Komentara: 0
Pregleda: 4591

Badnji Dan i Božićna poslanica Patrijarha

06.01.2012. u 11:03h
Izvor: RTV Yueco
Badnji Dan i Božićna poslanica Patrijarha
Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju Badnji dan i Badnje veče, koji najavljuju praznik rođenja Isusa Hrista. Ovaj dan se obeležava liturgijama u crkvama, paljenjem badnjaka i porodičnim okupljanjem za posnom večernjom trpezom.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu najradosnijeg pravoslavnog praznika Božića - rođenja Isusa Hrista. Ovaj dan se obeležava liturgijama u crkvama i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom večernjom trpezom.

Badnjak je po pravilu mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Prema izvornom običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Dogorevanje badnjaka simbol je rastanka sa starim verovanjima i prihvatanje nove svetlosti koja dolazi sa verom u novorođenog Hrista.

Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrevaju ljubavlju i slogom, a njegovu svetlost unose u mrak neznanja i praznoverja.

 

Božićna poslanica Patrijarha Irineja

Badnji Dan i Božićna poslanica PatrijarhaPatrijarh Irinej je u božićnoj poslanici poručio Srbima da je crkva uvek sa njima i da će uvek biti sa njima.

"Bez stradanja nema ni vaskrsenja. Gospod neka svima bude merilo i u stradanjima", rekao je partijarh i poželeo srećan Božić.

Patrijarh je istakao da se svakodnevno susrećemo sa iskušenjima, nedaćama i patnjama, izazvanim od drugih ili od, kako je rekao, nas samih.

"Patnje u našim domovima, školama, gradovima i selima, patnje u državama i među narodima svedoče o dubokoj podeljenosti u svetu, podeljenosti koja se ne može prevazići ljudskim naporima", rekao je Patrijarh.

On je istakao da se često učini da je nered pokretač i nosilac našeg društva i dodao da je nered, međutim, prisutan samo onda gde je izgubljena svest o istinskoj meri svega i svih, a to je ljubav.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4591
Povezane teme

božić

badnji dan

pravoslavni božić

patrijarh

božićna poslanica

pravoslavlje

pravoslavna crkva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.