• Pregleda: 11638

Bahato parkiranje odraz (ne)kulture, sankcionisanje daje delimične rezultate

Bahato parkiranje odraz (ne)kulture, sankcionisanje daje delimične rezultate

Iako Subotica raspolaže sa više od 2.800 parking mesta koja su u nadležnosti JKP "Parking", primeri nepropisnog, pa i bahatog parkiranja na trotoarima, biciklističkim stazama i zelenim površinama mogu se videti gotovo svakoga dana, na šta ukazuje i veliki broj sugrađana u rubrici "Pištaljka".

- Fudbalski teren se nalazi tik uz Trgopromet market 024. Svakodnevno, pogotovo vikendom, gomila "rekreativaca" parkira auto na bankini, trotoaru, zelenoj površini i biciklističkoj stazi i time onemogućava kretanje biciklista i pešaka. Što je najgore, na svega 6-7 metara se nalazi veliki parking marketa. Da li će ikada takvi vozači biti sankcionisati? Kome se obratiti (nedeljom popodne) da ukloni ta vozila? - pita se naš sugrađanin.

- Zaposlenik ministarstva pravde(!) parkirao svoj službeni automobil na mesto rezervisano za osobe sa invaliditetom - ukazao je jedan naš sugrađanin na primer bahatog parkiranja.

- Navodno, Komunalna policija svakodnevno sankcioniše, pa i uklanja, nepropisno parkirana vozila na gradskim ulicama. Sudeći po belom "autu", danima parkiranog na trotoaru u neposrednoj blizini Gradske kuće, ipak nije tako - smatra naš sugrađanin.

GDE JE ZABRANJENO PARKIRANJE? - Parkiranje vozila na javnoj površini regulisano je Odlukom o komunalnom redu, prema kojoj je zabranjeno kretanje, zaustavljanje ili parkiranje vozila na javnoj zelenoj površini i na površinama koje su posebnim odlukama Grada proglašene za pešačku zonu. Takođe, Odlukom je zabranjeno ometanje korišćenja ulice ili drugog opštinskog puta zaustavljanjem ili ostavljanjem vozila na delu trotoara koji nije obeležen za parkiranje, na trgu i pjaceti, u zoni usporenog saobraćaja, pešačkom prelazu, biciklističkoj stazi, mestu na kome bi se onemogućio ili otežao pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak vozila sa parkirališta, te kolskom ulazu, odnosno izlazu iz zgrade ili dvorišta. Zabranjeno je zaustavljanje ili ostavljanje vozila na stajalištu javnog prevoza, prilazu objektima, protivpožarnom putu i sl.

Iz Komunalne policije kažu da su od početka godine napisali 561 prekršajni nalog za nepropisno parkiranje vozila u visini od 5.000 dinara, te da bahato parkiranje najčešće prijavljuju sugrađani, koji su tokom ove godine podneli 345 prijava.

- Lokacije koje su građani najčešće prijavljivali jesu prilazi njihovim garažama, kapijama, uopšteno svi oni slučajevi gde su nepropisno parkirana vozila onemogućavala pristup stambenim objektima - objašnjavaju iz Komunalne policije, dodajući da na svaku prijavu reaguju u najkraćem mogućem roku i u saradnji sa postupajućim komunalnim inspektorom izlaze na lice mesta. - Ukoliko se utvrdi da je prijava osnovana, na nepropisno parkirano vozila nalepljuje se rešenje da se vozilo od strane vlasnika ukloni u određenom roku. Ako lice ne postupi po ovom rešenju u zadatom roku, komunalni inspektor će rešenjem o izvršenju narediti prinudno izvršenje o trošku vlasnika odnosno korisnika specijalnim vozilom "Pauk".

