Komentara: 21
Pregleda: 8651

"Azilanti i migranti u našem komšiluku"

20.02.2017. u 16:47h
Izvor: Subotica.com
U OŠ „Miloš Crnjanski“ otvorena je izložba fotografija „Azilanti i migranti u našem komšiluku“, kako bi se kod đaka stvorila empatija prema migrantima, koji prolaze kroz našu zemlju.
"Azilanti i migranti u našem komšiluku"

Na izložbi, koju je organizovao Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila prikazane su fotografije nastale u Prihvatnom centru i mestima gde borave migranti, dok prolaze kroz Suboticu.

- Iako naša organizacija radi u čitavoj zemlji, obilazimo sve prihvatne centre gde borave migranti, na ovoj izložbi fokus je ono što se dešava u Subotici. Ovo je poslednja tačka gde se izbeglice zadržavaju i ono što vi vidite jesu ljudi u najvećim mukama, koji očajnički pokušavaju da napuste zemlju i kojima nije bio plan da ostanu ovde, a primorani su da se malo zadrže. Sa druge strane, lokalno stanovništvo ne zna ko su i zašto su tu. Naša organizacija radi od 2007. u svim sredinama gde se nalaze izbeglički ili prihvatni centri. Dosta smo radili sa školama, kulturnim centrima i domovima zdravlja, jer su to ključne institucije koje bi trebalo da pruže ruku i rade na uspostavljanju dijaloga. Pokazalo se da su deca ta koja nemaju predrasuda - kaže Jovana Vinčić, pedagoškinja u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

"Azilanti i migranti u našem komšiluku"

O kulturi i običajima migrantske populacije, kao i problemima sa kojima se susreću  osnovcima su govorili Sirijci, koji žive u našem gradu. Među njima je bio njihov školski drug, Rami Abudan, učenik 6. razreda.

- Baka mi je iz Subotice pa smo iz Sirije došli privremeno ovde. Živim sa mamom, tetkom i bakom. U početku mi je bio jako teško jer nisam znao jezik, ali su me drugovi iz odeljenja odlično prihvatili pa se  sada mnogo bolje snalazim, a lakše mi je i da učim srpski jezik - kaže Rami Abudan.

Đaci i njihovi nastavnici imali su mogućnost i da probaju tradicionalne arapske poslastice, među kojima posebno mesto zauzima baklava.

Cilj izložbe je uklanjanje predrasuda i povezivanje sa migrantskom populacijom.

- Odlučili smo se da upoznamo našu decu sa nečim što je naša realnost i sa ljudima koje svakodnevno sreću na ulici, u nemom hodu, putovanju prema granici. Naša deca to znaju, imaju informacije ali posle ove izložbe sve će im biti mnogo jasnije. Verovatno će se i neka emotivna barijera, koja je postojala, srušiti - kaže Miloš Vukadin, direktor OŠ “Miloš Crnjanski”.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 21
Pregleda: 8651
Povezane teme

migranti

migranti u subotici

izložba slika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.