Komentara: 1
Pregleda: 1464

“Avet” otvara sezonu u subotičkom Narodnom pozorištu

31.08.2023. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Predstavom “Avet” Karil Čerčil, u režiji Ane Šifliš, Drame na mađarskom jeziku počeće nova sezona u subotičkom Narodnom pozorištu. Premijera ovog nesvakidašnjeg komada biće 5. septembra, u okviru proslave Dana grada.
“Avet” otvara sezonu u subotičkom Narodnom pozorištu

Ovo je, inače, prvi put u našoj zemlji da se delo engleske spisateljice postavi na “daske koje život znače”.

- Kad sam prvi put čitala ovaj tekst, otkrivala i jezički i vizuelni svet Aveti, bio mi je veoma uzbudljiv. Ovo je komad u kome se svakodnevni bajkoviti i mistični svet se prepliću i oživljavaju. Avet je sama, isto kao i Lili i Džozi, dve tinejdžerke sa kojima je vezana njena sudbina – otkriva Petronela Kermeci, direktorka Drame na mađarskom jeziku. – Ovo je inače predstava za omladinu, generaciju koma nema gde da pogleda predstave za sebe, jer imamo za decu i posle za odrasle. Za njih nema, a važno je da ih gledaju i da im prenesemo poruku.

Na scenu subotičkog teatra (Scena "Jadran") “Avet” je postavila mlada rediteljka Ana Šifliš, kojoj je ovo bio pravi izazov.

- Postoji svet paralelan našem, ali ipak osećamo njegovo postojanje. Naseljavaju ga čudna bića, kao što je Avet. Ona samo želi ljubav kao i svi mi. Ona poprima oblike, da bi se povezala i postigla svoj cilj: da pripada nekome – objašnjava rediteljka. - Ali je njena situacija veoma teška ukoliko to pokuša sa parom prijatelja koji žive u depresivnom, često sebičnom odnosu jedno prema drugom. Nije im dobro zajedno, nije im dobro odvojeno. Ono što ih spaja je strah od usamljenosti. Mnogi od nas su takvi. Ali da li smo u stanju da se nesebično žrtvujemo da promenimo ovo ustajalo stanje i pomerimo svoje živote iz ćorsokaka? I ako jesmo, imamo li šanse protiv Aveti?

“Avet” otvara sezonu u subotičkom Narodnom pozorištuIako se priča odvija između jave i sna, „Avet“ je vrlo aktuelan komad, koji se bavi urbanom problematikom koja se tiče svih nas.

- Ona prati dve trudne tinejdžerke prepuštene same sebi. One su upale u neku jamu iz koje jedino mogu očajnički da se drže za jednu zlu vilu ili avet, koja čini sve što one žele, ali iz očaja. Svi su očajni ovde,  isto tako i Avet, jer je nestao mistični svet za kojim ona žudi – dodaje Hermina G. Erdelji, kojoj je pripala naslovna uloga.

Pored nje, u komadu igraju i Nikoleta Grgić, Čila Pamer, Dina Dedović Tomić, Arpad Černik, Akoš Njari, kao i Armin Ric, pojačanje Drame na mađarskom jeziku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 4 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1464
Povezane teme

drama na mađarskom jeziku

premijera predstave

petronela kermeci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.