"Pauk" je servis JKP "Parking" koji uklanja nepropisno parkirana vozila na osnovu pismenog naloga ovlašćenih organa, odnosno saobraćajne policije i komunalne inspekcije. Zaključno sa 30. septembrom, "Pauk" je intervenisao ukupno 511 puta, a vozači su za povrat vozila bili primorani da plate 5.000 dinara nadležnom preduzeću za uslugu odvoženja i još 2.500 dinara službenom organu koji je izdao nalog za uklanjanje vozila. Prema rečima Zorana Tomića, tehničkog direktora JKP "Parking", za bahato ponašanje učesnika u saobraćaju nema opravdanja, te da su striktna primena Zakona o bezbednosti saobraćaja i sankcionisanje nedisciplinovanih vozača, nažalost, jedini način da se ovaj problem umanji.

- Činjenica da neko parkira vozilo na trotoaru, pešačkom prelazu, parking mestu predviđenom za invalide, zelenoj površini ili bilo kom drugom mestu gde je to zabranjeno ne može da se opravda nedostatkom slobodnog regularnog parking mesta, već isključivo nedisciplinom i nepoštovanjem saobraćajne signalizacije - objašnjava Tomić, dodajući da će nedostatak parking mesta tek doći do izražaja, s obzirom na to da u Subotici kontinuirano raste broj registrovanih vozila koji učestvuju u saobraćaju. - Za sada je taj problem najviše uočljiv u centralnim delovima grada, odnosno u crvenoj zoni u pojedinim dnevnim špicevima. Ova situacija proističe iz činjenice da veliki broj vozača što iz potrebe, a što iz navike, žele da se dovezu svojim vozilom do centra grada, a ne žele eventualno da parkiraju vozilo u rubnim ulicama centra, odnosno u žutoj zoni, gde se još uvek može naći slobodnih mesta čak i u dnevnim špicevima.

Kako bi se predupredio nedostatak parking mesta, JKP "Parking" planira da uradi analizu postojećeg stanja, kao i mogućnosti nalaženja dodatnog prostora za povećanje broja parking mesta u postojećim zoniranim područjima. Do tada, iz Komunalne policije savetuju sugrađanima da ukoliko primete nepropisno parkirano vozilo na javnoj površini, slučaj prijave na broj 024/626-988.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

48
NiKi Odgovori
Pauk ne radi nedeljom i onda svi parkiraju gde god požele. Katastrofa!
Umesto da na ovaj način od mangupa pune budžet.,,
šta reći...
Već sam pisao da bi grdske službe trebale doneti odluku da pauk radi 24/7.Dobijaju se dodatna radna mesta,grad zarađuje i veoma brzo se pravi reda jer postoje dva saobraćajna prekršaja za koje se sa sigurnošću može reći da nisu slučajni,eto desilo se.Nepropisno parkiranje i korištenje mobilnog u toku vožnje,to su BEZOBRAZNO NAMERNI PREKRŠAJI.Toliko smo nekulturni,bestidni da je već opasno nekoga upozoriti da se makne sa svojim vozilom ispred kolskog ulaza jer bi neko hteo izaći iz svog dvorišta.Policijo na posao.
13 Odgovori
Treba više da patrolira komunalna policija i preduzeće pauk, kako bi sva vozila odneli. I nema protekcije!!!!
SHM Odgovori
AJ prvo da razjasnimo sto je bahato parkirnje, ako nadjem normalno mesto za parkiranje normalno je da cu smestiti auto tamo! A kad udjem na krcat parking gde nema dovoljno mesta sta da radim....da ga ostavim na sred puta? Obidjite malo parkinge na Prozivci u vecernjim satima, uglavnom ni igla ne moze da stane, normalno je da si prinudjen onda i na travu da parkiras!
šta reći...
Bahato,namerno i bezobrazno se kaže za taj prekršaj.Smetaš čoveče,smetaš drugima dok ti obavljaš svoje posao ili bilo kakvu obavezu,smetaš...
SHM
Ne govorim za parkiranje u centru, nikad se u spicu dana ni ne zavlacim u sam centar nego negde dalje parkiram pa prosetam! Isto tako nikad ne parkiram bilo gde a da blokiram prolaz i stvorim smetnju! Govorim o tom forsiranju price za zelenu povrsinu, nije niko debil da stane na travu ako ima slobodno mesto na betonu, na Prozivci je to problem jer su ljudi PRIMORANI da parkiraju na travu zbog nedovoljnog prostora na parkingu!
Kfkfkfk
Pa nisi prinudjen,jer ne moras da parkiras na 30m od ulaza! Mozes I na 100.... I da ne mislis da Sam "pametan" I ja Sam sa prozivke,a ne SECAM se kad Sam zadnji put parkirao nepropisno jbg....
SHM
Veruj mi da je par puta i na 100 m bila lutrija ako nadjes prazno mesto!
Trovach
Nikada na Prozivci nisam bio prinudjen da parkiram na travi. Doduse, bio sam prinudjen da se malo vise provozam dok ne nadjem slobodno mesto, ali uvek se moze pronaci. Ni 300 metara nije problem, pa ni 500, ako se ne nosi neki malo veci teret. To se prehoda za manje od 5 minuta.
kojot
Најбоље би било кад би могли аутомобилом до врата од стана да дођете.Или још боље у предсобље да га утерате. Ако се мора више од 15метара пешке онда нема паркинг места...
Jasna Odgovori
Da li je neko primetio da komunalna policija redovno sluzbene automobile parkira na standardna parking mesta, a na mesta namenjena sluzbenim automobilima, parkiraju se privatni.

