Komentara: 22
Pregleda: 2122
Foto

Ambasador Francuske u poseti našem gradu

20.02.2023. u 13:24h
Izvor: Subotica.com
Ambasador Francuske u poseti našem gradu

Dolazak francuskog investitora, bar jedne kompanije, u subotičku „Slobodnu zonu“, bila je jedna od najznačajnijih tema današnje posete ambasadora Francuske Pjera Košara našem gradu.

- Predstavili smo Privrednu zonu „Mali Bajmok“, u kojoj funkcioniše „Slobodna zona“, pokretač privrednog razvoja našeg grada. Razmenili smo mnogo tema i informacija, određene su i osobe koje će biti u kontaktu. Subotica je grad izuzetnog geostrateškog značaja, moderan, evropskog šarma, u kome  vlada suživot pripadnika više od 20 nacija i ta raznolikost je nešto po čemu je prepoznatljiva i šta je njena prednost – istakao je gradonačelnik Stevan Bakić, posle sastanka sa francuskim diplomatom. - Složili smo se da je istorijska bliskost između Srbije i Francuske dobra osnova za proširenje saradnje na lokalnom nivou. U Srbiji posluje stotinu francuskih kompanija, koje zapošljavaju 17.000 ljudi. Dogovorili smo se da Francuska, ekonomski jaka država, treba da ima jednu veliku kompaniju koja bi postala deo velike porodice „Slobodne zone“.

Ambasador Francuske u poseti našem gradu

Ambasador Pjer Košar je takođe naglasio da Srbiju i Francusku spaja dugogodišnje prijateljstvo, koje je osnaženo posetom predsednika Emanuela Makrona Srbiji 2019. godine.

- Predsednik Makron želi da se snažna Srbija pridruži snažnoj Evropskoj uniji i zato radimo na tome da teške etape pridruživanju EU što pre budu pređene. Značajne etape su pređene, posebno reforma pravosuđa, zbog čega se i predsednik Makron založio da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine – podsetio je ambasador Košar. – U toj evropskoj budućnosti, Subotica ima jedno posebno mesto i vokaciju da bude povezujući faktor. Prijatno smo iznenađeni dinamičnosti u ekonomskoj oblasti i ohrabrićemo preduzeća koja već posluju u Srbiji da dođu u Suboticu. Francuska preduzeća su prisutna u oblasti infrastrukture, preradi voda i razvoju i zato smo razgovarali da delegacija Francusko-srpska privredna komora poseti Suboticu.  Razgovarali smo i o programu Francuske razvojne agencije, u saradnji sa Svetskom bankom i Ministarstvom za razvoj i izgradnju, koji otvara mogućnost lokalnim zajednicama da razvijaju gradski prevoz uz poseban akcenat na zaštitu životne sredine.

Ambasador Francuske u poseti našem gradu

Bilo je reči i o kulturnim dešavanjima u gradu, poput Festivala evropskog filma Palić.

Izvor: Subotica.com
Prijem gradonačelnika Bakića za ambasadora Francuske Prijem gradonačelnika Bakića za ambasadora Francuske Prijem gradonačelnika Bakića za ambasadora Francuske Prijem gradonačelnika Bakića za ambasadora Francuske Prijem gradonačelnika Bakića za ambasadora Francuske Prijem gradonačelnika Bakića za ambasadora Francuske Prijem gradonačelnika Bakića za ambasadora Francuske Prijem gradonačelnika Bakića za ambasadora Francuske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 22
Pregleda: 2122
Povezane teme

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.