Komentara: 9
Pregleda: 4517

Bedalov: Privatizacija radija ugrožava pravo manjina

06.11.2013. u 16:31h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Privatizacijom Radio Subotice bilo bi ugroženo pravo nacionalnih manjina na informisanje, kao i ta medijska kuća, jer dosadašnji model privatizacije nije doneo ništa dobro, niti je to standard u Evropskoj uniji, kao što se želi predstaviti, izjavio je direktor ovog radija Toni Bedalov.
Bedalov: Privatizacija radija ugrožava pravo manjina

On je u emisiji subotičke Ju Eko televizije izneo da je dosadašnja privatizacija medija u Vojvodini, koja je prekinuta 2007. godine, dovela do "urušavanja ili potpunog gašenja 80 odsto privatizovanih medija".

"Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih lokalni mediji ne treba da se privatizuju po dosadašnjem modelu", rekao je Bedalov, dodavši da su dosadašnje javne rasprave o setu medijskih zakona pokazale da postoji mnogo primedbi na predložene nacrte zakona o javnom informisanju, elektronskim medijima i javnim servisima.

On je naglasio da postoje i u zemljama Evrope unije mediji čiji su osnivači, kao i u slučaju Radio Subotice, lokalne samouprave.

Ipak, u slučaju da privatizacija javnih medijskih preduzeća bude obavezna, Bedalov smatra da se mora pronaći adekvatno rešenje za “višejezične medije”, kao što su javno-privatno partnerstvo ili podela akcija zaposlenima.

Na pitanje da li će privatizacijom biti ugroženo informisanje nacionalnih manjina, Bedalov je odgovorio da će za privatizaciju Radio Subotice verovatno biti zainteresovan neko ko ima komercijalni interes, a ne neko ko želi da informiše javnost na srpskom, hrvatskom, mađarskom, bunjevačkom i nemačkom jeziku, gde nema komercijalnog interesa.

Pastor protivnik privatizacije lokalnih medija

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor protivi se najavljenoj obaveznoj privatizaciji lokalnih medija u Srbiji.

On smatra da postoji kolizija unutar određenih zakona, jer, zakon o lokalnim samoupravama predviđa mogućnost da lokalna samouprava može da osnuje elektronski servis, a ako može da osnuje, zašto ne može da održi ono što ima – pita Pastor.

On smatra da je neistina da je privatizacija lokalnih medija praksa Evropske unije, navodeći primer Mađarske, gde su po njegovim rečima lokalne samouprave osnivači više od 300 lokalnih medija.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4517

Povezana vest

Povezane teme

Radio Subotica

Toni Bedalov

privatizacija

privatizacija medija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.