Komentara: 0
Pregleda: 1294

Bageri opet haraju kelebijskim peskom

28.01.2009. u 17:45h

Građani mesne zajednice Kelebija, po ko zna koji put, požalili su se lokalnoj samoupravi zbog nelegalnog iskopavanja peska u njihovoj okolini. Iako je u više navrata to zabranjivano i najavljivano da će nelegalna eksploatacija biti sankcionisana, a nadležne gradske službe pronaći novu lokaciju na kojoj će ta delatnost biti kontrolisana, na teritoriji kelebijske MZ ponovo su se pojavili bageri, i otvoreno je nekoliko novih majdana.

Nekontrolisano vađenje peska na mestima gde takve radnje ne bi smele biti dozvoljene često za posledicu ima, osim narušavanja životne okoline, i štetu koju trpe pre svega građani koji žive u blizini tih majdana. Zbog isušivanja tla i voćnjaci u blizini takvih mesta ubrzano propadaju, voda u bunarima postaje nezdrava za piće, a iskopine nakon vađenja peska neretko se pretvaraju u jame u koje se baca sve i svašta.

Lokalna samouprava do sada nije uspela, odnosno nije ispunila obećanje da će se ovome stati na put i obezbediti lokacija van naselja na kojoj će biti bezbedno i kontrolisano vađenje peska, koje bi gradu obezbedilo i dobar izvor prihoda. Sve do sada firme ili pojedinci koji su nedozvoljeno kopali ovo prirodno bogatsvo radili su to i bez ikakvih nadoknada državi, te od toga imali (jedino oni) i te kakvu, i to protivpravnu korist.

Kubik peska, inače, na tržištu, košta 600 dinara, a dnevno se može iskopati stotinak i više kubika. Računica je jasna i vrlo primamljiva, te je interesovanje za ovaj „biznis", koji je još uvek mogući nekažnjiv, vrlo logično.

 

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1294
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.