Komentara: 48
Pregleda: 14313

Bahato parkiranje odraz (ne)kulture, sankcionisanje daje delimične rezultate

14.10.2019. u 16:45h
Izvor: Subotica.com
Bahato parkiranje odraz (ne)kulture, sankcionisanje daje delimične rezultate

Iako Subotica raspolaže sa više od 2.800 parking mesta koja su u nadležnosti JKP "Parking", primeri nepropisnog, pa i bahatog parkiranja na trotoarima, biciklističkim stazama i zelenim površinama mogu se videti gotovo svakoga dana, na šta ukazuje i veliki broj sugrađana u rubrici "Pištaljka".

- Fudbalski teren se nalazi tik uz Trgopromet market 024. Svakodnevno, pogotovo vikendom, gomila "rekreativaca" parkira auto na bankini, trotoaru, zelenoj površini i biciklističkoj stazi i time onemogućava kretanje biciklista i pešaka. Što je najgore, na svega 6-7 metara se nalazi veliki parking marketa. Da li će ikada takvi vozači biti sankcionisati? Kome se obratiti (nedeljom popodne) da ukloni ta vozila? - pita se naš sugrađanin.

- Zaposlenik ministarstva pravde(!) parkirao svoj službeni automobil na mesto rezervisano za osobe sa invaliditetom - ukazao je jedan naš sugrađanin na primer bahatog parkiranja.

- Navodno, Komunalna policija svakodnevno sankcioniše, pa i uklanja, nepropisno parkirana vozila na gradskim ulicama. Sudeći po belom "autu", danima parkiranog na trotoaru u neposrednoj blizini Gradske kuće, ipak nije tako - smatra naš sugrađanin.

Bahato parkiranje odraz (ne)kulture, sankcionisanje daje delimične rezultate

GDE JE ZABRANJENO PARKIRANJE? - Parkiranje vozila na javnoj površini regulisano je Odlukom o komunalnom redu, prema kojoj je zabranjeno kretanje, zaustavljanje ili parkiranje vozila na javnoj zelenoj površini i na površinama koje su posebnim odlukama Grada proglašene za pešačku zonu. Takođe, Odlukom je zabranjeno ometanje korišćenja ulice ili drugog opštinskog puta zaustavljanjem ili ostavljanjem vozila na delu trotoara koji nije obeležen za parkiranje, na trgu i pjaceti, u zoni usporenog saobraćaja, pešačkom prelazu, biciklističkoj stazi, mestu na kome bi se onemogućio ili otežao pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak vozila sa parkirališta, te kolskom ulazu, odnosno izlazu iz zgrade ili dvorišta. Zabranjeno je zaustavljanje ili ostavljanje vozila na stajalištu javnog prevoza, prilazu objektima, protivpožarnom putu i sl.

Iz Komunalne policije kažu da su od početka godine napisali 561 prekršajni nalog za nepropisno parkiranje vozila u visini od 5.000 dinara, te da bahato parkiranje najčešće prijavljuju sugrađani, koji su tokom ove godine podneli 345 prijava.

- Lokacije koje su građani najčešće prijavljivali jesu prilazi njihovim garažama, kapijama, uopšteno svi oni slučajevi gde su nepropisno parkirana vozila onemogućavala pristup stambenim objektima - objašnjavaju iz Komunalne policije, dodajući da na svaku prijavu reaguju u najkraćem mogućem roku i u saradnji sa postupajućim komunalnim inspektorom izlaze na lice mesta. - Ukoliko se utvrdi da je prijava osnovana, na nepropisno parkirano vozila nalepljuje se rešenje da se vozilo od strane vlasnika ukloni u određenom roku. Ako lice ne postupi po ovom rešenju u zadatom roku, komunalni inspektor će rešenjem o izvršenju narediti prinudno izvršenje o trošku vlasnika odnosno korisnika specijalnim vozilom "Pauk".

Bahato parkiranje odraz (ne)kulture, sankcionisanje daje delimične rezultate

"Pauk" je servis JKP "Parking" koji uklanja nepropisno parkirana vozila na osnovu pismenog naloga ovlašćenih organa, odnosno saobraćajne policije i komunalne inspekcije. Zaključno sa 30. septembrom, "Pauk" je intervenisao ukupno 511 puta, a vozači su za povrat vozila bili primorani da plate 5.000 dinara nadležnom preduzeću za uslugu odvoženja i još 2.500 dinara službenom organu koji je izdao nalog za uklanjanje vozila. Prema rečima Zorana Tomića, tehničkog direktora JKP "Parking", za bahato ponašanje učesnika u saobraćaju nema opravdanja, te da su striktna primena Zakona o bezbednosti saobraćaja i sankcionisanje nedisciplinovanih vozača, nažalost, jedini način da se ovaj problem umanji.

- Činjenica da neko parkira vozilo na trotoaru, pešačkom prelazu, parking mestu predviđenom za invalide, zelenoj površini ili bilo kom drugom mestu gde je to zabranjeno ne može da se opravda nedostatkom slobodnog regularnog parking mesta, već isključivo nedisciplinom i nepoštovanjem saobraćajne signalizacije - objašnjava Tomić, dodajući da će nedostatak parking mesta tek doći do izražaja, s obzirom na to da u Subotici kontinuirano raste broj registrovanih vozila koji učestvuju u saobraćaju. - Za sada je taj problem najviše uočljiv u centralnim delovima grada, odnosno u crvenoj zoni u pojedinim dnevnim špicevima. Ova situacija proističe iz činjenice da veliki broj vozača što iz potrebe, a što iz navike, žele da se dovezu svojim vozilom do centra grada, a ne žele eventualno da parkiraju vozilo u rubnim ulicama centra, odnosno u žutoj zoni, gde se još uvek može naći slobodnih mesta čak i u dnevnim špicevima.

Bahato parkiranje odraz (ne)kulture, sankcionisanje daje delimične rezultate

Kako bi se predupredio nedostatak parking mesta, JKP "Parking" planira da uradi analizu postojećeg stanja, kao i mogućnosti nalaženja dodatnog prostora za povećanje broja parking mesta u postojećim zoniranim područjima. Do tada, iz Komunalne policije savetuju sugrađanima da ukoliko primete nepropisno parkirano vozilo na javnoj površini, slučaj prijave na broj 024/626-988.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 48
Pregleda: 14313

Povezane zviždaljke

Povezane teme

jkp parking subotica

komunalna policija

nepropisno parkiranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.