Komentara: 12
Pregleda: 5529

Angio sala ponovo radi, za mesec dana urađeno više od stotinu procedura

20.01.2023. u 14:43h
Izvor: Subotica.com
Nakon šestomesečne pauze u radu, zbog problema sa alternativnim napajanjem električnom energijom, Angio sala u subotičkoj Opštoj bolnici od 9. decembra ponovo funkcioniše i do danas je urađeno nešto više od 100 intervencija.
Angio sala ponovo radi, za mesec dana urađeno više od stotinu procedura

Pokrajinska vlada, po hitnom postupku, obezbedila je 18 miliona dinara za nabavku novog agregata za potrebe rada Angio sale.

- Agregat služi i za magnetnu rezonancu, kao i za druge jedinice u bolnici, tako da sada imamo uslove za rad i kada dođe do prestanka snabdevanja električnom energijom - objašnjava dr Saša Dželebdžić, direktor Opšte bolnice Subotica.

Angio sala ponovo radi, za mesec dana urađeno više od stotinu proceduraZa nešto manje od mesec dana u Angio sali je urađeno oko stotinu procedura.

- Urađene su 54 koronarografije, 24 perkutane koronarne intervencije, odnosno 21 infarkt miokarada i 3 elektivne revaskularizacije miokarda. Takođe, radili smo periferne angiografije, ugradnju pejsmejkera i defibrilatora. Sve je to urađeno u proteklih mesec dana, ali tokom praznika nije rađen elektivni program - objašnjava dr Dželebdžić koji, iako je pre nešto više od šest meseci preuzeo rukovođenje bolnicom, ne odustaje od rada u Sali za kateterizaciju srca - U Angio sali rade dva interventna kardiologa, jedan interventni radiolog, jedna doktorka je na obuci, a poslednjih mesec dana na obuci su i dva mlada klinička lekara. Tim čine i 4 instrumetara, kao i 4 rendgen tehničara.

Angio sala ponovo radi, za mesec dana urađeno više od stotinu proceduraSala za kateterizaciju srca pri Opštoj bolnici radi u redovnom režimu svakodnevno od 7 do 13h, a tim je za infarkte pripravan do 17h, nakon čega se pacijenti prevoze u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Krajem prošlog meseca formirana je i poluintenzivna jedinica sa 6 kreveta u kojoj se prate parametri pacijenata.

- Odeljenje za invazivnu kardiologiju i angio  sala je naziv koji će se koristiti ubuduće. To znači da u ovoj jedinici imamo tri segmenta, tačnije zastupljena je interventna kardiologija, potom praćenje ritma, ugradnja pejsmejkera i interventna radiologija - zaključuje sagovornik.

Angio sala ponovo radi, za mesec dana urađeno više od stotinu procedura

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 5529
Povezane teme

opšta bolnica

angio sala

dr saša dželebdžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.