Komentara: 43
Pregleda: 9234

Bahati vozači od 1. marta pravo kod sudije za prekršaje

26.02.2014. u 15:22h
Izvor: RTV City
Prema novom Zakonu o prekršajima, ako od 1.marta napravite teži saobraćajni prekršaj, možete da budete privedeni sudiji za prekršaje koji vam na licu mesta određuje kaznu. Ukoliko je ne platite odmah, idete u zatvor. Kazne se kreću od 100 hiljada do 150 hiljada dinara, a ako toliki novac nemate kod sebe, imate pravo na jedan telefonski poziv, prenosi RTS.
Bahati vozači od 1. marta pravo kod sudije za prekršaje

Zoran Pašalić, predsednik Prekršajnog apelacionog suda kaže da se time izbegava zastarelost postupka za najteža dela. "Jer lica koja učine teška dela protiv bezbednosti saobraćaja, svesna obzirom da nije povećan rok zastarelosti po novom zakonu, na svaki način će izbegavati da dođu pred lice pravde. Na ovaj način to se izbegava.

Apelujem na građane da vode računa da će u konkretnim slučajevima sigurno biti procesuirani po hitnom postupku", rekao je Pašalić. Iz MUP-a podsećaju da je taj postupak i do sada važio za vozače iz inostranstva, koji čine teže prekršaje na srpskim putevima. Načelnik Saobraćajne policije Dragiša Simić kaže da je to za saobraćajnu policiju jedna novina koju pozdravljaju."Mi ćemo sve svoje resurse usmeriti ka bahatim vozačima, mi ćemo te vozače da privedmo pravdi da oni shvate da nema više šale jer bahatom vožnjom oni ne ugrožavju samo sebe, već i druge", istakao je Simić.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da više neće biti mogućnosti da se promenom adrese ili izbegavanjem sudskog poziva izbegne kazna. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da nije samo bitno kolika je zaprećena kazna, već koliko brzo kazna stiže do onoga ko ju je zaslužio. "Mi takođe očekujemo da će se praksa promeniti u tom smislu da će se povratnicima izricati zatvorske kazne umesto novčanih, a ako su u pitanju višestruki povratnici da se primenjuje mera oduzimanja motornog vozila bez obzira na to ko je vlasnik vozila", rekao je Okanović.

Na osnovu novog Zakona o prekršajima, očekuju se i veći prihodi u budžetu, jer najteže prekršaje, svake godine, čini svaki četvrti vozač, a u sudskim postupcima koji traju godinama više od 50 odsto slučajeva zastari.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 43
Pregleda: 9234
Povezane teme

bezbednost saobraćaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.