prodavali i uništavali Subotička preduzeća.Pisali ste i vodili emisije o uspešnim privatizacijama koje su vodile u propast.Sad ste došli vi na red.Nećete više biti na našoj grbači nego će te čekati platu od gazde koja će uvek kasniti i biti minimalna.Uskoro će doći na red i pošta pa zatim elektro distribucija u kojima će barem polovina ostati na ulici.Ne radujem se onom što vas čeka,ŽALIM VAS.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.