Komentara: 8
Pregleda: 5467

Ambasador Austrije u Subotici

22.02.2013. u 16:45h
Izvor: RTV Yueco
Gradonačelnik Subotice i predsednica Skupštine grada primili su ambasadora Austrije Johanesa Ajgnera.
Ambasador Austrije u Subotici

Ambasador je u prvoj zvaničnoj poseti Subotici i dogovoreno je uspostavljanje partnerskih odnosa sa austrijskim gradovima u svim važnim aspektima. Dogovorena je saradnja u oblasti turizma, ekonomije, poljoprivrede, kao i kulturna razmena.

Poseta ambasadora Austije bila je prilika da se naš grad ponovo promoviše kao pogodno mesto za nove investitore i ulaganja.

Ambasador je istakao da pored ekomonske, bitna je kulturna saradnja, jer je Subotica primer multietničnosti i raznolikosti.

Ambasador Austrije u Subotici

Gradonačelnik Subotice, Modest Dulić je istakao da je u razgovorima sa ambasadorom akcenat bio stavljen na poboljšanje ekonomske saradnje. Subotica će i dalje da nastavi da se promoviše kao grad koji je pogodan za privlačenje stranih investitora.

U jednom od narednih sastanaka biće reči o ekološkim projektima, kao i ulaganjima u obnovljive izvore energije. Ambasador je rekao da će uskoro ponovo da poseti Suboticu.


Ambasador Austrije posetio Simens

Ambasador Austrije u Srbiji, Njegova Ekselencija gospodin dr Johan Ajgner, posetio je Siemens-ovu fabriku generatora za vetroelektrane u Subotici kako bi se bliže upoznao sa poslovanjem ovog industrijskog giganta u Srbiji. „Raduje me poseta ambasadora kako bi se, kao i njegovi prethodnici, upoznao sa našim poslovanjem jer je ovo jedan od malobrojnih pogona u svetu koji proizvodi komponente za „zelene“ izvore energije“ izjavio je direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd, gospodin Tihomir Rajlić i dodao da fabrika svakog meseca proizvede više od 150 generatora za vetro-elektrane, a od svog osnivanja do sada proizvela je 14.500. Siemens-ova fabrika u Subotici ubraja se među deset najvećih izvoznika u Srbiji.

Ambasador Austrije u Subotici

Ukupna snaga istaliranih generatora porizvedenih u ovoj fabrici je za 2.5 puta veća od ukupne instalirane snage u celom elektroenergetskom sistemu Srbije. Od ukupog broja vetrogeneratora instaliranih širom Evrope, 24.5 odsto je proizvedeno upravo u Siemens-ovoj fabrici u Subotici. Osim proizvodnje komponenti za dobijanje energije iz obnovljivih izvora energije, Siemens-ova fabrika je i energetski efikasna. Upotrebom energetski efikasnih mašina postignuta je ušteda od 2 MW, dok su zahvaljujući strogoj kontroli potrošnje vode i toplotne energije ukupni troškovi za energiju smanjeni za 15 do 20 odsto.

Dodatno, 75 odsto industrijskog otpada, koji dolazi kao nusproizvod u proizvodnji, reciklira se. Na ovom primeru se jasno vidi da je i u Srbiji moguće uspešno primeniti princip energetske efikasnosti i postati ekološki odgovorna kompanija, i uz to dobiti dodatni ekonomski efekat koji podstiče razvoj poslovanja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 5467
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Grad Subotica

Siemens

Simens Subotica

Modest Dulić

fabrika simens u subotici

ambasador austrije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.