Konkretno ispred Gradske Kuce
kojot
Превише паламудиш...
Deks
Ala ga lupi zeno,nisu to privatna vec vozila gradske uprave.
DeusEx Odgovori
"Zašto bih parkirao malo dalje i time morao da pešačim, kada mogu baš tu ispred? Kome će da smeta? A i ako mu smeta neka zaobiđe!" ~ HomoBalkanikus
C
Ili ono "stanem ovde, uključim 4 žmigavca i zakon o da ne važi za mene".
I.S. Odgovori
Od bahatih pojedinaca koji parkiraju gde hoće, još bahatije je JKP Parking.
Nova parking mesta ne grade, ne prave nove parkinge. Ali polako iz godine u godinu šire parking zone na sve strane.
Posebno bahaćenje je najavljeno produženje vremena naplate parkinga. U svim zonama, a pogotovo na velikom parkingu kod Radničkog univerziteta.
Sve, ali sve ulice, na kojima se naplaćuje parking i parking mesta u tim ulicama datiraju iz vremena mnogo pre nastanka JKP Parking. Uređenje mnogih od tih ulica je finansirano od samodoprinosa nas, građana ovog grada. A sada nas neko pljačka i otima nam novac za ostavljanje svojih vozila ispred svojih kuća, zgrada, poslovnih prostora.
Bahato, kao i aktuelna gradska vlast.
kojot
Како проширују зоне а не граде нова п.места? Јел се то паркирате у ваздуху? Где има нека нова проширена зона чисто да знам да не пешачим по 500-1000метара. Можда је близу мене а да нисам упућен.
H.H.024
Ja bi dao da zatvoreni parkinzi i pauk rade od 0-24 sata! To što je iz samodoprinosa izgrađeno pripada gradu, a grad raspolaže sa njim kako on hoće! Osnovao je firmu JKP "Parking" koji sprovodi naplatu i kontrolu parkiranja na javnim površinama obeleženim za tu svrhu! A vi kojima se ne dopada da ispred vaše zgrade treba platiti na javnoj površini parkiranje, pokupite se pa pravac periferija, tu ste mirni!
I parking bi u centru dozvolio da poskupi, i to tako da u strogom centru započeti prvi sat bude 50,00 dinara, drugi 75,00, treći 100,00, i tako dalje! pa da vidim da li bi bio.
Ali i komunalci bi trebali da rade sa saobraćajnom policijom malo življe.
Bilo bi tu reda samo da smo svi jednaki!
Kalimero Odgovori
Puna su nam usta hvale kako se, negde tamo u Evropi, gradovi tj. njihove službe efikasno bore tj. uspeli su da se izbore sa vozačima koji svoja vozila nepropisno parkiraju. Pa zašto je to tako veliki problem da se i kod nas primeni, neki tamo uspešan, evropski metod? Zaposlite 5-7, koliko god, ljudi da im to bude osnovni posao, obučite ih a platu neka sami zarade, procentualno po učinku, pa neka onda "gledaju kroz prste" o svom trošku. Ne može Partijska komunalna policija ni svoj deo posla, koji li je da mi je znati, da radi kako treba a kamoli malobrojni inspekcija. Treba samo dobre volje, pare nisu problem! A bahatih vozača je bilo, ima i biće uvek, pa izvolite gradski čelnici unovčite to na opšte dobro svih građana!
Magnum Odgovori
pauk ne dolazi na Palić,svirači k...
Belial Odgovori
Znaci oni sami ne vide masu ne propisno parkiranih vozila nego cekaju gradjane da ih prijavi!? WTF
Dajte mi 2 pandura i ispisacu 500 kazni za jedno prepodne!
Gomila botova i neradnika.
pista Odgovori
