Komentara: 6
Pregleda: 4024

Asfaltiran plato ispred Katedrale, spremno za Dužijancu

10.08.2017. u 12:53h
Izvor: TV Subotica
Predviđeni radovi na obnovi unutrašnjosti subotičke Katedrale sv. Terezije Avilske, konačno su završeni, kao i plato ispred crkve koji je juče asfaltiran, zbog predstojećeg programa u okviru "Dužijance 2017". Nastavak radova planira se za oko mesec dana, nakon što bude usvojeno novo projektno rešenje o tornjevima ovog subotičkog objekta.
Asfaltiran plato ispred Katedrale, spremno za Dužijancu

Prva faza radova na subotičkoj katedrali privedena je kraju. Napravljeni su novi prozori i žaluzine od drveta za tornjeve crkve i sakristiju, koji će biti zamenjeni kada bude postavljena skela u toku obnove fasade. Zamenjena je kamena obloga u unutrašnjosti crkve, a pod je izglačan i izravnat. Osim toga, novi oltar i obnovljen tabernakul, koji je juče postavljen, ulaganja su same biskupije. Privremeno asfaltiranje platoa ispred crkve, zbog predstojećeg euharistijskog slavlja u programu manifestacije "Dužijanca 2017", takođe je juče završeno.

- Danas se radi asfaltiranje platoa ispred Katedrale. Potom sledi uklanjanje ograde oko gradilišta, kontejnera i svega što je bilo potrebno na gradilištu, tako da ćemo za nekoliko dana za Dužijancu imati plato oko crkve i sve dostupno kao što je bilo pre - rekao je Mirko Štefković, sekretar Subotičke biskupije.

U prvoj fazi radova, ugrađeni su i predviđeni megašipovi. Ipak, zbog sleganja tla koje nije bilo predviđeno, nastavak radova na tornjevima privremeno je obustavljen. Stručnjaci rade na novom projektnom rešenju, koje će uspešno povezati tornjeve sa čeonim zidom i lađom crkve, kako bi poznata subotička pukotina, konačno bila sanirana.

- Megašipovi su ugrađeni, oni svakako imaju svoju funkciju i već deluju, ali potrebno je još raditi na tome, da se to klizanje tla koje imamo trenutno, stabilizuje odnosno da se nakon toga i tornjevi povežu. Radiće se na tome i ima već nekoliko projektnih rešenja, na inženjerima je da se odluče za ono koje je najadekvatnije - dodao je Štefković.

Nakon konačne odluke inženjera o projektnom rešenju, raspisaće se javna nabavka. Potom sledi nastavak radova na tornjevima, ali i fasadi, kada skela bude postavljena. Ukupna vrednost obavljenih radova, i onoga što je planirano za ovu godinu, iznosi oko milion evra. Podsećamo, projekat obnove Katedrale finansira Vlada Republike Mađarske posredstvom Mađarskog nacionalnog saveta.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4024
Povezane teme

katedrala svete tereze avilske

obnova fasade

asfaltiranje

dužijanca 2017

građevinski radovi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.