Komentara: 10
Pregleda: 6943

Bazeni bezbedni, a u jezero na rizik

03.07.2012. u 19:23h
Izvor: RTV Yueco
Kupanje na bazenima u Dudovoj šumi i na Prozivci je bezbedno, bar kada je reč o ispravnosti vode, dok se kupanje u Jezeru Palić ne preporučuje, rečno je u Zavodu za javno zdravlje.
Bazeni bezbedni, a u jezero na rizik

S obzirom na paklene vrućine koje traju već danima, rashlađivanje u vodi svakako je preporučljivo, ali treba voditi računa o ispravnosti vode u kojoj se kupamo. Ukoliko odlučite da se osvežite u jezeru, ulazite na sopstvenu odgovornost, a kako je za Yu eko rekla načelnica Centra za higijenu Zorica Mamužić Kukić, posebno treba izbegavati gnjurenje, kao i duže zadržavanje u vodi.

Zbog geografskog položaja grada, Subotičani su uskraćeni za kupanje u nekoj od reka koje protiču kroz našu zemlju. Spas od vrućina sugrađani mogu da nađu na nekom od gradskih bazena, ili veštačkih jezera, ali ako je suditi po anketiranim građanima, malo ko od njih posećuje pomenuta mesta.

Kada je reč o vodi koja se nalazi u bazenima, vrši se stalna kontrola i za sada ne postoji nikakva opasnost od kupanja u istoj, dok je sa vodom u jezeru Palić situacija drugačija. Mikrobiološka ispitivanja su započeta na jezeru u maju i rađena su na svake dve nedelje, dok se fizičko hemijska i hidrobiološka ispitivanja uzimaju jednom mesečno. Rezultati tih ispitivanja, koji nisu pozitivni, mogu se pronaći i na gradskom sajtu.

Iako je voda u bazenima higijenski ispravna, visoke temperature stvaraju dodatni rizik od pojave mikroorganizama. U Zavodu za javno zdravlje, apeluju na kupače da koriste toalete na bazenu, da koriste dezinfekcione barijere prilikom ulaska u bazen, pre svega tuširanje, kao i se ne zadržavaju dugo u vodi, pogotovo oni kupači koji su osetljiviji i čiji je imuni sistem slabiji. Za kupače koji imaju otvorene rane na koži, ili određena gljivična oboljenja, kupanje se ne preporučuje. 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 6943
Povezane teme

bazen u subotici

gradski bazen

bazeni

bazen prozivka

bazen u dudovoj šumi

bazen dudova šuma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.