JKP Parking ima vise od 2800 parking mesta (pise u tekstu)... da vidimo, plava zona, crvena, plava.... uzecemo neki prosek od ajd 25 din X min. 2800 = 70 hiljada samo na sat vremena pa vi mnozite dalje koliko je to dnevno...mesecno, godisnje.... Parking je koka nosilja zlatna vredna --- bez njih nema ni plate gradskim funkcionirema i pratecem osoblju. Imaju prihod od preko 20 miliona din mesecno... garant.
Đorđe od džungle
E da je matematika tako jednostavna i da se sastoji samo iz množenja i sabiranja :)
Zaboravljaš na mesečne, povlašćene karte, oni isto zauzimaju parking, pa onda imaš da odbornici besplatno parkiraju na Otvorenom univerzitetu, zaposleni u Gradskoj upravi takođe imaju povlastice, verovatno i druga javna preduzeća, ne znam, verovatno ista priča sa službenim vozilima grada. U tvoju matematiku računao si i Otvoreni univerzitet koji je nekad pun , nekada poluprazan, nisi računao vikende, praznike, računao si i Buvljak koji recimo ponedeljkom je skoro pa prazan. CIfra jeste velika od prihoda, ali nije baš sve tako crno-belo.
aca
E pa Đorđije ako si iz džungle onda znaš da u matematiku tvoje džungle upadaju i registracuje , pa promene naturenih registracija ( đ , wc , ž , š ...) kao i "niske" cene goriva za vaše nadnice i vožnja od 105 minuta od Avale do Ostružničkog mosta , a kao obilaznica ! Znam , nije to vaša Subotica , ali je sistem isti . Nije sve crno belo ( u pavu ste ) , nego je crno .
H.H.024
A nema izdataka, jeli? Pričaš gluposti! Mali prenosivi računar, štampač, digitalni foto aparat, dnevne karte (što opet neko treba da odštampa), parkirne karte, pa tim radnicima radna odela, plata (što verujte nije ni malo zavidna), pa održavanje tog programa za naplatu i kontrolu,... itd.
Kao prvo, veruj mi da ima i praznih mesta i to dosta jer će pre bahato stati nego prošetati 500-600 metara. Pa imamo i takvih koji opet ne koriste parking jer će stati van zone da ne bi platili parking (ja lično znam neke koji će otići od kuće do radijalca 2 km, parkirati i produžiti peške još kilometar) makar stali i bahato!
Zato prije nego nešto lupimo,-a to je pretežno glupost-razmislite!
Zeleni Odgovori
Komunalna hahaha pa u engelsovoj se voze motori auti ma sve zivo jos se bune vozaci a policije ni komunalne ni saobracajne ovo je vec jako smesno sve postalo
Hehehe Odgovori
Ja parkiram gde hocu i kad hocu,imam para tako da mi nije tesko platiti kaznu.
Tanjci
Samo napred!
Lazarus1Long Odgovori
Kompletna vozačka kultura je otišla u ofsajd. Ali ajd da je samo kultura problem već je tu veliko i neznanje vozača kako automobila tako i motocikala, bicikala i e-bicikala, ali bogami i pešaka. Sve to zajedno čini saobraćaj trenutno veoma opasnim i realno nema naznake da će nešto biti bolje niti se radi na tome. i još svemu tome pridodaje što se drastično povećao broj automobila.
C Odgovori
Ko sankcioniše komunalnu miliciju i policiju? Oni, nekako, prednjače u kršenju zakona.
Krsto I Frankopan Odgovori
