• Pregleda: 4471

Bazna stanica na zgradi Otvorenog univerziteta ne ugrožava životno okruženje

Odsek za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Gradske uprave poslednjih  godina, putem zvaničnog sajta Grada ili elektronskom poštom, redovno obaveštava javnost o  svom radu i omogućava prisustvo građana na javnim rasparavama na kojima ih upoznaje sa aktuelnim studijama o proceni uticaja na životnu sredinu.
Bazna stanica na zgradi Otvorenog univerziteta ne ugrožava životno okruženje

Najviše zahteva u ovoj godini bilo je u vezi sa postavljanjem ili proširenjem postojećih baznih stanica mobilne telefonije, gde je od njih dvadeset, polovina dobila saglasnost. Na poslednjoj javnoj raspravi, koja je održana juče u prostorijama Odseka za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Gradske uprave, prezentovan je projekat „Bazne stanice mobilne telefonije“, čiji je nosilac „Vip mobile“ a koji se odnosi na baznu stanicu na zgradi Otvorenog univerziteta, za koju su izneti zaključci studije procene uticaja na životnu sredinu. Na osnovu izvedene analize, stručnjaci su zaključili da ispitivana bazna stanica ne ugrožava životno okruženje, kao i da planirano proširenje nivoa signala putem postojećeg antenskog sistema ne prelazi referentne vrednosti propisane Pravilnikom.

„Svi zaključci vode ka tome da merenja i proračuni pokazuju, da se izvor može okarakterisati kao izvor koji nije od posebnog interesa. To konkretno znači da su sve vrednosti, što izmerene što one koje su dobijene proračunom, niže od 10 posto referentnih vrednosti koje su našim Pravilnicima, odnosno Zakonom propisane kao granične vrednosti po frenkvencijskim opsezima za jačinu električnog polja u opsegu frekvencija karakterističanih za nejonizujuće zračenje. Mi ovde imamo bazne stanice koje će raditi kao izvori koji nisu od posebnog interesa, što će se naknadno takođe utvrditi prvim merenjem,“ kaže Ana Đuknić iz laboratorije W-line.

„I ja kao i svaki građanin Subotice polazim od tog pitanja koliko su štetne tolike antene na jednoj lokaciji, tačnije na Radničkom, međutim ono što je ovde prikazano kroz merenje i studiju je da tu nema nikakvih opasnosti. Vrednosti ne izlaze iz granica dozvoljenog tim pre što su naši standardi nešto strožiji od recimo Nemačkih, u koje bih imao veliko poverenje, tako da je zaista bezbedno,“ kaže Milorad Milović, član komisije za procenu uticaja nejonizujućih zračenja na životnu sredinu i okolinu.

Udruženje TERRA’S u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom, u septembru je započelo realizaciju projekta “Značaj informisanja i učešća građana u odlučivanju za unapređivanje životne sredine”, koji će trajati do kraja tekućeg meseća, u cilju podizanja ekološke svesti kroz bolje informisanje građana kako bi se aktivnije uključili u procese donošenja odluka koji se tiču zaštite životne sredine. Praksa je pokazala da ni građani ni predstavnici lokalnih samouprava, prvenstveno mesnih zajednica, ne učestvuju u ovim procesima što kasnije rezultira nizom komplikacija.

„Apelujem na naše sugrađane a posebno na mesne zajednice, da se moraju uključiti u ranoj fazi, da prate građevinske dozvole koje se izdaju i sve one procese koji dovode do studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Nažalost sve više se dešava da se građani javljaju tek onda kad objekat biva ili srušen pa ponovo izgrađen ili je u procesu izgradnje,“ rekla je Snježana Mitrović, Arhus centar: 

Udruženje TERRA’S u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom, održaće 25. novembra seminar na Otvorenom univerzitetu, na kojem će predstavnici mesnih zajednica biti upoznati sa Zakonom o Arhuskoj konvenciji a posebno sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu. Cilj seminara je da se građani podstaknu na aktivnije učešće u javnim raspravama.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

5
panonski čamac Odgovori
Čuj, antene... GRAD VAM SMRDI NA PALJEVINU SVAKO VEČE, DA LI VAM TO SMETA? Grad nam liči na neku Kinesku post-industrijalizovanu distopiju, a vama smetaju antene koje su tamo već decenijama?
Miki Odgovori
Ne znam sa čim su merili, ali znam jedno da su zračenja i signali svih frekvencija toliki da mi daljinski ključ od auta jedino otkaže i ne radi kada se nalazim na parkingu ispred te zgrade!
policapajac
menjaj ključ od auta.
city woman Odgovori
šta mi građani plaćamo? Za šta se potroše sredstva za zaštitu životne sredine? Da se pošalje izjave da antene ne ugrožavaju životnu sredinu? Tačno se zna da ugrožavaju. Zašto se ne radi na otrkivanju i otklanjanju ovih i drugih uzroka koji zagađuju životnu okolinu? Gde građani mogu videti neki izveštaj o tome?
Realan Odgovori
Naravno da su zakljućili da ne utiče na zdravlje ljudi i na okolinu štetno,kad ih je angažovao VIP. Zar misli neko da će ustanoviti suprotno? Za to su bili plaćeni.... Da ustanove da je sve u redu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.