Komentara: 0
Pregleda: 2740

Bazar zdrave hrane u Gimnaziji

13.10.2017. u 17:17h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja meseca pravilne ishrane, u Gimnaziji ,,Svetozar Marković“  uz podršku Zavoda za javno zdravlje   organizovan je tradicionalni  Bazar zdrave hrane.
Bazar zdrave hrane u Gimnaziji

Tema ovogodišnje Bazara bile su palačinke, pa su učenici svojim vršnjacima za užinu ponudili zdrave slatke i slane palačinke.

- Želeli smo da pokažemo kako omiljena poslastica i starijih i mlađih može da bude i zdrava namirnica u smislu da sadrži i nutritijente, a ne samo prazne kalorije pa su to učenici i demonstrirali. Bilo je palačinki, koje su napravljene od mešanog integralnog brašna, bilo je sa dodatkom heljdinog brašna, bile su varijante slanih i slatkih. Učenici su bili zaista kreativni u pripremanju, da to bude dekorativno, pa se i ne čudimo što su tako brzo nestale sa tanjira tako lepe ponude. Cilj je da se i na praktičan način usvoji ono što se u teoretskom delu čuje, da se principi pravilne ishrane, koji sažimaju u sebi pravilan izbor namirnica, pravilnu kombinaciju i pripremu namirnica, zatim pravilan ritam uzimanja obroka zaista i primene. Đaci su pokazali da su razumeli poruke naših predavanja - kaže dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Među učenicima koji su pripremali palačinke, ali i degustirali bila je i učenica prvog razreda, Iva Romić.

- U naše palačinke stavili smo heljdino brašno, ovsenu kašu, koru od limuna, od jabuke, mazali smo sa džemom i vanilinim šećerom. Trudili smo se da budu što zdravije. Mislim da su ukusne, brzo su nestale. Naše palačinke nisu sa šećerom, mi smo pravili klasične, a neki đaci su pravili američke - kaže Iva Romić.

Bazaru zdravlja prethodio je seminar o principima pravilne ishrane, poremećajima u ishrani i posledicama nepravilne ishrane sa ciljem osposobljavanja mladih da biraju zdrave navike u ishrani. Polaznici seminara bili su đaci  iz svih razreda, koji bi trebalo da postanu vršnjački edukatori.

Na Svetski dan hrane, 16. oktobra, Zavod za javno zdravlje  će u TC „Univerexport“, na adresi Segedinski put 80, u terminu od 9 do 12 časova održati promotivnu akciju kontrole zdravlja. Svi zainteresovani sugrađani imaće priliku da provere stepen uhranjenosti i kompoziciju mišićne mase i masnog tkiva, kao i da izmere krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2740
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

gimnazija svetozar marković

dr zorica dragaš

bazar zdrave hrane

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.