Dođite u Frankopansku ulicu, gde napravljena nova zgrada i otvoren novi market, da vidite kako se ljudi parkiraju na sred raskrsnice i na sred puta, bukvalno ne može da se prođe čak ni peške. Ja stvarno ne znam ko će tu napraviti reda, zgrade se samo prave (što pozdravljam) ali o parking mestima niko ne razmišlja, tu je haos pogotovo vikendom kada su pijačni dani.
C
Što se sa zgradama ne napravi podzemni parking? Jedan za svaki stan?
Istina... Odgovori
Komunizam bi ljude najradije sankcionisao likvidacijom i otimanjem imovine ali onda bi ostao bez dugoročne pljačke. Ovako otima natenane sve dok ima od koga i šta. Baš sam se "začudio" što kraj vesti glasi da će biti novih parking mesta ("analiza postojećeg stanja i mogućnost nalaženja dodatnog prostora za povećanje broja parking mesta u postojećim zoniranim područjima"). Uzgred, odnošenje vozila "paukom" propisano opšinskom odlukom protivno je zakonima i ustavu kao i mnoge druge radnje tog i ostalih javnih (komunalnih) preduzeća. Protivne su čak i evropskim i međunarodnom propisima.
H.H.024
Pravac Brisel, pa se žalite!!! A dok do toga ne dođe parkiraj pristojno plaćaj ili vozi se autobusom!
snoop dogg Odgovori
Ma treba ih kazniti da ni ne razmisljaju vise tako parkirati.
I naplata parkinga treba da traje 0-24 i vikendom!
Majmun Odgovori
Nekako ne mogu da verujem u ove brojke. Pauk odnese u proseku 2 auta dnevno. Isto toliko kazni je ispisano dnevno za nepropisno parkiranje. Zar je moguće da reauguju samo po prijavama? Pa zašto ne prošetaju ulicama, bar u užem centru? Mogli bi kazniti više stotina dnevno. Ne razumem logiku. 511 vozila odneo pauk za 9 meseci, tj. 270 dana 511 vozila, to je hajde da kažemo 2 auta na dan. Komunalci 561 prijava ove godine, a to je takođe oko 2 na dan. Dok šetam ulicama vidim bar 10 nepravilno parkiranih od centra do moje kuće. Hajde komunalci, dižite se iz fotelje, hajde na ulice. Lepo je šetati, i zdravo!
C
A što bi radio nešto ako ti plata ista i kada sediš/spavaš na poslu?
Markizo Odgovori
A da se primeni pravilo kao u nekim evropskim gradovima? Recimo u Strazburu nemože se uopšte ulaziti u širi centar grada kolima.
Ima gradski javni prevoz (autobusi,tramvaji) i ljudi time putuju. A ako neko baš ide autom i želi ući u širi centar,onda se lepo parkira dalje i prošeta tih par stotine metara. Tamo to funkcioniše. Dnevna karta košta dva evra i može se koristiti i za autobuse i tramvaje.
H.H.024
Bravo!!!
I samo da dodam; snabdevanje radnji i restorana se vrši u određenom vremenskom periodu i to isključivo sa malim dostavnim vozilima! Nikako drugčije!
SAFET Odgovori
Na sve zivo se zalite, ko ce vas vise razumeti. Ako vam se ne svidja Onda peske idite.
Trovach
Kada bahato parkiras otezavas, ili onemogucavas kretanje ostalim ucesnicima u saobracaju. Zamisli da ti neko parkira pred kapijom, ili ti na parkingu zagradi vozilo, a u zurbi si. Mozda bi se onda i ti zalio, ali tada bi to bilo na tvoju stetu. Ovako, drugi ljudi i njihovi problemi su nebitni.
Tanjci
Dragi Safete, pogledaj fotografiju u Kumicicevoj ulici koja je postavljena na pocetku ovog teksta. Ovde se ni peske ne moze proci, kamoli kad guras dete u kolicima. Stanovnik sam ove ulice pa znam iz licnog iskustva. Na zalost, mnogo je ovakvih mesta u gradu.
