Komentara: 7
Pregleda: 7227

Anamaria Babičković – Ljubav je tajni začin svakog ukusnog jela

14.04.2024. u 09:45h > 09:08
Izvor: Subotica.com
Svojim šarmom, nežnošću, emotivnošću a pre sve izuzetnim talentom i kulinarskim umećem, naša sugrađanka Anamaria Babičković osvojila je sve simpatije publike nedavno završenog prvog „Masterchef“ takmičenja.
Anamaria Babičković – Ljubav je tajni začin svakog ukusnog jela

Ono što je cela Srbija imala priliku da sa oduševljenjem gleda, njena porodica i prijatelji znaju još odavno, jer Anamarijina ljubav prema pripremi jela i poslastica datira od najranijeg detinjistva.

 - Ljubav prema kulinarstvu kod mene je došla spontano. Živeli smo svi zajedno, roditelji, moj stariji brat, baka i deda i uvek se u kući nešto pripremalo za jelo. Imam fotografiju gde imam samo 14 meseci i nosim kuvarsku kecelju. Uz pomoć bake, još pre polaska u školu pravila sam lakumiće koje mi Vojvođani jedemo uz pasulj – seća se Anamaria svojih kulinarskih početaka – Kasnije, kad sam počela sama da pripremam hranu, stariji brat me je dobronamerno kritikovao da to što se kuva nije dovoljno moderno, da nije fensi... Kako bih ga zadržala da jede kod kuće i dokazala mu da je i ovo što se tu sprema jednako kvalitetno i ukusno kao u restoranima, počela sam da radim više na tom vizuelnom delu, odnosno serviranju i uklapanju hrane. Ne samo što me je brat inspirisao, već mi je i dao krila da unapredim svoje kulinarsko znanje. To je bilo već u osnovnoj školi, kasnije sam se sve više usavršavala, noćima sam listala „pinterest“, kad god bih otputovala u inostranstvo kupovala bih novo posuđe, tanjire, začine, brašna...

Anamaria Babičković – Ljubav je tajni začin svakog ukusnog jela

Dok je velikom broju žena kuvanje svakodnevna obaveza, Anamariji je izazov koji daje veliku slobodu i prostor za kreativnost, u kome uvek može da podari lični pečat.

 - Volim da vidim lepa jela, da kada serviram i kada se ta hrana proba reakcija bude „vau“. Ne znam da opišem taj osećaj ali me toliko ispunjava i motiviše da svaki dan budem bolja. Šta god da vidim ja poželim da napravim, ali smatram da ne treba slepo pratiti recept, nego uneti nešto svoje. Tako je bilo kad sam videla fotografiju čokoladnih saksija, mesecima sam tražila način da napravim tu saksijicu jer kalup nije postojao. Ne znam šta sve nisam pokušala, ali vredelo je, sada su saksijice, moj prvi izum, kompletno jestive i postale su moj zaštitini znak – ističe naša sagovornica – Ali ono što je moj tajni začin, koji ipak rado otkrivam svima je – ljubav. Nije kliše, zaista je tako. Bez ljubavi se ništa ne može uspešno raditi.

Najviše voli da priprema poslastice i deserte, a takmičenje „Masterchef“ joj je proširilo vidike i upoznalo je sa svetskim kuhinjama koje su joj sada inspiracija.

 - Azijska kuhinja mi je trenutno najveća inspiracija, ali, nažalost, kod nas u gradu nije baš zastupljena. Ali ona je toliko kompleksna, kreativna, nudi veliki izbor namirnica, koje nisu baš toliko dostupne i možda je zato ne konzumiramo u tolikoj meri. Ali postoji toliko opcija i mesnih, vegeterijanskih, veganskih, poslastica, egzotike... Tek sam na početku znanja o njoj ali ću usavršavati i pokušati da je približim našem narodu, koji možda nisu naviknuti na te ukuse, koji su jaki i oštri. Zato kažem da se ne treba slepo držati nekih pravila, već prilagoditi ukusima – poručuje Anamaria – Uvek ističem vojvođansku kuhinju, koja je spoj različitih kultura i tradicija, ima neke nepojmljive kombinacije slanog, slatkog i ljutog, i ima ogroman potencijal. Možda bi više trebali da stavimo akcenat na prezentaciju, da istaknemo tradiciju na moderan način. Takođe, ne koristimo puno povrća i to bi trebalo da promenimo.

Anamaria Babičković – Ljubav je tajni začin svakog ukusnog jela

Da se prijavi na „Masterchef“ Anamaria se odlučila na nagovor supruga, a posle kastinga ušla je u top 40. Pobeda joj je izmakla za dlaku, ali je pobrala sve simpatije gledalaca.

 - Išla sam naivno kroz to, samo sam želela da pokažem ko sam, da testiram sebe. Kako bude biće. Bilo je napeto, stresno, lavina emocija koje su se smenjivale... Jako je kompleksno takmičenje, trudili smo se da iznesemo jelo koje će se svideti sudijama, vremenski smo bili ograničeni. Da sam znala šta me čeka, možda se ne bih ni prijavila – iskreno će naša sugrađanka – Moram da se zahvalim narodu koji je bio uz mene i pružao mi toliku podršku. Zahvaljujući tome ne razmišljam o nepravdi o kojoj se govori već o pozitivnim stvarima koje me okružuju.

Anamaria Babičković – Ljubav je tajni začin svakog ukusnog jela

Iako je po struci master agrarne ekonomije, Anamaria za sada ne razmišlja njome da se bavi, već joj je želja da u našem gradu otvori jedan specifičan restoran.

 - Svom gradu ću ponuditi nešto novo, neki novi i drugačiji koncept i nadam se da će to biti jedna lepa priča – otkriva Anamaria.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 1 dan
Komentara: 7
Pregleda: 7227

Povezano dešavanje

Povezane teme

masterchef

anamaria babičković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.