Komentara: 2
Pregleda: 1299

Ambijentalna postavka Saše Tkačenka "Oh yeah…Oh yeah…" u petak u Savremenoj galeriji

21.09.2017. u 12:53h
Izvor: Subotica.com
Izložba pod nazivom "Oh yeah…Oh yeah…" Saše Tkačenka, predstaviće subotičkoj publici ambijentalnu postavku ovog renomiranog vizuelnog umetnika. Otvaranje izložbe zakazano je za sutra, 22. septambra, u 19 časova u Savremenoj galeriji Subotica.
Ambijentalna postavka Saše Tkačenka "Oh yeah…Oh yeah…" u petak u Savremenoj galeriji

Saša Tkačenko sebe predstavlja, pre svega, kao vajara. Slike i strukture koje stvara, obuhvataju video, instalaciju, skulpturu, gotove predmete i performans, ali je komunikacija ovih medija sa prostorom prioritet. Različiti nivoi pikturalnosti, prožimaju izložen umetnikov rad, kojim gotovo da struji neposrednost performansa, a koji publiku pogađa upravo zato što je pristup stvarnosti danas izuzetno posredovan.

- Predstave destrukcije i sve liberalnija percepcija ovog fenomena, u popularnoj kulturi poslužili su kao polazište za kreiranje izložbe "Oh yeah… Oh yeah…". Koristeći određene predmete, artefakate i video materijale, tačnije njihovom rekonstrukcijom i aproprijacijom, želim da kreiram ambijent u kome je posmatraču, ako uzmemo u obzir način na koji je kretanje kroz galeriju orijentisano, omogućeno da kreira specifičan i na trenutke fiktivni narativ, koji za cilj ima artikulaciju fenomena estetizacije nasilja - kaže Tkačenko o svojoj izložbi.

Polisemičnost značenja naziva izložbe, otvara pitanje o izboru koji i dalje postoji, makar samo u stihovima pop pesama, a koje umetnik preuzima menjajući njihov semiotički prostor. Izbor u stihovima sa plakata koji najavljuje izložbu, jeste ili da se "o da, o da," ironično složi sa zatečenim propozicijama ili da ekstatično nastavimo da tresemo glavama u negaciji, "o da, o da".

Izložbu je priredila Savremena galerija Subotica, a kustoskinja izložbe biće Nela Tonković, istoričarka umetnosti i direktorka ove kulturne ustanove. Izložbu prati ilustrovani katalog sa tekstom Miloša Zeca, istoričara umetnosti, a organizovaće se prateći programi i radionice, o kojima će zainteresovani sugrađani biti blagovremeno obavešteni. 

Izložba "Oh yeah...Oh yeah..." biće otvorena do 21. oktobra, a cena ulaznice je 100 dinara, dok pravo na povlašćenu ulaznicu od 50 dinara imaju učenici, studenti, penzioneri i nezaposleni, kao i grupe od 10 i više osoba. Za decu do sedam godina, članove ICOM-a i članove Muzejskog društva Srbije, ulaz je besplatan. 

Radno vreme Savremene galerije Subotica od ponedeljaka do petka je od 8 do 19 časova, dok je subotom do 9 do 13 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1299
Povezane teme

izložba

nela tonković

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.