Rex Odgovori
Sam centar grada, okolina tramvaja, isparkirana vozila na mestu predviđenom za invalide, za taxi vozila, na mestu gde nije predviđeno za parkiranje, tu naročito prednjači gospodin koji sedi u gradskoj vladi, on valjda nikada u životu nije platio parkiranje. Nije lud, to je za nas nesposobnjakoviće. Pozdrav i učinimo grad kulturnijim i lepšim mestom za život.
jozo bubnjar Odgovori
Ovo nije bahacenje jkp parkinga?!
Ovarbace svaki cm koji mogu samo da bi haracili, a to sto jedva mozrs uparkirati smart, ficu ili peglicu nikom nista.
O katastrofalnom stanju velikog broja parking mesta da i ne govorimo, a o sirini nekih parking mesta jos manje.
Prosecna sirina vozila 1.5-1.7m a sirina parkinga 2.5m zajedno sa linijama, a ne cisto. Pa vi gledajte, ostaje vam 30-40cm da se izmigoljite iz auta.
Voleo bih da vidim te krkane kako izlaze... Kroz gepek mozda?
Zivi dokaz upravo vozila komunalne policije (cega?! Cemu sluze, a uz to jos i ne radi) ispred gradake kuce gde bahato zauzimaju regilarna mesta.
Naravno, brze bolje, vec sutra ce ta mesta "prefarbati" u sluzbena.
H.H.024
Nije JKP "Parking" izmislio dimenzije. To ti je dato po zakonu, ali najlakše je pljuvati po drugom i izneti neke gluposti da blatiš!
Mozakss Odgovori
To sto je vikend,ne znaci da pauk ne moze da radi!
G.do iz jkp parking servisa evo vam predlog!
Kupite pauk.katance za gume tj tockove vozila,i gde god je auto.ne propisno parkirano,smao ga lepo zakljjucate,ostavite mu pismo kome da se obrati i koliko treba da plati kaznu.nesavestan.vozac nazove sluzbu,dolazi dezurni radnik sa komunalnom policijom,naplacuje se kazna i skida sa tocka kandze,nakon cega vozac doticnog ne propisno parkiranog auta moze da svoje auto odveze.
Mqnje ce biti nesavesnih vozaca,pa i ljutitih gradjana zbog istih.
Miroslav Odgovori
Pozdrav,zamolio bih za savet ukoliko neko od vas može da mi pomogne po pitanju sledeće situacije:u zajedničkom dvorištu stambene zgrade koje je predviđeno za parkiranje isključivo vozila stanara stoji automobil već nekoliko dana,a vlasnik nije niko od stanara.Pretpostavka je da vozilo pripada podstanaru koji je nekad tu živeo,a više ne i očigledno je zadržao ključ od kapije (što nije imao pravo) i sad koristi to parking mesto.Obzirom da je velika gužva na parkingu i da zbog njega nemaju mesta za parking oni koji imaju pravo molim vas za smernice kome je to potrebno prijaviti?Hvala
alex Odgovori
U prvoj recenici u tekstu imate odgovor na pitanje zasto je ovako stanje. Subotica ima 2.800 parking mesta... a po zavodu za statistiku oko 41.000 registrovanih automobila. Pa uradite matematiku.

Ne kazem da nepropisna parkiranja nisu problem, jer jesu. Samo pre nego sto se neko iz JK Parking krene busati kako ima vise nego dovoljno mesta, vredi proveriti pravo stanje.

2.800 mesta nije ni priblizno dovoljno za 40.000 automobila. I ne, resenje nije manje automobila i duze naplate parkinga. Resenje je nova parking mesta, podzemni parkinzi itd..
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.