Komentara: 13
Pregleda: 4740
Foto

Atlasi na zgradi Gradske biblioteke zasijali novim/starim sjajem

12.04.2022. u 16:47h
Izvor: Subotica.com
Završeni su radovi na rekonstrukciji prednje fasade Gradske biblioteke na kojoj se nalaze Atlasi - jedan od simbola našeg grada. Zgrada, koju je projektovao čuveni Ferenc Rajhl, poslednji put je obnovljena pre više od tri i po decenije. Predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor obišao je ovaj objekat i tom prilikom najavio nova ulaganja u stare građevine po kojima je Subotica poznata.
Atlasi na zgradi Gradske biblioteke zasijali novim/starim sjajem

Novac za adaptaciju prednje fasade zgrade Gradske biblioteke obezbeđen je iz budžeta Republike Srbije, a vrednost investicije je 18 miliona dinara. Inače ova zgrada završena je davne 1895. godine, a kao sedište Gradske biblioteke koristi se skoro sedam decenija. 

- Radovi su obuhvatali rekonstrukciju prednje fasade, razne konzervatorske radove, zamenu stolarije, kao i rekonstrukciju Atlasa, za šta je bila zadužena Danijela Mamužić. Sve je urađeno tako da se ova zgrada očuva, odnosno eliminisani su oni faktori koji su doveli do toga da su glavni simboli ove zgrade skoro u potpunosti bili uništeni - rekao je predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor.

Atlasi na zgradi Gradske biblioteke zasijali novim/starim sjajemPastor je rekao da je u planu rekonstrukcija i ostalih fasada na zgradi Gradske biblioteke, te dodao da je očuvanje građevina koje su simboli Subotice jedan od fokusa gradske vlasti.

- Nakon rekonstrukcije Sinagoge i zgrade Učiteljskog fakulteta, počinju radovi na adaptaciji zgrade nekadašnjeg gradonačelnika Karolja Biroa, a izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju vile "Bogojvar" na Paliću. Takođe, u planu je i fazna rekonstrukcija Gradske kuće.

Pored očuvanja gradskog jezgra i znamenitih subotičkih zdanja, lokalna samouprava radi i na poboljšanju uslova života građana u gradskim i prigradskim naseljima, naveo je Pastor.

- To što sređujemo važne građevine ne znači da se sredstva odvlače od investicija u komunalnu i putnu infrastrukturu. Paralelno se radi na svemu, jer sve je podjednako važno kako bi Subotica bila dobro mesto za život.

Izvor: Subotica.com
Balint Pastor u poseti Gradskoj biblioteci Balint Pastor u poseti Gradskoj biblioteci Balint Pastor u poseti Gradskoj biblioteci Balint Pastor u poseti Gradskoj biblioteci Balint Pastor u poseti Gradskoj biblioteci Balint Pastor u poseti Gradskoj biblioteci Balint Pastor u poseti Gradskoj biblioteci Balint Pastor u poseti Gradskoj biblioteci
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 nedelje
Komentara: 13
Pregleda: 4740
Povezane teme

gradska biblioteka

pastor balint

gradska biblioteka subotica

rekonstrukcija fasade

balint pastor

predsednik skupštine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.