Komentara: 30
Pregleda: 18538

Andrija Kopilović razrešen svih crkvenih funkcija

08.09.2011. u 19:04h
Izvor: Radio Subotica
Andrija Kopilović razrešen svih crkvenih funkcija
Župnik Katoličke crkve u Aleksandrovu dr Andrija Kopilović razrešen je sa svih crkvenih funkcija koje je do sada obavljao i prevremeno poslat u penziju. Iako je juče obećao da će poslati dopis o razlozima razrešenja dr Andrije Kopilovića, sekretar Subotičke biskupije vlč. Mirko Štefković obavestio nas je da je crkveni vrh u Subotici odustao od toga, kao i od bilo kakvih drugih komentara na tu temu.

Rečima da "poštuje odluku biskupa" ni dr Andrija Kopilović nije želeo da za Radio Suboticu daje bilo kakvu izjavu o svom razrešenju. Veći deo javnosti, međutim, spekuliše da je dr Andrija Kopilović razrešen prošle nedelje, neposredno nakon službenog završetka "Dužijance", gde je bio potpredsednik Organizacionog odbora.

Brojna su govorkanja o razlozima razrešenja: od pronevere ogromnih novčanih sredstava koja su stizala iz inostranstva, preko nemoralnog života, posebno dela koji se odnosi na kršenje šeste Božje zapovesti, do njegovog uplitanja u politiku. U javnosti se takođe priča da je odluku o razrešenju potpisao biskup Subotičke biskupije dr Ivan Penzeš, kao i da je rok za iseljenje dr Andrije Kopilovića iz župe u kojoj je do sada službovao 15. septembar kada će na njegovo mesto, prema neslužbenim informacijama, doći velečasni Slavko Večerin.

Dr Andrija Kopilović do sada je obavljao brojne visoke crkvene funkcije: bio je član Biskupske konferencije Srbije, prorektor Teološko–katehetskog instituta Subotičke biskupije, predsednik Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović", a od 2004. i počasni arhiprezbiter Subotičke biskupije. Pre pet godina Skupština opštine Subotica donela je odluku da Kopiloviću dodeli zvanje "Počasni građanin", a pre toga bio je dobitnik i priznanja "Pro urbe"
Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 18538
Povezane teme

dužijanca

organizator Dužijance

andrija kopilović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.